Dagelijks krijgen we tientallen mails binnen. Eerder schreef ik een artikel waarmee je de baas blijft over je mailbox. Maar met deze tip kijken we vanaf de andere kant. Waar moet je op letten als je een nieuwsbrief stuurt? Vijf tips.

1. Verdiep je in de doelgroep

Laten we beginnen bij de doelgroep, de mensen die jouw nieuwsbrief lezen. Dit hoeft niet één doelgroep te zijn, maar kunnen er ook meerdere zijn. Hoe spreek je jouw lezers aan? Wat vinden ze interessant? Wat is voor hen belangrijk? Als je dit lastig vindt, bedenk dan wat jij zelf met de laatste 10 nieuwsbrieven hebt gedaan toen ze in je mailbox verschenen. Keek je ernaar? Zo ja, hoe kwam dat? Wanneer haakte je af? Maak het verschil.

2. Bedenk wat je wilt vertellen

Bedenk voordat je een nieuwsbrief verstuurt eerst wat je onder de aandacht wilt brengen. Wat is jouw belangrijkste boodschap? Wat wil je verder vertellen? Maak vervolgens een kapstok van deze onderwerpen, dat is het skelet van jouw nieuwsbrief. Nu kun je gefocust aan de slag en de tekst schrijven.

3. Houd het kort en bondig

Dit klinkt misschien als een open deur, maar het is belangrijk om geen grote lappen tekst te gebruiken. Schrijf kort, bondig en actief.

Niet: Bij ons bedrijf worden de allernieuwste producten verkocht.
Wel: Bij ons koop je de allernieuwste producten!

Gebruik ook tussenkopjes. De snelle lezer ziet dan in één oogopslag wat hij wel en niet wil lezen.

4. Maak de nieuwsbrief visueel aantrekkelijk

Een nieuwsbrief met alleen maar tekst kan, indien goed vormgegeven, interessant zijn. Maar meestal zul je je nieuwsbrief toch nog moeten aankleden met afbeeldingen. Denk als je foto’s van mensen gebruikt ook aan een afspiegeling van de samenleving. Van NS International krijg ik bijvoorbeeld nieuwsbrieven met alleen blanke, verliefde heterostellen erin. Waar is de diversiteit? Waar zijn bijvoorbeeld de homo’s en de gekleurde mensen? Reizen die niet met de trein? Mogen die niet gezien worden? Zoals je merkt heb ik bij de nieuwsbrief van NS vooral de foto’s onthouden, dus zo zie je hoe belangrijk het is om een juiste indruk te maken.

5. Gebruik een call to action

Waarom stuur je de nieuwsbrief? Je bereikt meer door de lezer nieuwsgierig te maken en een call to action (CTA) in jouw nieuwsbrief te verwerken. Roep de lezer op actie te ondernemen. Dat jouw bericht gelezen wordt is natuurlijk al leuk, maar je wilt de lezer uiteindelijk naar jouw website lokken om het hele artikel te lezen of misschien wel tot een aankoop over te laten gaan. Als je een call to action maakt, gebruik dan een werkwoord. Bijvoorbeeld: “Bekijk de nieuwe collectie” en “Geef mij 20% korting”. Maar let op: maak het niet te schreeuwerig of dwingend.

Mail alert

Wist je dat Tips van Tom een mail alert heeft? Direct na het publiceren van een tip krijg je een mailtje. Je kan je ervoor aanmelden links op de website (via een computer) en onder dit artikel (via een tablet of telefoon). In de toekomst wil ik ook graag wekelijks mooi vormgegeven nieuwsbrieven uitbrengen, nu maak ik die vooral voor anderen :).