Pakketfraude: Bol.com weigert achteraf betalen uit te zetten

Je hoort er wel vaker over natuurlijk, pakketfraude. Iemand bestelt iets op jouw adres en haalt het daarna bij je op met de smoes dat het per ongeluk op jouw adres is bezorgd. Vervolgens krijg jij de rekening in de bus. 

Het klonk altijd al als een vreselijk situatie. Maar ik dacht: tja, dan neem je toch gewoon het pakket niet aan? Maarja, de boeven zitten natuurlijk ook niet stil. Die hebben namelijk een nieuwe manier bedacht om de boel te belazeren. Helaas zijn mijn ouders daar nu al meerdere keren het slachtoffer van geworden.

Ophalen bij een afhaalpunt

Hoe werkt de nieuwe truc? Een pannenkoek gaat naar een webwinkel, bestelt een artikel en maakt daarna een account aan met willekeurige gegevens, maar vult een bestaand adres in van iemand anders. Daarna kiest de boef voor ‘achteraf betalen‘ en als bezorgadres een afhaalpunt in de buurt.

De boef haalt het pakket op en loopt vrolijk weg bij het afhaalpunt. En nu komt het irritante. Bij het slachtoffer komen nu de facturen in de bus en er worden zelfs incassobureaus ingeschakeld. De alarmbellen van pakketfraude gaan af… Even contact opnemen met de webwinkel dus.

Wat vervelend dat u in deze situatie zit

“Ja, we begrijpen u helemaal. Ontzettend vervelend dat u in deze situatie zit.” Bedankt voor uw begrip. Kunt u dan achteraf betalen uitschakelen op mijn adres? “Nee, dat kunnen we helaas niet doen.”

Wat? Maar er wordt gefraudeerd? Ik heb nu al meerdere keren incassobureaus achter me aangehad.

“Ja, we zullen de facturen voor de artikelen die u besteld heeft kwijtschelden, maar we kunnen uw adres niet blokkeren voor achteraf betalen.

Maar er is pakketfraude, waarom niet?

Huh? Waarom niet? Ik wilde mijn ouders uit de brand helpen, want ik kan niet tegen dit soort onrecht. Van Bol.com kreeg ik vrolijk hetzelfde te horen. Na lang aandringen zouden ze wel opnieuw een verzoek naar de fraudeafdeling sturen. Wanneer de terugkoppeling komt? “Goed nieuws, we gaan kijken of we het in de toekomst kunnen invoeren.” Voor mij is dat geen goed nieuws, want de toekomst klinkt wel heel vaag. Nu komt er na lang jengelen over 2 werkdagen een terugkoppeling. Tijd voor een andere stap.

Op naar de ACM

In Nederland hebben we de Autoriteit Consument en Markt. Daar kun je gratis naartoe bellen als je advies wil inwinnen over je rechten als consument. Ik belde vanochtend en legde het verhaal uit. “U heeft geen koopovereenkomst met de webwinkel gesloten, omdat u niets besteld heeft. De webwinkel moet dit met u oplossen. Helaas kunnen wij ook niets doen, maar ik kan er wel een aantekening van maken en aan het bedrijf koppelen. Aan de oplossing die de webwinkel u biedt, het kwijtschelden van de facturen, blijkt wel dat zij doorhebben dat zij degene zijn die fout zitten.”

Dat is in ieder geval fijn om te horen. Nu hopen dat meer mensen dit melden, zodat er iets aan dit soort praktijken gedaan kan worden.

Computer says no

Mij lijkt de oplossing van deze pakketfraude niet zo lastig. Gewoon ervoor zorgen dat er op bepaalde adressen niet op achterafbetaling besteld kan worden. Misschien moet daar iets voor worden aangepast in het systeem. Hoe moeilijk kan het zijn, Bol.com? Ik ben heel blij dat je pakketjes ergens anders kan laten bezorgen, maar het moet natuurlijk niet voor dit soort fraude zorgen.

Ik ben benieuwd naar met welke oplossing de webwinkel gaat komen. Normaal gesproken ben ik echt fan van ze, maar ik verwacht wel een normale oplossing van de fout in hun betaalsysteem. We blijven strijden! Heb jij weleens te maken gehad met fraude via webwinkels?

28 gedachten over “Pakketfraude: Bol.com weigert achteraf betalen uit te zetten”

  • Ja, ik zelf ook inderdaad. Maar dat is misschien ook iets wat bij het afhaalpunt niet goed gaat? Of de boef gebruikt een valse ID-kaart.

   Beantwoorden
  • Snap niet dat dit kan achteraf betalen moet toch niet zo gaan je krijgt een pakje na bestelling 8 of 14 dagen bedenktijd dan bij goedkeuring betalen niks ergens anders ophalen alleen post of ah of andere winkels en niet ergens bij de burgers buren

   Beantwoorden
 1. Wat een vervelende ervaring Tom. Met Bol.com heb ik dit soort belazeren nooit meegemaakt. Wel met een ander bedrijf een paar jaar geleden. Op een gegeven ogenblik kreeg ik betaalverzoeken, aanmaningen van een of ander online bedrijf voor drone- en vliegtuigonderdelen. Dat bleef een poosje doorgaan. De incassobureaus gebeld dat ik niet zo en zo was, en ik ook geen familieleden had met de naam die vermeld werd op de rekening. Ze konden of wilden er niets aan doen. Toen heb ik aangifte gedaan en een kopie daarvan aan de bedrijven gestuurd. Daarna niets meer gehoord.

  Beantwoorden
 2. Bol.com was de afgelopen weken ook al bij Radar op TV met dat ze niet zelf de spullen leveren maar via andere bedrijven. Mensen kregen dan niet de juiste producten, maar Bol.com deed niks voor ze, moest je zelf maar uitzoeken met het bedrijf waar het vandaan kwam, maar die deed ook niks!
  Ik ben wel ff klaar met Bol.com nu ik dit ook nog lees!
  De service is ver te zoeken bij Bol.com

  Beantwoorden
  • Ja, klopt. Als ik bestel let ik altijd op dat er staat dat het geleverd wordt door Bol.com zelf en niet door een partner. Ben verder wel fan van ze hoor. Maar ze moeten problemen dan ook wel goed oplossen.

   Beantwoorden
  • Ik ben het daar niet mee eens. Altijd goede ervaring bij bol.com. Als iets stuk word geleverd door een externe verkoper, word dat altijd meteen en goed opgelost

   Beantwoorden
  • Bij wet is het geregeld dat een winkel maximaal om een aanbetaling mag vragen van 50% vandaar de optie voor achteraf betalen. Dit is echter al een hele oude wet van voor het online shoppen tijdperk en deze zou eigenlijk voor webwinkels herzien moeten worden. Niet alleen werkt het pakketfraude in de hand, maar een webwinkel heeft ook geen inzage in iemand zijn financiële situatie, waardoor mensen die weinig financiële middelen hebben en geen overzicht hebben of uit nood voor achteraf betaalopties kiezen weer in de financiële problemen komen. Slecht voor de webwinkel en slecht voor de consument. In het buitenland kennen ze het achteraf betalen zoals wij het in Nederland kennen ook bijna niet. Daar wordt veelal betaald met creditcard of PayPal, waarbij er een persoons controle is en credit check vanuit creditcard maatschappij. En daarmee zijn de problemen die wij in Nederland dan ook ervaren opgelost. Maar de politiek loopt hier zoals gewoonlijk alweer jaren achter aan.

   Beantwoorden
   • Op basis van ingevoerde gegevens zouden ze prima VOOR het aanbieden van betaaloptiew een krediet-check moeten kunnen uitvoeren. Ofwel op basis van het individu, ofwel op basis van demografische gegevens de SES.

    Beantwoorden
 3. Heb zelf nooit problemen gehad met BOL. Wel een aantal keren meegemaakt dat een product wordt aangeboden door een partner en wanneer ik dan keek op de site van de partner, bleek het product goedkoper te zijn dan via BOL!?
  Los hiervan betaal ik altijd met creditcard, dus geen gezeik.

  Beantwoorden
  • Zelf ook alleen maar goede ervaringen met Bol. Ze zijn altijd zeer vriendelijk. Maar met dit soort fraudezaken als iemand jouw adres misbruikt als factuuradres is het wel lastig. Komt overigens ook bij andere webwinkels voor.

   Beantwoorden
   • Klopt, maar zoals je al opmerkte, wanneer je zoiets aangeeft bij ….., hoe moeilijk kan het dan zijn om in je (een) systeem iets aan te tekenen om eea proberen te voorkomen. Is bijna nog erger dan de administratie van de Blauwe enveloppenfabriek.

    Beantwoorden
   • Het is bij Partnerverkopers vaak wel iets duurder op hun eigen website dan op bol.com omdat de partnerverkoper bij ieder artikel wat ze verkopen op bol.com 5 euro aan een verzendlabel moeten betalen aan bol.com (op deze manier is het gratis voor de kopers!) En daarnaast een toeslag van ongeveer 20% aan bol.com. Dit moet je wel verrekenen in je verkoopprijs anders is er bijna geen enkele winstmarge. Het voordeel is dat je dan als koper soms wel ietsje duurder uit bent op bol.com, maar in dat geval wel gebruik kan maken van hun (perfecte) klantenservice en gratis verzend- en retourservice!

    Beantwoorden
  • Ik heb ook al vaak besteld bij bol.com en nog nooit problemen gehad. Ben zelfs erg tevreden, want ook al een paar x iets terug gestuurd en steeds netjes geld terug. Maar tegenwoordig weten de boeven helaas alle truckjes uit de kast te halen om aan geld te komen. ?

   Beantwoorden
  • Zeer waarschijnlijk. Tom slaat de plank naar mijn mening behoorlijk mis met het volgende:

   “Misschien moet daar iets voor worden aangepast in het systeem. Hoe moeilijk kan het zijn, Bol.com?”

   Het toont m.i. aan dat er geen idee is van complexiteit van dergelijke systemen in dergelijke organisaties. Er zijn waarschijnlijk andere prioriteiten die commercieel veel meer opleveren dan dit aan schade kost.

   Beantwoorden
 4. Ik heb het een keer bij H en M gehad.
  Ik kreeg rekeningen terwijl ik niets had besteld niet eens klant was. Die zeiden al dat dat bekend was.
  Ze hebben het netjes opgelost.

  Beantwoorden
 5. Oh, wat erg zeg! Ik wist dit helemaal niet. Ik ben juist altijd zo blij met het achteraf betalen bij bol.com maar het is inderdaad makkelijk om misbruik van te maken. Superlief dat je zo voor je ouder opkomst en ze helpt.

  Beantwoorden
 6. Volgens mij heeft wehkamp ook nog steeds deze optie tot achteraf betalen..
  Bewijs dat ik m’n hart op de goede plek heb zitten is wel weer geleverd, want ik had nooit bedacht om zoiets uit te vreten. Super naar voor iedereen die al op deze manier bedonderd is!

  Beantwoorden
  • Bij mijn zus is dat al meerdere keren gebeurd via Wehkamp,ze was een tijd niet thuis wat blijkbaar bekend was bij oplichters.Bestellingen werden op haar adres geleverd met de optie achteraf betalen.
   De oplichters wisten wanneer het pakje bezorgd zou worden en de tijd ongeveer,en stonden als zogenaamde bewoners de postbezorger op te wachten.Klaar alweer,zo gemakkelijk..Mijn zus kreeg aanmaningen en moet er dus steeds achteraan.Het is doorgegeven bij de fraude helpdesk,bleken meerdere accounts aangemaakt op haar adres.Op te lossen? Te voorkomen? Ik zou ook zeggen optie achteraf betalen schrappen,hierom maar ook zodat mensen die het zich eigenlijk niet kunnen permitteren,enigszins beschermd worden en niet( verder) in de schulden komen.Kan in een ‘gewone’ winkel toch ook niet..

   Beantwoorden
 7. Oeps,ik hoop dat mijn boek van Nick Vujicic met de titel Leven zonder beperkingen dan wel aankomt vandaag! Via Bol.com besteld… is al betaald.

  Beantwoorden
 8. Werk zelf bij Wehkamp en weet dat als er frauderegels afgaan, achteraf betalen (en gespreid betalen) wel degelijk wordt uitgezet en je alleen nog ideal en creditcard als betaaloptie krijgt. Onzin dat dit niet uitgezet kan.

  Beantwoorden
 9. Ik ben inmiddels ook op deze manier aan het klooien met bol.com. Mijn account is blijkbaar gehackt, iemand bestelt uit mijn naam en kiest voor betaling achteraf. Het pakket is naar een afhaalpunt en daar is het inmiddels opgehaald, ondanks de noodzaak van een legitimatiebewijs. Ik heb direct aangifte bij de politie gedaan, maar het is wel van de zotte dat dit kan. Betalen achteraf, het is blijkbaar vragen om fraude!

  Beantwoorden
 10. bij ons is het precies andersom, zijn al jaren een trouwe klant van bol.com, nooit problemen mee gehad.
  maar sinds een paar weken kunnen wij GEEN gebruik meer maken van achteraf betalen, iets wat wij wel als een prettige service ervaren. contact met Bol leert ons alleen maar dat dit door het systeem bepaald wordt, end at dit niet aan te passen is. wij zijn een select klant, bestellen echt voor honderden euros per jaar bij deze club, en hebben nog nooit een achterstand gehad..
  ik heb de klacht inmiddels op diverse klachten websites gepost na dat ik andermaal afgescheept ben met het standaard antwoord..

  Beantwoorden
 11. ja is by my ook zo ik ben al een tytje een trouwe klant by bolcom en kan ook niet meer achteraf betalen heb er alles al voor gedaan word gewoon afgescheept als ik iets vraag by bolcom

  Beantwoorden

Plaats een reactie