Overstappen van zorgverzekering kan nog een paar dagen

Het jaar is alweer bijna ten einde en dat betekent dat je nog maar een paar dagen hebt om over te stappen van zorgverzekering. Overstappen of blijven zitten? Wat doe jij?

Ik heb besloten om over te stappen naar een goedkopere zorgverzekeraar. Hierbij vond ik het wel belangrijk dat er contracten zijn met alle ziekenhuizen.

In 2021 had ik een aantal sessies bij een psycholoog, dus koos ik voor een eigen risico van € 385. In 2022 wilde ik die optie ook open houden. Praten met een onafhankelijke professional kan nooit kwaad. Dat zouden meer mensen moeten doen. Terug naar het eigen risico, dat heb ik uiteindelijk dit jaar niet gebruikt. Je zou kunnen zeggen dat het zonde is dat ik het niet verhoogd had dit jaar, maar niemand kan de toekomst voorspellen.

Voor volgend jaar verhoog ik het eigen risico weer naar € 885. Kies je voor een hoger eigen risico, dan krijg je vaak korting per maand. Dat verschilt per aanbieder. Hieronder zie je wat er met mijn premie gebeurt.

  1. Kies je een maximum eigen risico van € 885? Dan krijg je korting per maand.
  2. Stel dat deze korting per maand € 20 is.
  3. Deze korting trekken we van het eigen risico af. € 885 – (€ 20 x 12) = € 645.
  4. Maar je zou sowieso al € 385 eigen risico hebben, dus komt het extra risico dat je loopt na het verhogen van jouw vrijwillig eigen risico uit op (€ 645 – 385 =) € 260 euro.

Je kan natuurlijk net de pech hebben dat je in 2023 jouw eigen risico volledig moet inzetten. Dan is het wel zuur als je het net naar maximaal hebt gezet. Maar als jouw gezondheid het toelaat om dit een aantal jaar achter elkaar te doen, dan is de kans al groter dat je wel geld aan deze strategie overhoudt.

Eigenlijk wel ontzettend oneerlijk voor chronisch zieken, deze strategie… En wat geven al die verzekeraars wel niet uit aan marketingcampagnes om ons te verleiden klant te worden? Allemaal geld dat ook voor de zorg gebruikt kan worden.

Ik raad je dus alleen aan om je maximale eigen risico te verhogen als je een financiële buffer hebt, je gezond bent en geen medische kosten verwacht. Je moet niet door dit soort strategieën in de problemen komen.

Ben jij al overgestapt van zorgverzekeraar? Je kan natuurlijk ook bij jouw huidige aanbieder blijven zitten.

2 gedachten over “Overstappen van zorgverzekering kan nog een paar dagen”

Plaats een reactie