Heerlijk, die zomer. Het is lang licht en lekker warm. De zon voelt veilig en vertrouwd. Je zou de zon nog wel uren willen voelen. Toch moet je goed op je hoede blijven. Huidkanker ligt namelijk op de loer. Omdat dat in mijn familie voorkomt ben ik er extra alert op. Deze tip deel ik graag met je, want je huid is een bijzondere jas waar je voorzichtig mee om moet gaan.

UV-straling

Schijnt de zon een keer, komt er iemand zeuren dat je op moet passen voor huidkanker. Hoe weet je eigenlijk hoe lang je in de zon kunt blijven zitten zonder dat dit schadelijk is? Dat verschilt per dag en is afhankelijk van de sterkte van de zon. Die wordt uitgedrukt in zonkracht: de hoeveelheid UV-straling die de aarde bereikt. En gek genoeg hoeft het voor een hoge score niet altijd warm te zijn.

Actuele zonkracht

Op de website van het KNMI vind je de actuele zonkracht bij bewolkt en bij onbewolkt weer. Het is goed om te weten dat de zonkracht bij onbewolkt weer twee keer zo sterk is dan bij het weer waarbij de wolken wat UV tegenhouden.

Hoe lang duurt het voordat je huid verbrandt?

Ook handig: op de website van het KNMI kun je opzoeken hoe lang het met de zonkracht van vandaag duurt voordat je huid verbrandt. Lekker praktisch. Zo wordt een onbeschermde huid bijvoorbeeld met zonkracht 6 rood na 25 tot 15 minuten.

Beschermd in de zon

De uren die je doorbrengt in de zon breng je het best beschermd door. Wat jouw huid aan bescherming nodig heeft, is afhankelijk van een aantal eigenschappen. Meer info over beschermd zijn lees je op de website van het KWF.

Ken je iemand die deze tip ook kan gebruiken? Delen! Je kan er levens mee redden.