Verlangen naar minder

Alweer een aantal maanden geleden viel het boek van Jelle Derckx bij me in de bus: Verlangen naar minder. Die titel alleen al sprak me erg aan. We verlangen namelijk altijd maar naar meer en meer en meer… En we gaan allemaal maar door en door en door… Jelle kwam er op een bijzonder moment in zijn leven achter dat hij zich prettiger voelde bij minimalisme. Hij heeft zijn persoonlijke verhaal uitgebracht als boek. En dat leest echt als een trein, dus binnen een paar uur had ik zijn boek al verslonden. En ja. Ik was helemaal overtuigd. Minimalisme, wat is dat mooi! Wat is dat gaaf! Ik heb inderdaad niet veel nodig om gelukkig te zijn. Laat ik gewoon niet al te veel spullen kopen. En als ik iets koop dan zorg ik dat het van goede kwaliteit is en lang meegaat.

Blij zijn met wat je hebt dus

Maarja, toen kwam er weer een Apple Keynote waar de Apple iPhone Xs geïntroduceerd werd. De beste iPhone ooit, en nóg beter dan al de voorgaande telefoons! Ik weet niet wat het precies is of waar het door komt, maar die gadgets hebben zo’n ongelofelijke aantrekkingskracht op me. Mijn huidige telefoon is nog niet eens een jaar oud. Dus waar hebben we het over? Waarom zou ik dan nu alweer voor de iPhone Xs moeten gaan? Eerlijk is eerlijk, dat weet ik eigenlijk ook niet. Het verschilt ook van dag tot dag hoor, die aantrekkingskracht die Apple op me heeft. Gelukkig lukt het me nu wel om die gevoelens wat te temmen.

Dom horloge

Over verlangen naar minder gesproken, mijn Apple Watch heb ik al een aantal weken op mijn bureau liggen. Ongebruikt. Ja, ik was er ontzettend blij mee. Maar ik werd er voordat ik besloot mijn ‘domme horloge’ weer uit de kast te halen helemaal gestoord van. Want ik moést alle tellers volmaken. Ik moest staan. Ik moest voldoende bewegen. Ik moest voldoende energie verbranden. En dan moest ik ook nog eens heel snel reageren als er berichten binnenkwamen. Aan het einde van dag, kon dat mijn stemming behoorlijk beïnvloeden als ik zag dat de tellers niet vol waren. Eigenlijk wel grappig hoe dat kan gaan hè, dat je eerst helemaal lyrisch over een product bent en dat gevoel een jaar later zo weer weg is. Niks mindful of extra bewegen door dat horloge… Ik moet bewegen, omdat ik het zelf wil. Omdat het goed voor me is. Goed voor mijn energieniveau. Goed voor mijn gezondheid. En niet omdat een horloge me dat vertelt. Van ellende ijsbeerde ik sommige dagen door het huis, om die teller alsnog vol te krijgen. Die tijd is voorbij. Ik heb weer een prachtig ‘oldskool’ horloge om mijn pols, dat niet elke avond aan het energie-infuus hoeft.

Weersta de weerstand

Alles koek en ei dus. Fijn! Nouja, totdat mijn schoonvader een nieuwe telefoon had. Wat denk je? De iPhone Xs… En ook nog eens de nieuwste Apple Watch, met groter scherm en kleinere randen. Wat is het leven af en toe toch lastig ;-). Maar ik zal doorzetten! #firstworldproblems

9 gedachten over “Verlangen naar minder”

 1. Hahaha, leuke blog en je tweestrijd is invoelbaar! Misschien helpt het om te denken aan die euro’s die jij nog wel op je bankrekening hebt staan en je schoonvader niet meer? Sterkte ;-)

  Beantwoorden
  • Hahaha, precies! Al heeft het me in het begin wel geholpen om meer te bewegen en vaker de fiets te pakken. Want ik ‘moest’ de ringen volmaken.

   Beantwoorden
 2. Heel herkenbaar verhaal. Al die “handige” hulpmiddelen kunnen het je onbewusts toch moeilijk maken. Ze zorgen voor stress of het gevoel dat je niet in het nu bent. Zo draag ik in een drukke periode géén horloge en ben zo nu en dan gewoon onbereikbaar om zo het wetk te doen wat gedaan moet worden.

  Succes met je blog ?.

  Beantwoorden
  • Dank je, Dimitri! Fijn dat het herkenbaar voor jou is. Je horloge afdoen of gewoon even je telefoon of al het internet thuis uitschakelen, kan ook een rustig gevoel geven inderdaad :-)

   Beantwoorden

Plaats een reactie