Maak met je geld de wereld waarin je wilt leven

“Iedere keer dat je geld uitgeeft, breng je een stem uit op de wereld die je wilt.” – Anna Lappé 

Wat een mooie quote. Vind je niet? Het is afkomstig uit dit artikel, dat collega Zlatina deze week deelde. Dat verhaal hield me deze week bezig. Een goed moment om te reflecteren op hoe ik met mijn geld stem.

Reizen

Ik ben een niet erg grote fan van de steeds verder groeiende luchtvaartsector. Tegelijkertijd snap ik het als mensen kiezen voor een vlucht van een uur van een paar tientjes, in plaats van een treinreis die een veelvoud van dat bedrag kost en uren duurt. Toch komt de vraag dan naar boven: wat voor wereld wil je?

Ik zou dan liever een wereld zien, waarin meer mensen met de trein reizen. Daarom zijn we al een aantal keer in de zomervakantie met slaaptreinen op vakantie geweest. Het is wel een stuk duurder dan vliegen, maar je krijgt er natuurlijk ook een overnachting in een trein bij. Ik ben geen totaalonthouder van vliegen hoor. Maar ik probeer het wel te beperken tot maximaal 1 tot 2 keer per jaar. Dan hebben we nog het zo min mogelijk gebruiken van de auto… Hij staat er wel, maar we gebruiken ‘m weinig. Alleen voor stukken waarbij het OV te wensen over laat.

Of wat dacht je van een staycation, waarbij je thuisblijft of op vakantie gaat in eigen land?

Kleding

Nog zo’n leuke, duurzame kleding. Duurzaam heeft hierin natuurlijk meerdere betekenissen. Je kan kijken naar een duurzame productie, waarbij de werknemers en omgeving gerespecteerd worden. Een andere vorm van duurzaamheid is hoe lang een product meegaat en hoe repareerbaar het is. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog de eindgebruiker zelf. Want koop je kleding die je wel echt nodig hebt? Of draag je het één keer (of helemaal niet), ligt het daarna maanden achter in je kast en gooi je het vervolgens weg? Ik kies ervoor om duurzame (en dure) spijkerbroeken van Kuyichi te kopen. Uit deze broeken scheur ik ook nog weleens, maar na een goede reparatie gaan ze nog een extra ronde mee.

Spullen

Voor spullen geldt eigenlijk hetzelfde als voor kleding. Koop je spullen van goede kwaliteit, die langer meegaan? Belangrijk is dat het wel matcht met de persoonlijke waarden die je hebt. Ik hecht bijvoorbeeld wel waarde aan een snelle telefoon met een goede camera en beeldscherm. Daarentegen zal je me niet vaak bij een prullenwinkel als de Action vinden. Doe hierin wat goed voor je voelt. Ik investeer ook in een goede laptop van het fruitmerk, bijvoorbeeld. Ook al weet ik dat ze misschien niet in de beste omstandigheden worden gemaakt, ik weet dat ik er zo’n 8 tot 10 jaar mee kan doen. Dat is beter dan iedere paar jaar een nieuwe laptop kopen.

Bankieren

We hebben het over stemmen met je geld, dan kunnen we natuurlijk niet vergeten waar je je geld stalt: de bank. Bij welke bank zit je? En weet je in wat voor zaken jouw bank allemaal investeert? Ik bankier bewust bij Triodos Bank. Die is wel ruim twee keer duurder dan de bank met de oranje leeuw, maar dat is mijn investering in de wereld die ik wil. Een andere groene bank is ASN Bank. Maar aangezien zij onderdeel zijn van de Volksbank waar ook andere banken onder vallen, stemde ik liever voor een zelfstandige bank die zich volledig op verantwoord bankieren richt. Kijk voor meer info op de Eerlijke Bankwijzer.

Energie

In mijn vorige blog had ik het er al over: de energieleverancier. Welke heb jij? Kies je er voor een met vervuilende kolencentrales, of ga je voor zonne- en windenergie? Spekvet merkte op dat de grotere en minder groene leveranciers wel zorgen voor de stroomlevering als er geen wind of zon is. Daar moet dus nog iets aan gebeuren! ;-) De verwarming ’s avonds wat eerder uitzetten is natuurlijk ook een idee. En je huis isoleren.

Eten en drinken

Dit vind ik misschien wel de moeilijkste… We kiezen wel steeds vaker voor biologisch eten of producten met het Fairtrade-logo. Ook probeer ik zoveel mogelijk plastic te mijden. Maarja, je kan er eigenlijk bijna niet omheen. Ik lees ook weleens dat het plastic helpt om de houdbaarheid te verhogen. Gelukkig scheid ik mijn afval.

Dan heb je natuurlijk nog producten die helemaal vanuit de andere wereld geïmporteerd worden. Is het beter om het daar te laten groeien in een warm klimaat, of is het beter om het hier in Nederland te laten groeien met warm gestookte kassen? Weken achter elkaar kool en knollen eten, klinkt toch ook niet heel aanlokkelijk. Het wordt binnenkort toch weer tijd om mijn kopie van de Verborgen Impact erbij te pakken.

Geen geld uitgeven vind ik trouwens ook stemmen met je geld. Haha! Dat betekent geen spullen kopen die je helemaal niet nodig hebt. Want hoe duurzaam of ecologisch alles ook is, het is nog veel beter als het helemaal niet gemaakt hoeft te worden.

Hoe stem jij met jouw geld?

Foto: Jonathan Brinkhorst/Unsplash, Emoji: Flaticon

2 gedachten over “Maak met je geld de wereld waarin je wilt leven”

  1. Ik kies daarom zelf voor om thuis alleen nog maar plantaardig te eten. Voelt heel fijn :-) Het wordt ook eens tijd dat ik mij ga verdiepen in een duurzame bank.

    Beantwoorden

Plaats een reactie