Triodos Bank verdubbelt kosten. Is dat het waard?

Vorige week kreeg ik een mail van Triodos. Er komt een kostenverhoging aan. De tweede alweer in een paar jaar tijd. Wat betekent dit voor mij? Meer dan een verdubbeling van mijn bankkosten. Is dat het groene bankieren eigenlijk wel waard?

Toen ik klant werd van Triodos kostte een bankrekening per maand € 2,50. Dat werd in 2019 verhoogd naar € 3,00 per maand. Op dit moment is dat € 3,50. Een euro verhoging tot nu toe, daar valt toch mee te leven.

De nieuwe kosten van Triodos Bank

Maar toen kwam de mail binnen dat er wéér een verhoging aankomt. De betaalrekening gaat 5 euro kosten en per spaarrekening brengt Triodos vanaf juli 2 euro extra in rekening.

Boven de 100.000 euro gaan klanten zelfs een negatieve rente betalen. Gelukkig ben ik (nog ;-)) niet zo rijk, dus heb ik daar geen last van.

Wat ga ik dan betalen?

Mijn betaalrekening kost nu nog € 3,50.  Vanaf juli dit jaar ga ik € 9 euro betalen.

  • 1 betaalrekening: 5 euro
  • 2 spaarrekeningen: 4 euro.

Dat is een stijging van € 5,50 per maand en zelfs meer dan een verdubbeling. Per jaar komt de stijging neer op 66 euro extra! Daarom heb ik mijn spaarrekeningen verhuisd naar een andere duurzame bank. Zo zorg ik ervoor dat de kosten van mijn betaalrekening met ‘slechts’ € 1,50 stijgen.

Je zit natuurlijk niet zomaar bij Triodos

Nu kan ik denken: zoek het maar uit ook, ik ga helemaal weg. Maarja, je zit natuurlijk niet voor niets bij een groene bank. Dat doe ik omdat ik graag een mooiere wereld wil. En omdat ik niet wil dat er smerige praktijken met mijn geld gefinancierd worden.

In NRC zegt directeur Matthijs Bierman het volgende:

„Wij willen een gezonde financiële bedrijfsvoering houden. Door de lage rente kunnen we niet meer zoals in het verleden de kosten voor een spaarrekening of betaalrekening goedmaken door de renteopbrengsten op de tegoeden. Tegelijkertijd gaan de kosten omhoog. We doen investeringen om financiële criminaliteit tegen te gaan, en in privacy- en dataveiligheid.”

Tja. In Nederland heeft Triodos 370.000 klanten. Dure ontwikkelingen moeten over relatief weinig klanten verdeeld worden, waardoor er hogere kosten per klant zijn. Dat snapte ik helemaal toen ik het vergeleek met andere grote banken in Nederland.

  • ING heeft ongeveer 8 miljoen particuliere klanten in Nederland
  • Rabobank heeft ongeveer 7 miljoen particuliere klanten in Nederland
  • ABN AMRO heeft ongeveer 5 miljoen particuliere klanten in Nederland
  • De Volksbank heeft ruim 3 miljoen particuliere klanten in Nederland

Een gloednieuw kantoor

Helder allemaal. De kosten voor een goede beveiliging en de techniek moeten dus verdeeld worden onder veel minder klanten en de rente die banken moeten betalen om spaargeld te stallen is negatief.

Triodos heeft wel recent een gloednieuw kantoor van 23 miljoen euro laten bouwen. Dat gun ik ze hoor, maar het geeft deze recente verhoging wel een nare bijsmaak. Was de kostenverhoging er ook gekomen zonder dat gloednieuwe gebouw? Het blijft voor ons een vraag en voor Triodos een weet.

Concluderend: ik blijf voorlopig nog even trouw aan Triodos, maar ze moeten dan de komende tijd geen gekke verhogingen meer doorvoeren.

Hecht jij veel waarde aan groen bankieren? En wat ben jij bereid om voor je bankrekening te betalen?

68 Comments

Zou dat pand van 23 miljoen van groen goud zijn? 🤣🤣

Haha, vooral hout geloof ik! :-) Het is wel een mooi pand met allemaal duurzame materialen.

Ik schrok eerlijk gezegd ook een beetje van die mail. Voor mij zullen de jaarlijkse kosten nu stijgen naar €84, wat voor mij best veel geld. Ik zit nu dus te denken over te stappen naar ASN. Ik vind Triodos een top bank en ben al jaren naar tevredenheid lid, en vind het echt onwijs belangrijk om mijn geld op een duurzame en ethische bank te hebben, dus wel jammer. Maar gelukkig zijn er nog andere groene banken!

Ik heb me nog nooit in groen bankieren verdiept. Recent heb ik me wel in de kosten van verschillende banken verdiept. Sinds mijn geboorte zit ik al bij de Rabobank maar dat is zeker niet de goedkoopste. Eigenlijk wilde ik voor een gratis rekening van N26 of Revolut gaan maar die hebben geen en/of rekening en dat is wel een van mijn criteria. Wij zijn namelijk getrouwd in gemeenschap van goederen. Mocht ik overlijden dan wordt mijn rekening geblokkeerd en is het een heel gedoe voor mijn vrouw voordat ze er weer bij kan.

Voorlopig blijf ik bij de Rabobank.

Interessant onderwerp, die gratis banken! Ik vraag me dan wel af hoe het kan dat ze gratis zijn…

Misschien kan dat ook wel helemaal niet maar gaat het ze vooral om schaalgrootte. Zodra ze de grootste zijn verhogen ze de prijzen. Beetje zoals Uber en Starbucks.

Bij jouw overlijden kan je vrouw gewoon bij jouw geld komen met een verklaring van erfrecht. Daar heb je geen en/of rekening voor nodig. Succes!

Je kan ook overstappen naar de ASN Bank ook een goede bank met een groen hart. Betaal je maar 1.65 per maand.

Wat een verschil hè? Ik koos destijds voor Triodos omdat zij helemaal los staan als bank. Daar zie ik nu dan het nadeel van, qua kosten. Wie weet stap ik ook nog eens over naar ASN bank :-)

Same here. Bewust voor een groene bank gekozen, bij ASN Betaal je €1,65 per maand.

Ik vind de verhogingen bij de Triodos bank ook wel erg snel en hoog hoor. Persoonlijk zou ik als ik daar klant was, de meerdere verhogingen zou krijgen en ondertussen weten van dat gebouw van 23 miljoen, toch echt overstappen. Ik denk dat dat ze inderdaad wel klanten gaat kosten.

Ja, mijn overstapservice loopt nog tot aan het einde van dit jaar. Ben ook al een aantal keer geswitcht van bank en ik dacht juist nu voor altijd bij Triodos te blijven…

Ja, ik/wij hebben ook de brief ontvangen. Het gevolg hiervan is dat wij de rekening ga opheffen. De Volksbank (ASN of SNS) is inderdaad ook groen.

Begrijpelijk hoor, dat was ook mijn eerste reactie! Ik vind het alleen zo zonde van hun mooie missie. Hoop niet dat er al teveel mensen afhaken nu :-(.

Mochten er veel mensen afhaken,van de Triodosbank dan is dat heel terecht, is mijn mening.
Ik ben net klant daar en ik ben jullie dankbaar voor de tips, want ik overweeg ook om over te stappen. Ik vind het een schandalige verhoging.

Ik heb een klein bedrijfje naast mijn reguliere baan. Voor mij kunnen de kosten van Triodos niet meer uit tov de kleine omzet die ik heb.
Ondanks dat ik hun ideeën onderschrijf, ga ik op zoek naar een goedkopere oplossing.

Dat geldt helaas ook voor een zakelijke rekening. Ik heb er zo een en daarvan rijzen de kosten ook de pan uit. Ik vind het vooralsnog te veel gedoe om wéér over te stappen, maar als je alles bij elkaar optelt is het eigenlijk wel belachelijk.

Ja, dat blijft toch een gedoetje. Ook al vind ik het best wel leuk om overal een nieuw rekeningnummer door te geven :-) haha

Ik ben vorige week met mijn particuliere rekening naar ASN overgestapt. Ben de verhogingen van Triodos spuugzat, maar heb er ook een zakelijke rekening. Heb ze inmiddels gewaarschuwd te stoppen met die verhogingen omdat ik dan mijn zakelijke account ook ophef. Misschien moeten we een krachtig geluid laten horen richting Triodos, zodat ze het ook echt snappen.

Ben ik nu heel sterk aan het overwegen om naar over te stappen :)

Ik zat vroeger ook bij triodos. Destijds overgestapt omdat ze minder mogelijkheden hadden online (is al weer even geleden). Hoewel het sympathiek is, groen bankieren, los ik dat liever zelf op dan dat ik een relatief kleine bank met weinig invloed neem.
Ik zit nu trouwens vast aan de ing wegens de hypotheek…

Met eigen acties kun je ook veel bereiken inderdaad. Al spreekt de combinatie van groen bankieren én zelf goede keuzes maken me het meest aan.

We moeten met z’n allen beseffen dat een beter milieu betekent dat we allemaal moeten inleveren. Als iets supergoedkoop is weet je dat er een addertje onder het gras zit. En dat nieuwe gebouw zou weleens heel duurzaam kunnen zijn en in tientallen jaren zichzelf terugverdienen. Daar hebben ze vast over nagedacht.

Ben ik met je eens! Naar mijn idee consumeer ik al weinig en ging altijd al zeer weinig op vakantie, weinig uit eten, etc. Wat kosten erbij, kan ik me ook voorstellen. Maar een verdubbeling van kosten valt eigenlijk buiten wat ik acceptabel vind. Bovendien is de enige keuze die ik nu heb om weer over te stappen naar een andere bank. Niet heel sympathiek vind ik het.

Ik zit al sinds mijn geboorte bij de ING, daar betaal ik nu € 1,35 p.mnd. voor een Oranjerekening en daar kun je gratis 10 spaarrekeningen bij hebben.
Laat ik nu bijna dagelijks langs het nieuwe kantoor van Triodos fietsen, het oude kantoor was al een kasteel, maar dit is een paleis en er staan altijd grote dure auto’s voor de deur 😲
Het is net als bij het Wereld Natuur fonds, daar was ik vroeger ook donateur van totdat ze hier in de buurt een heel bos hebben gekapt om daar ook voor miljoenen een nieuw paleis te bouwen en de opening was met heel groot vuurwerk dat wel een uur duurde, toen heb ik gelijk opgezegd!
Ik trap niet meer in de mooie verhalen van dat soort instellingen, het gaat ze maar om één ding, geld verdienen.

De ING is juist één van de banken waar ik weg wilde, omdat zij zaken financieren waar ik niet achter sta. Daar hebben ze vast ook een groot paleis :D

Ja klopt, maar alle banken en grote bedrijven zijn de firma list en bedrog! Kijk naar de KLM waar de directeur een bonus zou krijgen van 1,8 miljoen als ze de maximale staatssteun binnen zouden halen!
Ook bij de Triodos en ASN bank is dat niet veel anders, ook daar zijn de directies zakkenvullers.
Er is nog maar één ding waar ik naar kijken en dat is mijn eigen portemonnee ;-)

Daar heb je het mis, Triodos Bank doet niet aan dergelijke bonussen (zie website). Is volgens mij ook gebleken uit de Eerlijke Bankwijzer.

Ik heb een slapende spaarrekening bij Triodos. Er stond al jaren geen spaargeld meer op. Dat was vooral omdat ik 9 jaar geleden overgestapt was naar de ASN bank.
Ik ontving net als jij een mailtje van Triodos over betalen voor je spaarrekening. Om nu 2 euro per maand te betalen voor een spaarrekening waar geen geld op staat, dat werd me te dol, dus heb ik van de week deze rekening opgezegd.

Ja, begrijpelijk van je, Aaf. Ik blijf het toch zonde vinden voor Triodos!

Mijn enige relatie met Triodos is hun Groenfonds, mijn aandelen daarin houd ik aan bij Binck. Mijn hoofd(bank)rekening is sinds een aantal jaren bij ASN. Daarnaast heb ik nog betaalrekeningen bij ING en RABObank, beide uit nostalgische overwegingen. Bij de ING (toen Postgiro) omdat ik daar mijn 1e salaris heb ontvangen. Bij de RABO omdat de 1e 4 cijfers van je rekeningnummer ooit aangaf bij welk(e) bank(filiaal) je rekening werd aangehouden,in mijn geval mijn geboortestad.
Na de nostalgie, Triodos is een kleine bank en hoe minder klanten hoe hoger de kosten voor de overblijvers.

Leuk, die nostalgie! Bij de ING had ik ooit ook een heel mooi rekeningnummer. Uiteindelijk toch maar opgezegd.

Wauw, dat van dat nieuwe kantoor wist ik niet. Nu ga ik zeker bij Triodos weg. Ik betaal niet 3 a 4 keer zoveel als bij een reguliere bank om een enorm kantoor te bekostigen :( Heel jammer, deze keuze van Triodos.

Heb al jaren een rekening bij Triodos Bank, heb ooit eens de overstap naar Triodos Bank gemaakt vanwegen het beleid van de ING (eerst mensen ontslaan en dan een vette bonus voor de directie), heb vorige week de overstap naar de ASN-Bank gemaakt ivm met de zoveelste verhoging.

Zonde is dat hè? Ze zijn wat minder ver qua technische ontwikkelingen, maar dat kon ik nog wel accepteren. Alleen de ene kostenverhoging na de andere voelt gewoon niet oké.

Ik blijf ondanks steigende kosten toch bij Triodos: mijn idealen mogen best wat kosten. Liever wat minder te besteden in een mooie wereld, dan met veel geld mijn kinderen later moeten uitleggen waar het mis is gegaan. Die dikke honderd euro per jaar in mijn geval, vind ik het wel waard. Mijn investering in certificaten van Triodos leverde mij het afgelopen jaar 200 euro op. De zonnepanelen leveren me ongeveer 300 per jaar op. Eens kritisch naar je verzekeringen en abonnemententen kijken, aflossing op je hypotheek, het zijn allemaal zaken waar je geld op kunt besparen. Een klein aantal leden moet inderdaad meer geld per individu bijdragen. Ik heb nooit overwogen naar ASN over te stappen: zij staan voor mij gelijk aan SNS. Nu het thema duurzaamheid geld blijkt op te leveren, staan ze ineens allemaal in de rij met ASN (lees: SNS) voorop. Plots maakt ‘de groene kant’ van ABNA met hun beleggingen de rest van de werekd ook groen: kijk ons eens goed bezig zijn!! Ik zou bij deze willen refereren naar een artikel in de Volkskrant, ondertekend door velen, over het bestaansrecht van bedrijven, die het alleen maar te doen is om zo veel mogelijk geld naar binnen te harken. Ik reken onze traditionele banken daar ook onder. Tegen deze achtergrond vind ik de bankkosten van de Triodos peanuts.

Nou Joannes, sommige mensen kunnen eigenlijk bijna al geen kosten meer besparen en dan is 100€ is gewoon echt wel veel geld. Besparen op verzekeringen en hypotheken en dergelijke zijn niet eens aan de orde als je überhaupt niet meer dan een paar tientjes kan sparen elk jaar en een arme student bent ;). Maar voor de rest heb je wel gewoon helemaal gelijk met dat duurzaamheid nou eenmaal iets kost. Het feit dat we zo veel voor zo weinig geld kunnen krijgen is eerder frappant dan zo’n dure bankrekening. Dus dankjewel voor de reminder, je hebt me overtuigd en ik blijf bij Triodos :).

Mooie discussie zie ik hier! :) Ben het er helemaal mee eens dat duurzaamheid iets kost. Daarom blijf ik ook zo weinig mogelijk kopen en als ik iets koop, dan kies ik voor duurzaam. Ook al komt het er vaak op neer dat het een stuk duurder is. Ik zie mezelf dan altijd maar als aanjager en dat kost iets.

Ook Triodos zou ik graag blijven steunen, maar het blijft wel een bank. Zij kiezen er eenzijdig voor om de kosten te verhogen. Ik kan niets anders dan daar mee akkoord gaan, dat voelt voor mij niet goed. Om dezelfde reden neem ik geen ‘abonnement’ op een goed doel, maar maak ik gewoon zelf iets over als ik daar zin in heb.

Dank je wel voor de nuance Amnani,
Ik wil zeker niet voorbijgaan aan het feit dat 50 euro per jaar voor een aantal mensen moeilijk op te brengen is. Respect voor jou dat jij dat toch blijft doen!!
Mijn betoog was vanuit mijn achtergrond geschreven en ik poog mensen nog eens kritisch te laten kijken, alvorens uit blinde verontwaardiging over te stappen naar een andere bank.

Een goed alternatief is de ASN Bank, ook heel donkergroen en lagere kosten. Ook een overweging is niet meer te sparen maar beleggen bijvoorbeeld in groene projecten, altijd nog meer rendement dan sparen en nog een fiscale aftrek! Er zijn dus genoeg groene alternatieven.

Ja wordt inderdaad te gortig!
wij gaan de spaarrekeningen opheffen en doen dat allemaal naar de asn!
We hebben beide…

Oei oei, ben dit bericht best wel vaak tegengekomen. Zonde voor Triodos dat er veel mensen overstappen. Of zou dit de bedoeling zijn?

Ja, das even slikken… bankkosten naar 5 €uro…dit wordt mij onderhand wel ‘te joker’ (duur) Ik vraag mij af of er nog iets is/kan wworden opgetuigd als Systeem rijksgirodienst?
(SNS) Eennnw gebouw cpvan € 23 mln dat is er wel wat over de top…..

Was de postbank vroeger niet van de overheid? Ik las geruchten dat de Europese Centrale Bank bankrekeningen wil gaan aanbieden.

Ik ga ook van € 3,50 per maand naar €9,-. Hoewel het mij best wat waard is meer te betalen voor een bank waar ik achter sta vind ik dit ook een te grote stijging. Vooral omdat er in hun verklaring voor deze stijging niets geschreven staat over deze idealen. Ze kunnen hun bedrijfsvoering niet voldoende financieren door stijgende kosten… Mss moeten ze zich meer focussen op kostenverlagingen, efficiëntie of op het binnenhalen van meer klanten? Het doen pijn te zeggen maar wellicht heeft een bank met 370.000 klanten geen bestaansrecht.

Ik heb besloten ook naar ASN over te stappen en ook al heb ik daar een minder goed gevoel bij, het is the next best thing zeg maar.

Ja, misschien is dat inderdaad wel de conclusie. Al lijkt het aan de andere kant ook weer alsof ze niet te groot willen worden. Dan krijgen ze te veel geld, wat ze weer niet kwijt kunnen in projecten.

Ik zat al 10 jaar bij triodos. De laatste 3 jaar zonder rente, prima. Deze verkapte negatieve rente en het plots nog duurder worden van het pakket ging mij te ver dus ik ben wel overstapt naar ASN. Het lijkt alsof er misbruik gemaakt wordt van het feit dat we bewust voor deze bank hebben gekozen.

Fijn om te lezen dat meer mensen het zat zijn bij Triodos. Ben echt een beetje boos. Ik zit nog maar 1,5 jr bij Triodos en heb inmiddels al 2 of 3 prijsstijgingen meegemaakt. En de meest recente is buitenproportioneel, ik zou dan 9 euro per maand gaan betalen, waar het bij andere banken misschien 4 euro per kwartaal is. Uiteraard zit ik met een reden bij een groene bank en ben ik best bereid wat meer te betalen voor mijn idealen (doe ik ook met veel andere dingen), maar dit is exorbitant. Als reactie krijg je dan: we zijn een kleine bank met relatief weinig klanten; heel leuk, maar daar wil ik niet voor opdraaien, zeker niet zolang er een prima alternatief is. Ik ben dus meteen de dag na de mail overgestapt naar ASN. Net zo goed groen en doordat het een groter concern is krijg je ook een betere service. Vond het toch al frustrerend dat er bij Triodos weinig mogelijk is (want ja, kleine bank), zeker aangezien ik ING met al haar extra’s, apps en whatnot gewend was, maar dan blijft Triodos ook nog eens de prijzen ophogen terwijl je er weinig gemak voor terug krijgt.

Ik vond de houding van de directeur trouwens ook ergerlijk, in interviews met kranten zei hij dat hij niet bang was klanten te verliezen – alsof we allemaal rijke filantropen zijn die alles als makke lammetjes slikken. Zo rijk ben ik niet en ik doe dit puur vanwege mijn idealen. Ik vind het niet fijn als daar misbruik van wordt gemaakt, zeker als er wel geld is voor dure gebouwen en auto’s… Ze graven hun eigen graf zo, maar goed dan hebben ze iig minder kosten.

– einde supergefrustreerd bericht ;-)

Tja, waarschijnlijk als een roepende in de woestijn. Gelukkig in ieder geval één iemand weten te overtuigen.
Ik snap de verontwaardiging over de extreme verhoging van de bankkosten en de kosten van het nieuwe hoofdkantoor, maar vind het jammer dat we bepaalde aspecten daarbij uit het oog verliezen.
Is iedereen vergeten waarom hij/zij destijds de overstap naar Triodos maakte?

Ten tijde van de bankencrisis betaalde iedere Nederlander omgerekend €3000,- p.p. om ABNA-Fortis, ING en SNS-Reaal (ASN) overeind te houden. Ook mensen die bij geen van deze banken een rekening hadden. Banken die zonder blikken of blozen dezelfde smerige praktijken; investeren in fossiele brandstof, wapenindustrie, multinationals die kinderarbeid bezigen, risicovolle schuldenportefeuilles en hun eigen topbestuurders met exorbitante bonussen belonen, tot op de dag van vandaag volhouden.
ASN lijkt een goed alternatief, maar als puntje bij paaltje komt buigt zij ook voor moeder SNS. Een bank in handen van (en gesteund door) de overheid die de groene zieltjes bij Triodos weglokt met lage tarieven. Een overheid die grijze economie blijft aanhangen zolang het rendement oplevert. Je zou de vraag ‘waarom zulke hoge bankkosten?’ eens moeten omdraaien; ‘hoe komt het dat andere banken maar zo weinig rekenen?’. Het antwoord (of de antwoorden) komt waarschijnlijk van niet het braafste jongetje van de klas.

Op de vraag of Triodos de bankkosten ook verhoogd zou hebben zonder hun nieuwe hoofdkantoor, is het antwoord ‘ja’. Ik ben er stellig van overtuigd dat dit er los van staat.
Het nieuwe kantoor van Triodos is volledig energie-neutraal, gebruikt regenwater als spoelwater en overtollig regenwater wordt opgeslagen om ten tijde van droogte naar het omringende natuurgebied te laten vloeien. Het gebouw heeft een materiaalpaspoort en kan in zijn geheel overgebracht worden naar een andere locatie (geen milieu-onvriendelijke sloop). De investering verdient zich niet alleen financieel in de loop der tijd terug, maar draagt ook bij aan een schonere toekomst.
Het is logisch dat een bank die voor duurzaamheid staat, voor zulk een gebouw kiest. Dit is een voorbeeldfunctie en een impuls voor de duurzame woningbouw die de toekomst heeft.

Ik hoop van ganse harte dat we blijven volhouden, ook nu het wat moeilijker wordt en meer gaat kosten. Dat we niet afhaken. Ik hoop dat we ons kunnen blijven focussen op ons gezamenlijke doelen. Voor mij zou er niets mooier zijn, dan dat we dat samen bereiken.

Haha heb je Triodos aandelen Joannes? ;-) Ik ben zeker niet vergeten waarom ik de overstap maakte, maar voor mij is ASN een prima tweede optie en goed genoeg. Ik snap dat het onderdeel is van een groter concern, maar zie dat niet als iets slechts. Hoe meer klanten ASN krijgt, hoe groter haar invloed en dat kan ook afwrijven op haar broers en zussen. Ze hebben iig (voor het hele concern) goede doelstellingen voor de nabije toekomst die ik onderschrijf. Daarnaast kan ik nu eenmaal niet alles accepteren, deze prijsverhoging is gewoon hoog voor Jan Modaal, en Triodos moet oppassen dat ze geen bank wordt voor de elite.

En ja, ik geloof zeker dat Triodos de prijzen ook omhoog had gedaan zonder dat nieuwe gebouw, maar het feit is dat dat hele dure gebouw wel ergens van betaald is. En ik vind het op z’n zachtst gezegd apart dat ze daar wel budget voor hebben maar daarna alle prijzen omhoog gooien voor klanten. Ik wens ze veel plezier met hun fancy gebouw en dure auto’s maar ik moet op de kleintjes letten…

Ik ben, met bovenstaande vele negatieve reacties, benieuwd wat Triodos hier mee gaat doen. Gaat bij nog minder klanten de maandelijkse vergoeding nog verder omhoog?. Ik snap de verhoging wel, maar hij is wel heel fors. En waar is het einde?

Uiteindelijk hier ook de knoop doorgehakt, overstap naar SNS aangevraagd. Voor de mensen die ASN overwegen, zij verhogen per 1 augustus naar 1,90 per rekeninghouder, dus de komende tijd zullen veel banken wel lekker gaan opschroeven, verwacht ik.

Jammer, ik heb heel idealistisch van jongs af aan al zaken bij Triodos gedaan, sinds jaren negentig. Altijd tevreden klant geweest. Ben destijds nog persoonlijk gebeld, toen ze aan het inventariseren waren of er belangstelling was voor een betaalrekening.

Echter de afgelopen 8 jaar, heb ik een paar akkefietjes meegemaakt, die elk een nare smaak nalieten. Dit is dus de bekende druppel. Ben heel lang een Triodos “ambassadeur” geweest, en hou me erg in met commentaar leveren.

Maar echt, 120 euro per jaar gaan betalen (en/of rekening + spaar, niet voor de rente maar uit veiligheid niet alles op de betaal), dat is te gortig. Van dat geld kan ik beter een mooie periodieke schenking maken aan een goed doel.

Zonde is dat hè? Er zijn gewoon grenzen :-). Ik ben uiteindelijk ook aan het overstappen naar ASN Bank… Zag inderdaad dat zij de kosten verhogen. Van 1,65 naar 1,90 per maand vind ik te doen.

Mooie oplossing om het verschil aan kosten naar een goed doel over te maken.

Verschil naar goed doel overmaken is natuurlijk ook een oplossing! Al vind het jammer als degene (Triodos) die iets start er uit gewerkt word door een grote speler (SNS/ASN)

Bij toeval (typisch het internet) kwam ik hier terecht. Interessant om alle meningen te lezen. Even nagekeken en ooit rond mei 2013 overgestapt. Dat is al langer dan ik dacht. Voor mijn gevoel heb ik eeuwige bij de (Postbank) ING gezeten. Hoewel eeuwig relatief is. Ik ben (maar;) 36. Daar gestart met door mijn ouders geopende spaarrekening rond mijn 12e. Zei zaten er ook natuurlijk(voor hun begonnen met Postgiro, werd Postbank en toen ING).

Zelf heb ik (nu) geen spaarrekening. Mijn geld zit voornamelijk in verzamelobjecten en buffer op gewone rekening. Als ik zou sparen zou Triodos een moeilijke keuze zijn. Ook al voor de 2,- kosten per maand en ver voor de verlaging van hun rente naar 0%. Ze hebben altijd al een heel lage rentes gehad door de jaren. Nog meer dan bij de betaalrekening was de visie bij sparen dat je naar verhouding bij anderen een lage rente kreeg en het voor milieu en mensen deed. Hoewel de ASN ook wel altijd lage rentes had. Dus voor groen was er toen niet veel keus.

Ik wilde toentertijd weg bij de ING omdat ze jaar daarvoor op reactie van de Eerlijke Bankwijzer belooft hadden niet meer in clusterbommen te investeren. Een jaar verder bleken ze toch weer in clusterbommen geïnvesteerd te hebben. De smoesje waren dat het ‘ingewikkeld’ was dit te vermijden. Door combinatie van aandelen pakketten etc. Dit klinkt op oog plausibel maar als je bedenkt met wat voor lappen voorwaarden je geconfronteerd word bij hun financiële producten en hoe weinig clusterbom fabrikanten er zijn dacht ik JA DAG! Wie gelooft dat nog. Ook zijn ze niet zo best voor milieu en mensenrechten met investeren.

Voor Triodos gekozen i.p.v. ASN. Omdat Triodos de enige volledig onafhankelijke groene en mensvriendelijke bank was (en is geloof ik) in Nederland. Vond ASN een slim ‘label’ van SNS. De vraag is veranderd SNS of pakt SNS via ASN die groene klanten erbij? Als je bedrijven echt snel wil laten veranderen dan doe je dat door volledig uit hun ‘bubbel’ te stappen. Daar schrikken ze echt van. Zo is mijn geld altijd goed bezig. Mijn idee is dat de indirect en directe impact daarvan groter is dan eenmalig gift of (bescheiden) maandelijkse bijdrage aan een goed doel.

Maar ook ik twijfel nu. Er zijn 2 manieren om naar bankrekening en/of spaarrekening bij Triodos te kijken.
1. Ik doe het om bij te dragen aan milieu en mens.
2. Ik heb een spaar- en/of bankrekening met basis faciliteiten nodig(internetbankieren, rekeningnummer, iDEAL en betaalpas).

Voor de meeste mensen is het een combinatie van de 2 en voor enkelen alleen 1. Als 2 wel erg duur wat gaat dat druk zetten op 1. Voorlopig zeg ik niet op. Maar ga er nu wel over na denken.

Dank voor je uitleg, Guus. Je moet vooral doen wat goed voor jou voelt. Ook fijn dat je Triodos wilt steunen!

Wij bankieren al jaren bij de Triodos en hebben een groot gedeelte van ons geld belegd in de Triodos bank daar wij het eens zijn met hun doelstellingen, maar ze blokkeren nu de verkoop van hun certificaten van Aandelen, dat staat weliswaar in de prospectus,maar toen ik telefonisch contact zocht werd me verteld dat maanden en jaren kon duren.
Nu zijn wij maar een stel die elke dag in de frontlinie werkt in deze nare tijd, en de handel tijdelijk stilleggen begrijp ik best maar heb toch sterk idee dat de Triodos van mening is dat hun klanten zeer vermogend zijn en dat die niet in problemen komen door hun geld te blokkeren, en die ook nog de tarieven tot de duurste van Nederland te maken.
Vr gr
Fam. J

waar hebben we het over! een paar biertjes en bitterballen in de kroeg

Het is geen megabedrag, maar bij de bitterballen kun je er zelf voor kiezen of je dat bedrag wilt uitgeven. Een bank die zijn prijzen verhoogt, daar kun je behalve overstappen niet veel tegen doen.

Ook wij hadden idealen om een bankrekening te willen hebben bij de Triodos bank, wat niet echt over rozen ging. Toen betaalde wij € 5 per maand voor een krakkemikkerige dienstverlening, alles voor lief genomen, want het ging om het doel van deze groene bank.
Maar zelfs nadat wij geen rente meer ontvingen zijn wij gebleven, maar nu de maandelijkse kosten weer zullen worden verhoogd naar € 12 (en/of en spaarrekeningen) hebben wij de Triodos bank toch vaarwel gezegd.

Wij overwegen ook Triodos (na tientallen jaren) te verlaten, maar na het lezen van alle commentaar, komen we daar toch een beetje van terug. Nu is ASN goedkoper, mede dankzij grote broer SNS, maar wat gebeurt er, als de concurrentie (lees Triodos) is uitgeschakeld ?
Bovendien is grote broer SNS niet zoveel beter als ING en anderen. En die invloed van ASN op z’n grote broer : daar trap ik al wat langer niet meer in.
En uiteindelijk gaat het om een beperkt bedrag. Mijn principes te grabbel gooien voor minder dan € 100 ? Ik denk dat ik gewoon bij Triodos blijf. Die verhogingen die neem ik dan maar voor lief.

Conclusie: uiteindelijk zijn alle banken boeven! Haha. Word/blijf klant bij de minst boeverige.

En nu serieus :-). De Volksbank wil helemaal een duurzame bank zijn, bij de eerlijke bankwijzer scoren ze niet slechter dan Triodos Bank: https://eerlijkegeldwijzer.nl/bankwijzer/.

Verhelderend om die ook weer eens te bekijken, hoewel in hoeverre dit daadwerkelijk waar is (meetbaarheid, controle etc.) blijft de vraag.
Triest dat gendergelijkheid bij geen enkele bank voldoende is.

Vreemd dat Volksbankdochters het op een aantal punten beter doen dan Triodos, dat had ik weer niet verwacht. Wel is SNS natuurlijk enorm veranderd tov voor de bankencrisis.

Voor mij is de besparing inmiddels meer dan ik dacht: net mail ontvangen van mijn nieuwe bank, omdat ik nu een betaal+spaarrekening bij ze heb, ik krijg ik ook nog 20% korting op mijn woonhuisverzekering…

Hoewel ik me heel veel moeite kostte om tot de beslissing te komen, ben ik uiteindelijk een heel tevreden klant nu bij mijn nieuwe bank.

En verder blijf ik gewoon mijn diep donkergroene zelf: mijn zeer natuurvriendelijke tuin trekt veel dankbare vogels, egels, insecten etc. en met mijn portemonnee koop ik bewust en zo groen mogelijk.

Jep, balen hè? Ik zat er net een jaar. Met de prijsverhoging voor betaalrekeningen kon ik nog wel leven, maar met mijn 4 spaarrekeningen (spaarpotjes) werd het maandbedrag toch wel erg gortig.

Toen ik vroeg of spaarpotjes op de planning stonden kreeg ik een vaag antwoord. Het kostte me even wat denktijd, maar uiteindelijk – op basis van o.a. de Eerlijke Geldwijzer – toch overgestapt naar ASN.

Toen ik er achter kwam dat Triodos helemaal niet zo sociaal was (daklozen die een rekening wilden openen bij Triodos om hun uitkering te ontvangen werden geweigerd vanwege vroegere registraties bij CBK) heb ik Triodos al gedag gezegd. ASN is een prima bank. Het enige minpuntje bij de ASN is dat je geen transacties terug kan vinden ouder dan 2 jaar, dus je moet zelf je afschriften thuis printen als je die wilt bewaren. Verder een prima bank, en volgens mij zelfs nog een stukje duurzamer dan Triodos.

Ik ben net overgestapt naar KNAB, als kunstenaar ben ik zzp’er en heb ik een zakelijke rekening nodig. Een privé rekening, zakelijke rekening en 3 spaarrekeningen kosten mij bij Triodos meer dan €300,00 per jaar…………… KASSA!
Klinkt mooi hoor dat groen en sociaal bankieren, maar misschien zou het een goed idee zijn als Triodos wat socialer zou worden naar zijn eigen rekeninghouders? Een nieuw kantoor van 23 miljoen?….groen en sociaal wordt daarmee wel héél erg elitair, en wordt het daarmee niet slechts een hypocriete marketing-strategie ? Omdat van mensen die goed willen doen eindeloos loyaliteit wordt verondersteld?. Ik ben groen en sociaal in mijn eigen leven. Ik sponsor dan liever zelf direct bijvoorbeeld Iemand in Uganda, dan dat mijn centen naar een luxe kantoor van een elitaire groene bank gaan. Ik ben er totaal op afgeknapt!

Comments are closed.