De spaarrente zakt verder naar een treurig dieptepunt

Vandaag kreeg ik een bericht van ING. Je raadt het al, de spaarrente wordt opnieuw verlaagd. Heel schokkend is de verlaging ook weer niet, de oranje bank bood namelijk maar een rente aan van 0,1%. Die rente gaat nu naar 0,05%. De vraag is dan eigenlijk waarom zou je dan nog sparen? En hebben we nu de spaarrentebodem bereikt? 

Waar doe je het nog voor?

Er blijven natuurlijk genoeg redenen over om te sparen. Sparen doe je niet alleen maar voor de rente, maar het is wel leuk als je er iets voor terugkrijgt. Je kan ook sparen om toekomstige klappen op te vangen. Als je koelkast kapot gaat is het fijn als je een nieuwe kan kopen. Of als je onverwachte medische kosten hebt, is het ook fijn als je die op kan opvangen. En misschien spaar je wel heel doelbewust ergens voor. Een nieuwe auto, een groter huis of een onvergetelijke vakantie.

Meer spaarrente via een internetbank

Als je toch wat meer rente wilt krijgen dan bij een grote bank als ING, raad ik je aan om eens te kijken naar internetbanken. Bijvoorbeeld KNAB, MoneYou of Nationale Nederlanden. Zij bieden een rente van 0,5 %. Dat is ook niet heel veel. Maar per 1.000 euro scheelt dat jaarlijks toch 4,50 aan rente. Dat lijkt misschien de moeite niet waard, maar bedenk dat je hier maar eenmalig iets voor hoeft te doen. Dat is een rekening openen bij een internetbank, vervolgens je geld overboeken naar die bank. En het is klaar. Het enige verschil is dat het soms wat langer duurt voordat je je geld van de spaarrekening naar je betaalrekening hebt gestort. Doordeweeks kost het vaak een enkele werkdag, maar in het weekend worden de overboekingen niet verwerkt.

Hebben we de bodemrente nu bereikt?

De hamvraag is nu: Komen we ooit op het punt dat je moet gaan betalen voor je spaargeld? En denk je dat er dan nog mensen bij een bank blijven? Ik zou me voor kunnen stellen dat mensen geld van de bank halen en onder een matras bewaren, maar dat is op het gebied van brand of inbraken toch ook niet erg veilig. Voor nu is het afwachten tot welk punt de rente zal gaan dalen. Hoe ver denk jij dat het gaat?

Verder lezen

2 Reacties

 1. Avatar
  Monica Verschoor

  08/10/2017 op 08:47

  Tja… ik denk dat je een soort buffer kunt hebben op een ouderwetse spaarrekening. Als het gaat om de lange termijn: beleggen. Uiteindelijk doe je dat al, nl via je pensioen! Nieuwste trend is beleggen via trends. Trend Invest is een goeie( ik beleg daar sinds 3 jaar. Gemiddeld rendement: 20 %!); Robeco is er ook mee begonnen. Alles is beter dan het GEGARANDEERDE verlies via sparen!

  • Tom
   Tom

   08/10/2017 op 09:50

   Dank voor je reactie, Monica! Mijn werkgever biedt geen pensioen aan, dus naast sparen en het huis aflossen ben ik aan het banksparen. Als mijn buffer een X bedrag heeft, wil ik inderdaad maandelijks een deel gaan beleggen. Maar (we hebben het er al weleens eerder over gehad :)) zoals je weet vind ik dat best spannend ;-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2019 Tips van Tom

Thema door Anders NorénOmhoog ↑

Lees meer:
Hoeveel postzegels?
DAMN YOU AUTO CORRECT!
Verlangen naar minder
Sluiten