Online boodschappen bestellen, slecht of niet?

Boodschappen doen is nooit echt een hobby van mij geweest. Met de huidige omstandigheden ben ik er al helemaal geen fan van. Sterker nog: ik krijg het er Spaans benauwd van, omdat mensen in de supermarkten hier in de buurt maar weinig afstand houden.

Eerder deelde ik al een overzicht van onze boodschappenkosten per maand. Help me trouwens even herinneren dat ik binnenkort een nieuwe update plaats met de maandoverzichten met onze boodschappen. Dat is een goede stok achter de deur om de zaken weer eens uit te zoeken :-). We zijn namelijk wel wat biologischer en luxer gaan eten, dus ik ben eigenlijk ook wel benieuwd naar het effect ervan op de kosten.

Af en toe bestellen

Bij de blauwe grootgrutter plaatste ik zo nu en dan al een bestelling, maar dan wel op een bezorgmoment met een groen blaadje ?. Dat zijn de goedkopere momenten (ik koos voor 2,50) én het zorgt ervoor dat er een groenere route gereden kan worden. Fijn om weer alle kasten vol te hebben.

Bezorgbundel

Nu heb ik voor een half jaar een bezorgbundel afgesloten op de daldagen. Dat betekent dat ik op een zelfgekozen moment op dinsdag, woensdag of donderdag de boodschappen kan laten bezorgen.

Vanaf nu komt AH elke dinsdagavond en dat geeft me een zoveel beter gevoel dan dat ik weer vol stress de supermarkt in moet. Het kost 9 euro per maand en is omgerekend dus 2,25 per week. Nou, daar gaan we ook niet moeilijk over doen. Wel moeten we wekelijks voor minimaal 50 euro aan boodschappen afnemen.

Is dat niet slecht, al die vrachtwagens?

Ja, misschien is dat wel slecht. Het is ook wel een stukje waar ik in eerste instantie mee worstelde, maar ik heb het toch aan de kant geschoven. Nu met Corona voelt het beter voor ons om het aantal contactmomenten in de supermarkt te verminderen. En als ze hier toch in de buurt moeten zijn? En oja, ik stuur de boodschappen ook niet retour en koop verder nauwelijks nieuwe dingen die ik laat thuisbezorgen. Hmmm, ben ik mezelf nu toch aan het verdedigen?

Milieu Centraal heeft nog wel wat tips om online shoppen wat duurzamer te maken.

Toch nog iets vergeten…

Door online te bestellen merk ik dat ik niet verleid word door allerlei impulsaankopen, wat normaal gesproken wel in de supermarkt gebeurde. Iets met lekkere gebakjes enzo. Je ziet direct de totaalkosten en dat is dus ook goed voor het budget. Alleen soms vergeet ik natuurlijk nog weleens wat. Dan fiets ik naar een supermarkt 8 kilometer hier vandaan, omdat het daar een stuk ruimer is opgezet. Daar scoor ik dan natuurlijk wel weer wat groene milieublaadjes mee :-).

Hoe gaat het met jou en de boodschappen? Ga jij nog naar de supermarkten of ben je ook een thuisbezorger?

Foto: Maria Lin Kim / Unsplash 

14 gedachten over “Online boodschappen bestellen, slecht of niet?”

 1. Ik doe nog gewoon in de winkel boodschappen. Wordt wel steeds ongemakkelijker. In het begin van deze Corona-ellende was het niet te doen om een plekje te reserveren bij de AH bezorgdienst. Ik weet niet hoe dat nu is?

  Beantwoorden
  • Als je een bezorgbundel neemt, dan reserveer je een plek voor de komende maanden op jouw vaste moment :). Kan soms wel 2 weken duren totdat het eerste plekje beschikbaar is, maar je krijgt sowieso voorrang zodra er nieuwe plekjes zijn. Ook kun je je bezorgmoment eenmalig wijzigen.

   Als je een aantal dagen voor het bezorgmoment nog niet voor 50 euro aan spullen hebt toegevoegd, komt het moment te vervallen.

   Beantwoorden
 2. Ik krijg het ook spaans benauwd met al die mensen in een supermarkt die alle coronaregels aan de laars lappen. Ik kies lekker voor mijn gezondheid (en gemak) en laat iedere week mijn boodschappen thuis bezorgen. Wij hebben wel ons schema aan moeten passen door nu een schema voor een hele week te maken, maar oefening baart kunst.

  Wat ik wel verschrikkelijk irritant vind is dat je niet de goedkoopste producten per productsoort kan bestellen.

  Beantwoorden
  • Wat bedoel je precies met de laatste zin? :)

   Ik maak geen strakke weekschema’s, want ik weet niet waar ik morgen trek in heb. Haha. Bestellen eigenlijk altijd wel dingen waar we van alles mee kunnen maken.

   Beantwoorden
 3. Op het moment dat er een Jumbo pick up point bij ons in de buurt kwam zijn wij online boodschappen gaan doen, nu volgens mij zo’n 7 of 8 jaar geleden. Geen impulsaankopen en bijna niet meer naar de winkel… heerlijk!! Scheelt een boel tijd en gedoe en dus ook kosten doordat er niet van alles in je kar belandt. Wij hebben een vooraf gepland weekmenu en dat maakt online boodschappen bestellen heel makkelijk.

  Beantwoorden
 4. De online bezorgservice is echt ideaal. Ook vanuit milieuoogpunt is het niet zo heel erg, de boodschappen komen direct uit de distibutiecentra ipv eerst naar de winkel en dan ik weer met de auto daarnaartoe (krat bier is no go op fiets).
  Je hebt niet alles wat je in de winkel hebt, maar nog steeds een ruime selectie.

  Beantwoorden
 5. Wij laten de boodschappen ook bezorgen. Heerlijk om de supermarkt niet meer in te hoeven. Was al nooit mijn hobby. We maken er een sport van om met de bestelde boodschappen de week door te komen. Als er onverwacht iets ontbreekt doen we het die ene week wel zonder. In de diepvries hebben we reservegroente, ingevroren fruit en twee broden. Lukt allemaal prima.

  Beantwoorden
  • Hmm, dat kan ik me voorstellen. Kun je niet samendoen met iemand bij je in de buurt? Of misschien is Picnic een optie voor je? Hier bezorgen ze nog niet helaas.

   Beantwoorden
 6. Helaas te duur voor ons dat thuis bezorgen, Picnic is helemaal achterlijk duur en Jumbo ook.
  Wij doen de meeste boodschappen bij Lidl, Aldi en Boni, dat scheelt tientjes per week en die gaan we niet verkwanselen door de boodschappen thuis te laten bezorgen!

  Beantwoorden
  • Hoi HerelsTom, wij halen zelf op en betalen 3,50 bij de Jumbo omdat we het graag op vrijdag ophalen. Bezorgen is inderdaad prijzig. Die 3,50 is ook niet gratis natuurlijk maar op termijn scheelt het echt omdat we geen impulsaankopen meer doen en ik weet dat het bedrag aan boodschappen in de kar daardoor echt kan oplopen. Maar ik kan niet in je portemonnee kijken en jij moet natuurlijk doen wat voor jullie het meest makkelijk en voordelig is.

   Beantwoorden

Plaats een reactie