Na T-Mobile introduceert nu ook Tele2 een abonnement waarmee je onbeperkt belt, sms’t en internet. En ik moet je eerlijk zeggen dat ik daar direct heel hebberig van word. ONBEPERKT. Voor 25 euro per maand…

HEBBEN!

Nou ja, ik ken mezelf. Ik vind het vooral heel leuk en handig om een onbeperkt abonnement te hebben. Een aantal jaar geleden had ik een abonnement bij Robin Mobile. Zij boden onbeperkte data met een lage snelheid. Net snel genoeg om te kunnen Netflixen in lage kwaliteit, maar niet altijd snel genoeg om onderweg een app te installeren of snel een site te bezoeken. Uiteindelijk werd die snelheidsbeperking een irritatie en stapte ik alsnog over naar KPN.

Waarom was mobiel internet tot nu toe zo duur?

Het abonnement van Tele2 heeft 4G, zonder snelheidsbeperkingen. Maar om misbruik van het netwerk te voorkomen krijg je standaard elke dag 5 GB data die je mag verbruiken. Als dat bijna op is dan kun je via SMS of de app opnieuw extra bundels per 1 GB aanvragen (zit bij de prijs inbegrepen). De volgende dag heb je weer automatisch een bundel van 5 GB. In Nederland zijn de prijzen van mobiel internet en bellen relatief hoog. Dat komt onder andere doordat de overheid de frequenties voor enorme bedragen aan de providers veilt en het providers enorm veel geld kost om te investeren in nieuwe technieken. En die bedragen moet terugverdiend worden. Frequenties? Technieken? Huh? Ik zal binnenkort een blog schrijven over de werking van mobiele telefonie :).

Schud die markt maar lekker op!

Ik denk dat de actie van Tele2 heel goed is. T-Mobile begon een aantal maanden geleden al met deze actie van een onbeperkt abonnement, maar Tele2 zit daar nu alweer 10 euro onder. Behalve onbeperkte data heeft Tele2 ook de prijzen van haar andere bundels verlaagd.

Wat heb ik aan onbeperkt 4G?

Wat kun je met onbeperkt internet? Een aantal voorbeelden:

  • online muziek luisteren (bijvoorbeeld via Spotify of internetradio)
  • video’s kijken op bijvoorbeeld Netflix en YouTube
  • foto’s en video’s delen op Instagram of Whatsapp
  • videobellen (zoals Skype of Facetime)
  • tetheren: je mobiele telefoon verbinden met je laptop of internet zodat je op plaatsen zonder WiFi toch kan internetten. Vind ik vooral fijn als ik een weekendje weg ben!
  • apps downloaden (je kan onderweg maar net die ene app nodig hebben) of direct updaten.

Gedrag

Of jij dit abonnement nodig hebt hangt helemaal af van jouw internetgedrag. En door die onbeperkte data zal jouw internetgedrag ook veranderen. Je weet namelijk dat je geen rekening meer hoeft te houden met een databundel en zo zul je minder snel WiFi aanzetten/opzoeken. Natuurlijk is het wel de vraag wat nu onbeperkt is… De meeste mensen zullen toch niet boven de 10 GB data per maand uitkomen. Zelf heb ik besloten om mijn bundel van 1 GB naar 5 GB te verhogen en vanaf daar te kijken of ik wel of niet tekort kom. Dan kan ik over een paar maanden altijd nog over naar onbeperkt.

Stap laag in

Ik sluit af met een tip: stap bij het aangaan van een nieuw abonnement zo laag mogelijk in. Bij veel providers kun je namelijk altijd je bundels upgraden, maar kun je vaak niet lager gaan dan de bundel waarop je bent ingestapt. Dat is de reden dat ik bij Tele2 met 1 GB begonnen ben. En nog steeds blij mee dat ik ze ondanks de negatieve verhalen een kans heb gegeven ;-).

En jij? Ben jij een fervente mobiele internetter?

Beeld: Tele2