Nationale Week Zonder Vlees. Eet jij weleens vega?

Deze week is het de Nationale Week Zonder Vlees. Een initiatief van Isabel, de Hippe Vegetariër. In dit blog zet ik wat feitjes op een rij en deel ik mijn kijk op vlees en vega eten.

Als je meedoet aan deze derde editie van de Week Zonder Vlees:

 1. Bespaar je 130 liter water.
 2. Bespaar je 13,3 kg CO2, wat gelijk staat aan 76 km autorijden.
 3. Bespaar je 770 gram dierenvlees.

Een jaar lang één dag per week zonder vlees

Ben je enthousiast en besluit je om vanaf nu een dag per week geen vlees meer te eten? Dan bespaar je na één jaar 6 kilo aan dierenvlees, kilo’s CO2 gelijk aan 565 km autorijden en zo’n 1.000 liter water.

Mijn vleesgedrag

Zelf noem ik mezelf al een tijdje flexitariër. Sommige mensen krijgen een ontzettende jeuk van dat woord. Het betekent dat je vegetarische en niet-vegetarische maaltijden met elkaar afwisselt. Bij mij komt het erop neer dat ik vaker geen vlees eet dan wel. Thuis eet ik meestal geen vlees en als ik dat doe, dan koop ik het lokaal of kies ik voor biologisch vlees. Natuurlijk zondig ik ook weleens.

Lekkere alternatieven

Er zijn tegenwoordig zulke lekkere alternatieven. Isabel die deze week heeft opgestart heeft het niet over vleesvervangers, maar over vleesopvolgers. Een leuke term, als je het mij vraagt.

Vriendin Suzanne nam me vorige week mee naar de lancering van een budgetsupermarkt die haar vegetarische assortiment enorm heeft uitgebreid. Daar mochten we alles proeven. We hebben gesmuld! Vooral de vegetarische kipnuggets en kipstukjes kan ik je aanraden. Jum. Smikkel. Daar zou ik er nog wel een paar van lusten.

Niet betuttelen

Net als met geldzaken vind ik ook dat je het eetgedrag van mensen niet moet veroordelen. Als jij elke dag vlees eet en daar van geniet, dan moet je dat lekker blijven doen. Ik denk zelf niet dat elke dag vlees eten gezond voor me is en wissel het af met plantaardige opties. Zo draag ik mijn steentje bij aan een betere wereld en minder dieren die geslacht worden… Het is maar waar je blij van wordt!

Doe jij mee aan de nationale week zonder vlees of ben jij een echte onveranderbare carnivoor?

21 gedachten over “Nationale Week Zonder Vlees. Eet jij weleens vega?”

  • Zo hey! Dat zou dan 258 kilo aan vlees, kilo’s CO2 gelijk aan 24.295 km autorijden en zo’n 43.000 liter water zijn. Mooie prestatie!

   Beantwoorden
   • Als 1 dag per week gedurende een jaar (dus zeg 52 dagen) 6 kg vlees scheelt, hoe kan 40 jaar gedurende alle dagen (grofweg 14.600 dagen) dan ‘maar’ 258 kg vlees besparen? Ik zou zeggen dat dat bijna 1700 kg zou schelen…

    Beantwoorden
 1. Ja Tom, ik doe ook mee en vooral om weer andere recepten en tips te ontvangen omdat ik al jaren voor 90 % geen vlees meer eet.
  En als je ziet wat een assortiment L.idl nu heeft aan vegetarische / veganistische producten daar word je blij van en ze zijn ook nog eens erg lekker en zeer betaalbaar.

  Beantwoorden
 2. Al 20 jaar gebruik ik vlees noch vis en bijna geen zuivelprodukten.
  Zgn. vleesvervangers koop ik niet. Ik eet zodanig dat ik alle voedingstoffen krijg om gezond te blijven zonder een ‘op-vlees-lijkend-produkt’ op mijn bord.

  Beantwoorden
 3. Goed dat je hier aan aandacht aan besteed. Minder vlees eten heeft zoveel voordelen voor onze aarde. En uiteraard doe ik mee, na ja ik eet al ruim 3 jaar geen vlees meer. Dat bevalt mij echt heel goed!

  Beantwoorden
 4. Hoi Tom,
  Mooi initiatief. Ook ik eet regelmatig geen dierenproteïne. Helaas is het door mijn voedselbeperkingen niet mogelijk om helemaal zonder te gaan en toch nog alle voedingsstoffen binnen te krijgen (dat wil zeggen, het kan wel, maar dan ben ik makkelijk 20 uur per week bezig met plannen, winkelen en koken…). Als je geen gluten kunt eten en daarnaast je koolhydraten moet beperken tot 100 gram per dag zijn namelijk veel vleesvervangers en andere alternatieven uit den boze.
  Dat betekent dat ik er niet aan ontkom om dierenproteïne te eten en dat wringt meer en meer, ook uit het oogpunt van dierenwelzijn. Het compromis dat ik met mezelf sluit is dan maar de bio-versie van eieren, vis, vlees, mayonaise, etc. te kopen. Maar toch…
  De eerste gelegenheid dat er kweekvlees of -vis uit een lab voor consumptie beschikbaar wordt schakel ik over. Dat zou voor mij (en mensen zoals ik) echt een uitkomst zijn. Kom maar door met die toekomst!

  Beantwoorden
  • Oei, dat klinkt inderdaad wel als een lastige manier om dan alsnog al je voedingsstoffen binnen te krijgen. 10 jaar geleden had ik niet gedacht dat er zoveel lekkere vegetarische producten zouden zijn. Dus wie weet wat de toekomst brengt? :) Kweekvlees klinkt wel een beetje griezelig, als je het mij vraagt.

   Beantwoorden
   • Ja kijk. Eigenlijk wil deze onvervalste nerd gewoon zo’n Star Trek replicator in d’r keuken ;) Maar tot die tijd doe ik het voor kweekvlees. Klinkt griezelig, maar is eigenlijk gewoon een serie proteïneketens die in een lab worden opgekweekt.
    Wellicht dat er ook nog een toekomst is voor insecten, sprinkhanen, meelwormen etc. als vleesvervanger. Veel beter voor het milieu en diervriendelijker te ‘slachten’. Aan het idee van die beestjes eten moest ik ook even wennen, maar wat blijkt: ze smaken vrij neutraal.

    Beantwoorden
 5. Hier ook een flexitarisch dieet en dat bevalt prima. Ik denk dat we gemiddeld nog maar een keer per week vlees eten thuis. Buitenshuis geef ik mezelf nog alle vrijheid – al gaan we niet vaak uit eten of zo. Ik vind dit een prima oplossing om duurzamer te leven zonder al te veel te moeten inleveren.

  Beantwoorden
  • Fijn dat je een manier hebt gevonden die bij je past. Is zo belangrijk! Mensen voelen zich weleens gedwongen of verplicht of vinden dat ze wordt opgedrongen om vegetarisch te eten. Maar je moet het natuurlijk alleen doen als je er trek in hebt.

   Beantwoorden
 6. Heel goed dat hier aandacht voor is. Mede door mijn nieuwe leefstijl ben ik steeds bewuster gaan eten. Het lukt mij niet om vlees of vis te laten staan. En ja….wil ik dat wel? Maar het begin is er……bewustwording!

  Beantwoorden
 7. Ik wil graag minder vlees eten, en dat lukt. We eten steeds minder vlees. Ik ben niet zo’n fan van hoogbewerkte vleesvervangers, maar wel van minder bewerkte producten zoals falafel, gewoon veel groenten, tempeh, een eitje…

  Beantwoorden

Plaats een reactie