Overstappen van zorgverzekering?

Vanaf morgen kun je overstappen van zorgverzekering. Alle zorgverzekeraars moeten namelijk uiterlijk 13 november de premies voor 2018 bekend hebben gemaakt. Ben jij weleens overgestapt? Of twijfel je?

Maximum eigen risico?

Ook dit jaar kies ik voor het maximum eigen risico. Je verhoogt dan het eigen risico bovenop de 385 euro met maximaal 500 euro. Dat betekent dat je een eigen risico van 885 euro hebt. Dat klinkt even heftig, maar het is wel zo dat je bij veel verzekeraars hierdoor korting krijgt. Bij mij scheelt het zo’n 20 euro per maand en dus 240 euro op jaarbasis. Wat er dus eigenlijk voor zorgt dat mijn maximum eigen risico 885-240 (de korting die ik krijg) 645 euro is. En uitgaande dat je altijd 385 eigen risico hebt, is het extra risico dat je loopt eigenlijk maar (645-385=) 260 euro. Als je gezond bent ga je er natuurlijk niet vanuit dat je gebruik van dit risico moet maken. Het kan wel zo zijn dat je onverwachts naar het ziekenhuis moet. Daarom kun je deze strategie het beste over een aantal jaren uitsmeren, zodat je uiteindelijk (hopelijk) in de plus komt te staan ;-).

Aanvullende verzekering?

Ben jij aanvullend verzekerd? Kijk dan vooral naar hoe vaak je in bijvoorbeeld de afgelopen vijf jaar gebruik van deze aanvullende pakketten hebt gemaakt. Hoeveel moest je er voor betalen per jaar en hoeveel heeft het je per jaar opgeleverd? Sommige tandartsverzekeringen zijn bijvoorbeeld niet meer dan een spaarpotje die je zelf opbouwt, maar wel kwijt bent als je het binnen het jaar niet gebruikt.

Is het wel OK?

De vraag is natuurlijk wel of het ethisch verantwoord is om als gezond persoon zo’n minimaal mogelijke verzekering af te sluiten. “Ongezonde” mensen (“zieke mensen” klinkt ook naar, zorgbehoevende mensen?) zijn genoodzaakt om wel een dure aanvullende verzekering af te sluiten en/of jagen er zelfs elk jaar hun eigen risico doorheen. De vraag is of uiteindelijk alle kosten wel gedekt worden als alleen mensen die het nodig hebben een extra verzekering afsluiten.

Waar kies jij voor?

Voordat je overstapt raad ik je aan om een aantal afwegingen te maken. Als je veel gebruikmaakt van de verzekering, kijk dan goed naar wat de nieuwe verzekeraar wel en niet vergoedt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Ook is de vrije artsenkeuze altijd goed om in de gaten te houden. Sommige zorgverzekeraars zijn goedkoper, maar laten je niet vrij in de keuze van een ziekenhuis.

Je hebt tot eind december de tijd om over te stappen. Om je goed te oriënteren kun je gebruikmaken van een zorgvergelijker en jouw overstap online regelen.

Let op, deze blog is alleen bedoeld om je na te laten denken. Welke keuzes je maakt laat ik volledig aan jou. In het verleden behaalde resultaten bieden ook bij het eigenrisicogebruik geen garantie voor de toekomst. En neem alleen de gok als je het geld op de plank hebt liggen.

1 gedachte over “Overstappen van zorgverzekering?”

Plaats een reactie