Overboeking op zondag verwerkt?

Toen ik vorig weekend de app van mijn bank opende, zag ik ineens dat er iets was bijgeschreven. Op zondag! Een bedrag van ene Tom… Die ochtend had ik een bedrag vanaf een andere rekening overgeboekt. Maar dat dit zo snel verwerkt zou worden?

Hoe werkt het eigenlijk tot nu toe? Het betalingsverkeer binnen het huidige systeem wordt alleen overdag tijdens werkdagen verwerkt. Een aantal keer per dag verrekenen de banken de verschillende tegoeden met elkaar en verwerken ze de af- en bijschrijvingen. Dus niet ‘s avonds, niet ‘s nachts, niet in het weekend en niet op feestdagen.

Een nieuw betalingssysteem

Op het huidige banksysteem is veel kritiek. Mensen vinden het systeem ouderwets en willen niet op hun geld wachten. Banken werken al een tijdje aan een nieuw systeem, waarbij overschrijvingen tussen verschillende banken binnen een paar seconden worden verwerkt. Oók ‘s nachts en in het weekend dus. Joepie!

Instant Payments

Die overboekingen die ongeacht de dag en het tijdstip binnen een paar seconden verwerkt worden, heten Instant Payments. Ik maakte geld over van Knab naar ING. Leuk dat die directe bankkoppeling dus al werkt. Toen ik terugkeek zag ik dat er een bliksemschicht (⚡️) bij mijn transactie stond, het teken van een directe verwerking.

Work in progress

Nog niet alle banken zijn aangesloten op het nieuwe systeem. Halverwege 2019 zou dit wel het geval moeten zijn. Ik weet dat in ieder geval Bunq en ABN Amro ook al met het snelle betalingssysteem werken. Meer informatie kun je trouwens lezen op de website van Betaalvereniging Nederland.

Wat vind jij van deze nieuwe ontwikkeling? Ik ben benieuwd!

2 gedachten over “Overboeking op zondag verwerkt?”

  1. Ik heb het idee dat de banken het nieuwe systeem in het weekend aan het testen zijn. Twee weken geleden ging bij mij een boeking in het weekend van RABO naar ABN ook razendsnel, maar door de week gingen mijn reguliere boekingen weer een stuk langzamer. Maar het komt eraan, hoera! Ik verwacht dat de banken zichzelf in de media nog wel op de borst gaan kloppen als het echt ‘live’ gaat.

    Beantwoorden
    • Dat zou ook kunnen! Grappig, dus ik moet komende week overdag misschien ook even een overboeking doen om te testen. Ik las wel dat het tot nu toe alleen werkt met directe overboekingen. Waren jouw overboekingen ingepland doordeweeks of deed je dat handmatig? Misschien maakt dat nog een verschil. Hahaha, ja er zal vast nog wel een grote borstklopperijshow komen. Als het allemaal goed werkt, dan mag dat ook wel :-)

      Beantwoorden

Plaats een reactie