Heb je net lekker een stuk gefietst of hardgelopen, ben je vergeten om Runkeeper aan te zetten of is net je sporthorloge leeg. Drommels! Gelukkig kun je achteraf berekenen wat de afstand is die je gelopen of gereden hebt.

Google Maps

Iedereen kent Google Maps. Toch? Het is de bekendste en de voor mij tot nu toe meest gedetailleerde aanbieder van kaarten. Plan je een reis van A naar B dan krijg je een aantal routes voorgesteld. Als je gebruik hebt gemaakt van de kortste route of hoofdwegen, dan komt Google Maps qua afstandschatting goed in de buurt.

Maar ik wil de afstand op een andere manier meten…

Maar wat nu als je een rondje om een meer hebt gewandeld, of een stukje in een bos? Of misschien wil je helemaal niet zo precies de afstand meten, maar liever globaal.

Free Map Tools

Dat kan ook! Je gaat dan naar Measure Distance on a Map. Hier zie je ook de kaart van Google Maps. Begin door te zoeken naar jouw vertrekpunt. Vervolgens geef je door te klikken de route aan. Dat kan stap voor stap, maar als je niet heel nauwkeurig de afstand wilt berekenen dan kun je een beginpunt en een eindpunt zetten. Onder de kaart staan de instellingen. Daar kun je bijvoorbeeld het laatst toegevoegde punt verwijderen, maar ook de eenheid (zoals kilometers of meters) instellen. Onder de kaart lees je ook de totale afstand af die je op de kaart hebt aangegeven.

Succes! Heb jij nog een andere tip om afstanden te meten? Ik ben benieuwd :)