Tom en Tomas en de sluimerende autolader ?

Net als een groot deel van de wereld blijven ook wij zoveel mogelijk thuis. Deze week dachten we er toch maar even op uit te trekken. Maar daar stak de usb-lader in onze auto een stokje voor.

Tomas stak de sleutel in het contact. “Op hoop van zegen”, zeiden wij nog voor de grap. Vorig jaar konden we in de winter de auto niet starten. Daarna was de accu vervangen. De auto stond nu ruim anderhalve maand in de garage, had een nieuwe accu en het was niet bepaald koud buiten. Dus eigenlijk zou het bij het grapje moeten blijven. Tomas draaide sleutel om. *hing, hing, hing* Het dashboard en de koplampen knipperden. Oh nee… Nog een keer probeerden we de auto te starten, met de koplampen uit. *hing hing* Hoe kan dat nou?

Gelukkig hebben we niet op de wegenwacht bespaard

Als lid van de ANWB belden we met de Wegenwacht. Zij hadden namelijk een jaar geleden de accu vervangen en daar zit 3 jaar garantie op. Binnen een half uur waren ze er al. Wat een helden! Onze accu werd binnen een paar minuten opgeladen en doorgemeten, die was nog tiptop in orde. Wat kon dan het probleem zijn?

“Hebben jullie de auto gecheckt op lekstroom?”

De monteur vroeg ons of we de auto hadden gecheckt op lekstroom. Dat was niet het geval. Wel weet ik dat de USB-lader nog in de sigarettenaansteker zat. Die gebruik ik om onderweg mijn telefoon op te laden bij het navigeren. Hoewel er geen lampje brandde als de auto uit staat, kan het wel zijn dat het een klein beetje stroom afneemt. De auto hoeft maar lang genoeg stil te staan, waardoor de accu net onder de minimumcapaciteit kwam die nodig is om de auto te starten.

Pas op met de usb-lader in de auto dus!

Wat hebben we van deze situatie geleerd? Dat je met een wat oudere auto niet moet besparen op handige services als de Wegenwacht. Gelukkig had ik dat ook niet gedaan en zijn we ook geabonneerd op hulp in onze eigen woonplaats. We betalen 101,50 euro per jaar, wat neerkomt op 8,46 per maand. Leerpuntje twee is dat ik dus altijd de lader uit de sigarettenaansteker moet halen :-).

Hoe lang mag de auto maximaal achter elkaar stil staan?

Tijdens het schrijven van dit blog kwam ik erachter dat de ANWB aanraadt om elke 2 weken minstens een half uur met de auto te rijden. Zo kan de auto weer op temperatuur komen en heeft de accu tijd om bij te laden. Denk er ook aan dat je vogelpoep op tijd verwijdert, dit kan namelijk schade aanbrengen aan de autolak. Alle tips lees je hier.

Hoe lang staat jouw auto al stil? Hopelijk denk jij er wat eerder aan dat je er een stukje mee moet rijden, zodat de accu niet al te leeg is om de motor nog aan te zwengelen! Het goede nieuws is dat wij in ieder geval weer eens iets meemaakten ;-).

9 gedachten over “Tom en Tomas en de sluimerende autolader ?”

  1. Ojee, ik zal morgen maar eens gaan rijden, hij staat al 6 weken stil.
    Ik trek altijd overal de stekkers eruit of met zo’n stekkerdoos met schakelaar, ook in huis heb je lekstroom van al die apparaten die wel uit staan maar toch nog stroom verbruiken en dat is voor een gemiddeld huishouden al zo’n 100 tot 200 euro per jaar!

    Beantwoorden

Plaats een reactie