Mis geen OV meer dankzij automatisch opladen

Je kent het wel. Sta je voor een poortje op het station, is het saldo van je chipkaart te laag. Bij de kaartjesautomaat aangekomen staat er een lange rij. Daar gáát je trein. Dit scenario is me een aantal keer overkomen. Totdat ik zelf besloot dat het zo genoeg was en ik automatisch opladen activeerde.

Automatisch opladen

De oplossing is heel eenvoudig. Ik heb automatisch opladen ingeschakeld op mijn OV-chipkaart. Als het saldo onder de 0 euro komt, wordt het aangevuld met 20 euro. Dat wordt binnen twee weken van mijn rekening afgeschreven. Je kan ook kiezen voor 10 of 50 euro per keer. Let op, automatisch opladen kun je alleen inschakelen bij een persoonlijke OV-chipkaart. Met een anonieme chipkaart is het niet mogelijk om saldo automatisch op te laden.

Stap 1. Aanvragen

Automatisch opladen vraag je aan via de website van OV-chipkaart of via een ‘ouderwets’ formulier. Als je automatisch opladen aanvraagt via de website, vraagt Translink je om 1 cent te betalen via iDeal. Zo weten zij dat je het juiste rekeningnummer hebt opgegeven en machtig je hen om bij het opladen geld van jouw rekening af te schrijven.

Stap 2. Activeren

Nadat je automatisch opladen hebt aangevraagd, moet je dit product nog op jouw OV-chipkaart zetten. Dat kun je doen nadat je per e-mail een afhaalbericht hebt gekregen van Translink. Vervolgens ga je naar een ophaalautomaat, houd je je kaart voor de lezer en kies je voor bestellingen ophalen. Op dat moment wordt automatisch opladen geactiveerd.

Chipkaart gestolen of verloren?

Als iemand in het bezit komt van jouw chipkaart, kan hij/zij onbeperkt op jouw kosten reizen. Een te laag saldo wordt immers automatisch aangevuld. Maar dat lijkt mij geen argument om jou ervan te weerhouden automatisch opladen in te schakelen. Als jouw pas wordt gestolen of je deze verliest, kun je deze blokkeren en is er niets aan de hand. Bovendien kan het geen kwaad om gewoon goed op je spullen te letten. Check bijvoorbeeld regelmatig even of alle pasjes nog in jouw portemonnee zitten.

Fijne reis!

Plaats een reactie