Blondjes Beleggen Beter (boekreview)

Zolang de mensheid bestaat is er al een strijd tussen man en vrouw. Wie is er beter? Zijn mannen beter met geld of zijn vrouwen dat? Natuurlijk werd ik nieuwsgierig door de titel van het boek ‘Blondjes Beleggen Beter’.

Journalist Janneke Willemse deed als beurscommentator jarenlang verslag van het economische nieuws. In Blondjes Beleggen Beter legt ze in 7 stappen uit hoe je simpel kan starten met succesvol beleggen. Ze won in 2018 de Gouden Stier voor Beste Beleggingsexpert. Kom maar door met die kennis! ?

Start van beleggen en keuzes

Beleggen kan met de soms lastige termen die erbij komen kijken een enorm saai en langdradig onderwerp zijn. Daar heb je tijdens het lezen van dit boek helemaal geen last van.

Janneke vertelt op een leuke en luchtige manier over de start van haar Blonde Beleggingsportefeuille. Ook legt ze uit waarom ze bepaalde keuzes heeft maakt. Het geheel onderbouwt ze met cijfers van haar eigen portefeuille. Even gluren in de beleggingsportefeuille van de buren, daar houd ik van!

In 4,5 jaar tijd verdubbelde het vermogen van haar aandelen. Wow… Natuurlijk kunnen we ook leren van fouten, dus staan er ook een aantal Blonde Blunders in het boek vermeld.

Door het boek heen komen verschillende vragenlijstjes voorbij. Daarmee heb je aan het einde van het boek een eigen beleggingsstrategie samengesteld. En natuurlijk verkleint het de stapjes door het gewoon maar eens te gaan doen. Al is het maar om te beginnen met wat speelgeld, een bescheiden bedrag waarvan je het niet erg vindt dat je het verliest. Natuurlijk ben je wel verantwoordelijk voor alle keuzes die je zelf maakt.

Waarom beleggen blondjes beter?

En dan natuurlijk de hamvraag: Waarom beleggen blondjes beter? Ik ga natuurlijk niet alles verklappen, want dan is het geen verrassing meer als je het boek leest. Vooruit dan, hier komen er twee.

Vrouwen handelen minder vaak en ze doen minder aan zelfoverschatting. Door minder vaak te handelen heb je bijvoorbeeld minder transactiekosten. En door minder te denken ‘ik weet dit wel’ en je meer in te lezen in de bedrijven,  heb je ook een grotere kans op meer rendement.

Ga ik nu ook in individuele aandelen beleggen?

Ik vond dit een inspirerend boek om te lezen. De titel blijft grappig. Juist in een tijd waarin we voor gelijkheid strijden tussen man en vrouw is het leuk als een slimme dame een lange neus naar de serieuze betweterige man maakt. ?

Ik heb weer een hoop nieuwe financiële termen geleerd. Maar van turbo’s, sprinters en hefbomen gaat het me toch een beetje duizelen. Eigenlijk snap ik ook gewoon niet zo wat die termen betekenen. Je kan ook starten met beleggen zonder de turbo’s en sprinters, dat legt Janneke allemaal duidelijk uit in haar boek.

Vroeger heb ik al eens in individuele aandelen belegd, maar dat is toch niet zo aan mij besteed. Daar word ik namelijk erg zenuwachtig van. ? Daarom houd ik het voorlopig bij het aflossen van mijn hypotheek en het beleggen in indexfondsen.

Blondjes Beleggen Beter is verkrijgbaar als e-book en als geprint boek. Het design van het boek spreekt me erg aan, daarom ben ik blij dat ik nu eens voor een geprint exemplaar heb gekozen. Superleuk voor Janneke: er is een tweede druk besteld! ??

Boek cover blondjes beleggen beter
Beleggen blondjes beter? Ja! Onderzoek wijst uit van wel. In dit boek dat heel lekker wegleest, vertelt Janneke Willemse haar beleggingsverhaal en leert ze je hoe ook jij in 7 stappen succesvol kan beleggen. Meer info >>>

2 gedachten over “Blondjes Beleggen Beter (boekreview)”

Plaats een reactie