Steeds langer licht! Hoeveel krijgen we er per dag bij?

Na de donkere dagen wordt het steeds langer licht. Hoera! Ik begin het nu echt wel te merken. Bij het ontbijt wordt het al lichter en ook op weg naar huis is het niet meer pikkedonker. Hoeveel minuten daglicht krijgen we extra per dag?

Lig je nog lekker te liggen in je warme bedje, moet je er alweer uit. Zucht. Ik wil nog niet. Ik wil niet de kou in ?. Als het dan ook nog eens donker is, wordt het helemaal lastig. Daar hebben we iets op bedacht.

Slimme stekker

Hoe donker het buiten ook is, in ons huis brandt het licht zodra we wakker worden. Ik heb mijn slimme stekker ? zo ingesteld dat hij een paar minuten voordat de wekker gaat de lampen aanzet. Dat is een kleine pleister tegen het bloeden, maar kunstlicht kan natuurlijk niet opboksen tegen die stralende warme bal in de lucht. ☀️

Heb je ’s ochtends moeite met opstaan in het donker? Denk dan eens aan een wekker met licht. Het licht gaat voordat je wekker afgaan steeds iets feller branden, dit bootst de zonsopkomst na. Je schijnt er prettiger door wakker te worden :).

Langer licht!

En hoera, goed nieuws. Het wordt weer steeds langer licht. Ik houd van details en vroeg me toch af hoeveel minuten we extra per dag krijgen. Daar zijn een heel aantal websites voor, waaronder deze met een tijdschema met de zonsopkomst en zonsondergang.

Daarop zie je dat we vandaag al 97 minuten langer licht hebben dan een maand geleden. En elke dag krijgen we er weer een aantal minuten bij. Kom maar door!

Wat ga jij doen als het langer licht is?

Het is niet dat ik door de donkerte zo depressief word als een aardappel hoor. Ik vind het gewoon heel fijn om weer licht te hebben en kijk uit naar wat meer warmte.

Ik ben stiekem al aan het nadenken wat ik allemaal weer ga doen als de dagen langer zijn. Vaker hardlopen? Vooral omdat dat minder eng is dan in het donker tussen de bomen rennen. En ik heb nu al zin om lekker te gaan schrijven met mijn laptop in het gras. Ook denk ik dat ik vaker de fiets pak, nog meer ga wandelen en minder de metro gebruik.

Ben jij ook blij dat het eerder licht wordt en later donker? Ben jij team licht of team donker? 

10 gedachten over “Steeds langer licht! Hoeveel krijgen we er per dag bij?”

 1. Hoi Tom,
  Ik hoor bij het team licht en vind het heerlijk dat je goed kan zien dat het iedere dag wat lichter wordt. Vooral met dit stormachtige weer dat meer aan de herfst dan aan de winter doet denken kijk ik ook uit naar het voorjaar en natuurlijk ook de zomer.

  Beantwoorden
 2. Ben ook klaar met de winter en de korte dagen. Heerlijk wandelen in het licht Ook goed voor de vitamine D. Kom maar op met de ☀️

  Beantwoorden
 3. Ik vind het vooral fijn dat het vroeger licht wordt vanwege het hardlopen. Ik ga altijd om 7.15 maar de laatste maanden vond ik het toch wel erg eng in het donker en ging daardoor noodgedwongen later hardlopen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie