Naar de tandarts met SARS-CoV-2 toeslag

Vorige week lag ik weer op de pijnbank stoel voor mijn halfjaarlijkse controle bij de tandarts. Dit keer stond er ook een toeslag voor COVID19 op de factuur. Ook leg ik je uit waarom ik geen tandartsverzekering heb.

In dit blog geen enge gruwelverhalen hoor. Alleen een doodnormaal bezoek aan de tandarts.

Voor een dichte deur

Vooraf had ik al een mail gekregen dat ik niet te vroeg moest komen. Ik stond voor een dichte deur. De deur werd alleen na aanbellen geopend. Daarna werd direct mijn temperatuur opgemeten met een draadloze thermometer. Ook moest ik mijn mond een minuut spoelen met waterstofperoxide. Daarna moest ik mijn handen grondig wassen en mocht ik mijn gezicht niet meer aanraken én geen water meer drinken.

Gelukkig is het een verhaal met goede afloop. Alles was goed, maar omdat ik zo’n koffieverslaafde ben, moesten wel mijn tanden gepolijst. ☕️

Factuur van de tandarts

En dan nu de vraag, wat mag dat kosten?

 • C11 Periodieke controle: €22,16
 • M03 2x Gebitsreiniging, per vijf minuten: €26,14
 • C88 Toeslag extra kosten SARS-CoV-2: €4,26

Totaal: €52,26.

Tandarts verzekeren

Bij mijn zorgverzekeraar kan ik een aanvullende verzekering afsluiten voor de tandarts. Ik heb daarbij de keuze uit:

 1. €250 voor €11,50 per maand
 2. €500 voor €29,95 per maand

Voor de goedkoopste verzekering zou ik €138 per jaar betalen.

Percentage vergoed
De periodieke controle wordt hier 100% van vergoed. Het polijsten van mijn tanden wordt voor 80% vergoed en de corona-kosten ook voor 80%.

Dat betekent dat ik van bovenstaande factuur €46,48 vergoed zou krijgen. Zijn er geen gaatjes of andere ingrepen, dan krijg ik voor twee controle en ‘schoonmaakrondes’ per jaar dus €92,96 terug van de verzekering.

De verzekering vindt dat wel leuk natuurlijk, want van de €138 die ik ze extra zou betalen, hoeven ze in een goed jaar maar €92,96 aan mij uit te geven. Daarmee hebben zij €45,04 winst op mijn aanvullende verzekering. De bekende regel in bespaarland is verzeker nimmer wat gij zelf betalen kunt. Gaan we niet doen dus.

Mocht ik een keer een gaatje hebben of andere wat duurdere ingreep, dan is dat jammer. Op de lange termijn verwacht ik met het zelf betalen van mijn tandartskosten goedkoper uit te zijn dan het hebben van een verzekering.

Je kan natuurlijk ook zelf de kosten van de tandarts die je jaarlijks hebt met een veiligheidsmarge verhogen en daar 1/12e deel per maand van in een ‘zorgpotje’ stoppen. Dan betaal je daar de factuur uit.

Dit doe ik trouwens ook met mijn zorgverzekering, waar ik al eerder over schreef. Soms ga je daarmee op je snufferd, maar komt het het jaar daarna gewoon weer goed.

Direct betalen

Net toen ik me afvroeg waar ‘ie bleef, kwam de factuur mijn mailbox binnen. Nu heb je bij dit soort rekeningen vaak een maand om te betalen. Maar ik kies ervoor om dat altijd direct te doen:

 • Als je de rekening direct betaalt, zie je daarna ook hoe je er financieel voor staat. Als ik de rekening inplan, wordt er op een later moment ineens iets overgeboekt.
 • Je weet direct of de betaling gelukt is. Anders loop ik toch regelmatig in mijn hoofd met: even checken of de ingeplande betaling wel lukt.
 • De tandarts heeft zijn geld dan ook maar direct binnen. Ik vind het zelf ook prettig als een klant mij ruim voor de vervaldatum betaalt.

En nog over de toeslag…

En wat vinden we van de extra kosten SARS-CoV-2? Tja. Ik snap wel dat er iemand bezig is met mij instrueren en opmeten en dat er een bekertje, zeep en waterstofperoxide nodig zijn. Maar of daar dan ook direct een toeslag voor gerekend moet worden?

Wat vind jij van de COVID-toeslag? En ben jij al in Corona-tijd bij de tandarts geweest?

13 gedachten over “Naar de tandarts met SARS-CoV-2 toeslag”

 1. Geen covid-toeslag in Kwintsheul. Vind dat eigenlijk wel héél vreemd hoor, Tom! Ook mijn tandarts vroeg me niet te lang voor mijn afspraak te komen, zodat er geen drukke wachtkamer ontstaat, en hij en de mondhygiënistes droegen een speciaal ontworpen masker. Het gaat er uiteindelijk vooral om zichzelf te beschermen. En om daar dan kosten voor te berekenen bij elke patiënt… Tel uit je winst!

  Beantwoorden
  • Haha ja. Ik kan me ook wel voorstellen dat ze wat extra kosten maken. Het is gewoon heel zakelijk om die 1 op 1 door te rekenen. Maar misschien is daar niets mis mee?

   Beantwoorden
 2. Ik ben recentelijk bij de tandarts geweest maar geen toeslag moeten betalen hoor. Ik vind het ook opmerkelijk om daarvoor te moeten betalen. Hoewel het unieke omstandigheden zijn, vind ik het ook niet terecht dat wij als consument maar ervoor moeten opdraaien. Stel je eens voor, in alle winkels zou dan een toeslag komen………

  De tandarts had beter gewoon zijn tarieven kunnen verhogen ;) Had niemand erover geklaagd en betaalde we het alsnog…

  Beantwoorden
  • Tarieven voor alle prestatiecodes zijn gemaximeerd én worden door de NZA bepaald. Parktijkhouders zijn dan wel ondernemer, maar niet volledig vrij in het bepalen van de gerekende tarieven. Verhogen mag dan ook alleen zolang het reguliere tarief onder het maximumtarief zit. En, het zal me niet verbazen als veel tandartsen exact het vastgestelde maximumtarief rekenen :-) De tandarts van Tom in elk geval 100%.

   Tandartsen mogen C88 rekenen per 1 augustus en – in elk geval vooralsnog – tot 1 november 2020. Het mag, ’t hoeft niet. Zowel datum laatste tandartsbezoek als he feit dat het optioneel is, kunnen betekenen dat je het inderdaad niet hebt hoeven betalen.

   Beantwoorden
 3. Ik snap dat wel, die COVID-toeslag. Per patiënt is dat elke keer waterstofperoxide maar ook een extra gezichtsmasker en mogelijk het minder afspraken per dag kunnen inplannen omdat er geen wachtkamer beschikbaar is.
  Bij mijn laatste bezoek aan de tandarts is die toeslag overigens door mijn zorgverzekeraar betaald. Ik heb juist een superduper extra uitgebreide tandartsverzekering. Afgesloten met de gedachte dat mijn chronische ziekte toekomstige bezoeken wel eens duur zou kunnen maken en ik dan – vanwege diezelfde chronische ziekte als al bestaande aandoening – wellicht niet meer in aanmerking kom voor opschalen van mijn verzekering. Nu meer betalen dan ik claim voelt daarom wel okee voor me. Ik maak noodgedwongen best veel aanspraak op zorg (en betaal daarnaast nog eens 300 euro per maand uit eigen zak bij aan dingen die mijn zorgverzekeraar niet vergoedt) en alles wat ik daarvan ’terug kan geven’ in de vorm van een premiebetaling voelt prettig. Er zijn zat mensen die die luxe niet hebben. Hopelijk helpt mijn druppel op een gloeiende plaat de premie voor hen een pietsie lager te houden.

  Beantwoorden
 4. Hier ook een toeslag c88 van 4,26 euro. De verzekeraar vergoed dit. Ik doe er niet moeilijk over maar makkelijk is het wel om het door te berekenen. Want een controle of uitgebreid onderzoek kost al veel geld voor die 10 minuten. Terwijl mijn uitgebreid onderzoek niet vergoed werd. Dus volgend jaar maar goed vergelijken of tandarts verzekering goedkoper is of duurder.

  Beantwoorden
 5. Ik ga over een maand weer even langs, ben benieuwd of ze dat gaan doorrekenen. Vind het bedrag niet astronomisch en goed dat ze zulke voorzorgsmaatregelen treffen. Ik heb geen tandartsverzekering, maar mocht eerder dit jaar toch €600 neertellen voor een wortelkanaalbehandeling

  Beantwoorden
 6. Vorige week voor een jaarlijkse controle naar de tandarts geweest. Mijn eigen tandarts was er helaas niet. Ik hoefde alleen maar handen te desinfecteren. De receptionistes hadden plexiglas plus een tafel voor hun balie, dus voor hen super veilig. Geen tijdschriften meer om te lezen( lijkt me een aardige bezuiniging ), verzoek om thuis tanden te poetsen en niet van hun toilet gebruik te maken. Stoelen op afstand en maar plaats voor 6 wachtenden. Normaal hoef ik Max 5 minuten te wachten, nu 20. Vanwege een gaatje was 30 minuten voor me ingepland. Na 20 minuten was het klaar. Kosten €112,28. Inclusief covid toeslag. En omdat ze me tandenstokers ipv flossen aanbeveelde. En ik aansluitend vroeg ik of er wellicht 1 tand gebleekt kan worden: Kosten €13,07. Sorry hoor. Dat is wel erg makkelijk verdient. En ze werkte zonder assistent anders had ze nog minder tijd aan me kwijt geweest.

  Beantwoorden
 7. Het is van de gekke, al was het een dubbeltje, lekker makkelijk verdienen zo. Je kan natuurlijk wel zeggen, het is een klein bedrag, maar voor sommigen een groot bedrag en uiteindelijk lopen de “kleine’ bedragen lekker op bij mekaar! Heb net het bedrag van EUR 4,26 gedeclareerd bij mn zorgverzekering. Eens kijken wat er gebeurt.

  Beantwoorden

Plaats een reactie