OVpay: met je betaalpas reizen met het openbaar vervoer

In het buitenland kon het al een tijdje en nu kan het ook in ons oranje kikkerlandje. Om met het openbaar vervoer te reizen heb je niet langer een ov-chipkaart nodig. Hoera voor OVpay!

Met OVpay kun je nu gewoon inchecken en uitchecken met je betaalpas. Ik heb het de afgelopen weken getest in de metro en tram in Amsterdam en in de tram in Den Haag.

Pluspunten

 1. Op mijn telefoon en horloge heb ik Apple Pay en daar kan ik mee in- en uitchecken. Hoe fijn dat ik geen pas uit m’n zak hoef te halen!
 2. De reiskosten worden direct of een dag na het reizen van je rekening afgeschreven.
 3. Je hoeft geen extra pas bij je te hebben of saldo over te boeken, zoals bij de ov-chipkaart.
 4. Vergeten uit te checken? Je kan dit een aantal dagen na reizen corrigeren via de app.

Puntjes van aandacht

 1. Op dit moment kun je in de app alleen de geschiedenis van één betaalpas inzien.
 2. Ik heb nu al twee gehad dat het saldo van mijn rekening te laag zou zijn. Vreemd, want dat was echt niet zo. Er staat dan in je app dat jouw betaalpas geblokkeerd is voor reizen. Als je weer ergens incheckt, wordt het bedrag alsnog afgeschreven en kun je gewoon weer reizen.
 3. Als je een abonnement hebt of met korting reist, kun je nog niet met OVpay reizen. Ik heb een weekend-vrij abonnement. Daarvoor moet ik nu nog wel mijn chipkaart gebruiken.

Er zijn nog wat kinderziektes en OVpay is nog in ontwikkeling. Je kan nog niet overal met de trein met OVpay, dat wordt in 2023 verwacht. Tot nu toe blij van. Heb jij OVpay al gebruikt? Voorlopig kun je ook gewoon nog de ov-chipkaart gebruiken.

6 gedachten over “OVpay: met je betaalpas reizen met het openbaar vervoer”

 1. Ik heb in de bus 65+ korting (34%) én ik heb een abonnement (Dalvoordeel Noord NL Trein en Bus) en daardoor nog eens 40% korting over de 65+-kortingsprijs. Dat betekent dat reizen met mijn betaalpas voor mij nog niet handig is, want nogal onvoordelig. Als de korting en het abonnement ooit op mijn betaalpas gezet kan worden, dan is het misschien mogelijk om met de betaalpas te reizen.
  Hier in de stad Groningen kun je sinds kort al wel met je betaalpas in- en uitchecken en ik zie ook veel mensen die dat doen: https://www.qbuzz.nl/nieuws/Yw8XNhAAAIBwZEwc/ovpay-in–en-uitchecken-met-je-betaalpas.

  Beantwoorden
  • Dan kun je nu inderdaad het beste je chipkaart blijven gebruiken. Aan de kortingsoptie wordt nog gewerkt. Ik ben benieuwd!

   Wat ik nog vergeten ben te schrijven is dat mensen bij dit nieuwe systeem ook een losse kaart kunnen kopen, zodat je niet met je bankpas of creditcard hoeft te reizen. Zo’n ‘saldopas’ zou de helft moeten kosten van wat een ov-chipkaart nu kost.

   Beantwoorden
 2. IK heb sinds gisteren de OVPay app op mijn mobiel geinstalleerd en 1x gereisd met de bus. Dit is terug te vinden in de OVPay app. Prima. Wat ik nog niet helemaal helder heb is het volgende: als ik incheck doe ik dat dat met mijn bankapp (ook op mijn mobiel) of check ik in met de OVPay app? Ik heb wel alles gekoppeld, zowel voor bus als trein.

  Beantwoorden
  • Ha Ellis. De OV-pay app gebruik ik alleen om transacties en reizen te bekijken en gemiste uitchecken te corrigeren.
   Inchecken en uitchecken doe je met je betaalpas. Dat kan zowel de echte pas zijn als een digitale betaalpas. Hier staat hoe het precies werkt: https://ovpay.nl/nl/hoe-het-werkt

   Groetjes Tom

   Beantwoorden

Plaats een reactie