Navigeren met Waze (gratis)

Als gadgetfreak blijf ik graag nieuwe opties uitproberen. Over de mobiele navigatie app van TomTom was ik al heel enthousiast. Toen ik daar over tweette kreeg ik van Waze een reactie dat ik hun app ook zeker een keer moest proberen. Dat doe ik nu een aantal maanden. Ben ik enthousiast?

Wat is Waze?

Waze is een gratis app waarmee je kan navigeren op je smartphone. Waze noemt zichzelf ook wel social navigatie. Alle gebruikers zijn namelijk actief betrokken om kaartverbeteringen en wegafsluitingen te melden. Ook krijg je meldingen over gevaarlijke obstakels, zoals een stilstaande auto langs de snelweg. Maar geen zorgen, als gebruiker ben je niet verplicht om aan deze sociale component mee te werken.

Screenshot van navigeren op iPhone
Screenshot die ik maakte op mijn iPhone. Mijn vriend zat achter het stuur ;-) #veiligheidvooralles

Pluspunten:

 • Zelf instructies inspreken, zodat jouw stem (of bijvoorbeeld van je kind of partner) je de weg wijst.
 • Veel stemmen beschikbaar.
 • Meldingen van flitsers, files, werkzaamheden en trajectcontrole.
 • Leidt je om files of wegafsluitingen heen.
 • Zeer actuele kaart, geen gedoe met bijwerken.
 • Makkelijk naar contacten uit je telefoon navigeren.
 • Toont maximum snelheid en geeft een seintje als je te hard rijdt (zelf in te stellen).

Aandachtspunten:

 • Oogt druk doordat standaard medegebruikers ook zichtbaar zijn op de kaart en er een spelfunctie in de app verwerkt zit. Als je deze functies uitschakelt is het perfect.
 • Waze verstuurt automatisch gebruikersstatistieken, die leveren jou en andere weggebruikers de realtime verkeersinfo.
 • De app is alleen gemaakt voor bestuurders van voertuigen. Lopend of op de fiets heb je er niet veel aan.
 • Gebruikt wat mobiele data, dus je hebt een mobiel abonnement nodig.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een navigatie-app die je meer informatie biedt dan Google Maps en ook duidelijker de weg wijst, dan kan ik jou Waze zeker aanraden. Ik heb één keer een onverwachte afsluiting meegemaakt. Redelijkerwijs denk ik niet dat er een app bestaat die alle afzettingen 100% in kaart brengt. Mijn betaalde abonnement van TomTom heb ik opgezegd. Dat zegt genoeg, toch? Ben je nu helemaal verknocht aan navigatie van TomTom en zou je hun smartphone app willen proberen, lees dan deze tip over TomTom Go.

4 gedachten over “Navigeren met Waze (gratis)”

 1. ” je moet “opt out” aanvinken om jouw gebruikersstatistieken niet anoniem te verzenden.”

  En zo de live info die jij anoniem van andere gebruikers gebruikt niet zelf delen?…

  Waze is inderdaad door Google overgenomen enkele jaren terug, maar het is nog steeds z’n eigen entiteit; met anonieme data-uitwisselingsprogramma’s zodat navigeren beter wordt ;-)

  Beantwoorden
   • Leuk te horen, jammer dat je -door het bij “minpunten” te zetten- niet echt de juiste indruk geeft naar mijn mening… Het komt eerder over dat ze dat “zomaar” in de app gestoken hebben, zonder voordeel naar de eindgebruiker ?

    Beantwoorden

Plaats een reactie