No spend days als alternatief voor budgetteren

Veel mensen vinden budgetteren maar saai. Natuurlijk helpt het je om inzicht en overzicht in geldstromen te krijgen. Maar er zijn ook andere manieren om grip op geld te krijgen, zoals No Spend Days. Daar wil ik het vandaag met je over hebben.

Het klinkt zo fijn, No Spend Days. Maarja, het is wel weer Engels. Hoe zullen we dat vertalen naar het Nederlands? Hand-op-de-knip-dagen? Geen-geld-dagen? Bespaardagen? Hoe je het ook noemt, het is supersimpel.

Niets uitgeven?

No Spend Days zijn dagen waarop je geen geld uitgeeft. Van tevoren bepaal je of het vandaag een no-spend-day gaat zijn. Wil je deze dag niets uitgeven? Dan koop je geen koffie onderweg, doe je geen boodschappen of reis je niet met de auto of het openbaar vervoer. Je gaat dan bijvoorbeeld op de fiets overal heen en neemt lunch mee van huis. De regels bepaal je natuurlijk zelf. Dus als fietsen jou niet lukt wegens werk of grote afstanden, dan kun je vervoer buiten de spelregels laten.

Varianten op de No Spend Day

En er zijn mensen die het nog gekker maken. Bijvoorbeeld een week helemaal niets uitgeven. Dat kan prima hoor, zelfs met eten! Gewoon alle voorraden opmaken. Het gaat erom dat je je bewust wordt van wat je normaal gesproken uitgeeft en dat het ook anders kan. Mocht je eens willen stoppen met kleding kopen, dan kun je ook een ik-koop-geen-nieuwe-kleren-maand inlassen. ?

Maak er een spel van

Het leukste is om er een spel van te maken. Geef je nu dagelijks geld uit? Probeer dan volgende week eens 1 dag in te lassen waarop je niets uitgeeft. Met dat thuiswerken wordt dat wel eenvoudig. Ik heb geen verleidingen onderweg en eet gewoon uit de (koel)kasten :-).

In de financiële administratie van Geldnerd staat zelfs een ‘no spend days’ functie ingebouwd. Dagen waarop geen transacties in internetbankieren staan, worden zo automatisch meegeteld.

Doe jij aan No Spend Days? Enne, heb jij een andere leuke Nederlandse vertaling hiervoor?

 

8 gedachten over “No spend days als alternatief voor budgetteren”

  1. Ha, de NSDs. Ik heb ze nooit begrepen. Vond het iets voor consuminderaars, niet voor serieuze financieel onafhankelijkheidsstrevers (of zijn het ‘strebers’?). En uiteindelijk heb ik een functie in mijn administratiespreadsheet ingebouwd die ze bijhoudt. Dus zo serieus ben ik blijkbaar niet. Maar ik stuur er niet op, ik constateer alleen maar. Zo zie ik dat sinds corona mijn aantal NSDs per maand gemiddeld verdubbeld is. Ik blijf nog maar even budgetteren, dat vind ik namelijk wél leuk.

    Beantwoorden
  2. Ik doe niet aan no-spend-days. Voor mij werkt dat niet. Als ik iets nodig heb koop ik het, als ik niks nodig heb koop ik niks.
    Voor de grap even gekeken hoeveel dagen ik vorige maand niets heb uitgegeven: dat zijn er 12 voor mijn privérekening en 7 voor de gezamenlijke rekening. Wat zegt mij dit? Helemaal niets.
    Of ik nou twee dagen 5 euro uitgeef of op een enkele dag 10 euro. Of ik nou dagboodschappen doe of weekboodschappen. Het is voor mij lood om oud ijzer.
    Het enige wat zinvol is om te kijken waaráán je het uitgeeft, of dat een bewuste uitgave is of een gewoonteuitgave. Of dat het geld opzij leggen voor later is. Maar dat is mijn mening :) Ik heb ook een hekel aan budgetteren.

    Beantwoorden
  3. Haha… hier hebben we gemiddeld 14 dagen per maand no spend days.
    Onderweg zomaar dingen kopen deden wij al niet aan, iedere keer die koffie en of dat broodje onderweg loopt aardig op per jaar!

    Beantwoorden
  4. Hoi Tom, ja ik heb hier een variant op, namelijk een bespaarjaar. In zo’n jaar (toevallig is dit jaar weer bespaarjaar) geef ik geen geld uit aan kleding, schoenen en accessoires. Ik blog er ook over. Helaas ging het in augustus even mis want toen heb ik schoenen gekocht, maar verder geen uitgaven gedaan dit jaar en ook niet meer van plan iets te kopen. Het is een uitdaging aan mezelf.

    Beantwoorden
    • Ja, die balansdag vond (en vind) ik ook een goede, na een dag of weekend ofzo waarbij ik wat meer hebt gegeten of wat ongezonder dan ik normaal gesproken doe las ik ook een balansdag in. Voor mij betekent dat dan geen snoep, koek etc, maar wel gewoon lekker en gezond eten!

      Beantwoorden

Plaats een reactie