Apple heeft een aantal weken geleden een update uitgebracht voor iOS, de software op jouw iPhone en iPad. Dat betekent weer nieuwe functies, waaronder Night Shift. Benieuwd naar wat dat is?

Mijn mobiel zie ik dagelijks vaker dan mijn vriend. Ook in het donker kan ik m’n iPhone en iPad moeilijk wegleggen. Nog even snel surfen voor het slapengaan… Al meerdere keren heb ik gelezen dat het witte en blauwe kunstlicht van beeldschermen de aanmaak van melatonine, een stofje dat ervoor zorgt dat ons voorbereidt om te gaan slapen, afremt. Dat was hét argument voor mij om deze nieuwe functie te proberen. Met plezier!

Wat Night Shift doet
Night Shift past de kleurtint van het beeldscherm aan. Zo komt er een geel / oranje waasje over het scherm van jouw iPhone of iPad, wat zorgt voor een rustigere ervaring aan jouw ogen.

Nightshift0Night Shift aanzetten
Je kunt Night Shift aanzetten via instellingen > beeldscherm en helderheid > Night Shift. En door van onder op je scherm naar boven te vegen en onderaan in het midden op het icoontje met de zon en de maan te drukken.

Volg de zon
Ik heb ervoor gekozen om Night shift mee te laten bewegen met zonsopgang en -ondergang. Je kan er ook voor kiezen om de functie op vastgestelde tijden aan en uit te laten zetten of om dit handmatig in- en uit te schakelen.

Give it a try
Probeer het eens een avond en kijk hoe het bevalt. Als je aan het einde van de avond de functie uitzet merk je pas hoe fel het beeldscherm normaal gesproken is met de witte kleuren.

Night Shift op je computer?
Wil je Night Shift op je computer? Dat kan. Op mijn MacBook heb ik het programma f.lux geïnstalleerd, dat ook de kleur van het beeldscherm aanpast en in het donker zorgt voor een prettigere computerervaring.

Met dank aan Suzanne, die me erop wees om deze tip te schrijven.