Mijn flexibele uitgaven in september

Vorige maand startte ik mijn experiment om mijn flexibele (ook wel bekend als variabele) uitgaven in kaart te brengen. Wat geef ik per maand uit en waar ligt de balans tussen zuinig zijn en ‘je leeft maar één keer’? Dat wil ik de komende tijd onderzoeken.

Mijn 7 categorieën van flexibele uitgaven

Ik kon deze maand niet alle uitgaven aan de juiste categorie koppelen. Daarom heb ik twee extra categorieën aangemaakt: Greet (de poes) en Huishouden.

Flexibele (of variabele) uitgaven zijn per dag of per maand bij te sturen met je gedrag. Heb ik bijvoorbeeld in een maand weinig geld over? Dan haal ik minder koffie buiten de deur (dan doe ik het met de gratis koffie uit de automaat op mijn werk 😮‍💨), ga ik niet uit eten of pak ik vaker de fiets. Daarmee heb ik direct effect op de kosten. Ik deel de kosten in 7 categorieën in.

Thema / CategorieBeschrijving
Eten en drinken 🍷Koffie onderweg en eten in restaurants. Ook als we over het boodschappenrekening heen gaan.
Vervoer 🚋Losse reizen met het openbaar vervoer en autohuur. Mijn Weekend Vrij abonnement voor de trein zit niet bij deze kosten.
Uiterlijk en verzorging 💈De kapper, kleding, maar ook haargel, gezichtscrème, eigen risico zorgkosten en de tandarts.
Cadeaus 🎁Cadeaus :)
Koffie voor thuis ☕️Koffiebonen, schoonmaaktabletten en waterfilters.
Greet (huisdier) 🐈Alle kosten voor Greet. Zoals voer, speelgoed en bezoeken aan de dierenarts.
Huishouden 🪠Vergaarbak voor wat er niet in de andere categorieën past. Zoals aankopen bij de Ikea.

Uitgaven in september

In september gaf ik € 433,60 euro aan variabele lasten uit. Dat is meer dan de vorige maand, toen was dat € 278,24. Ik ben in september vaker buiten de deur gaan eten (bijna 100 euro meer dan de maand daarvoor), kocht kleding en de gezichtsverzorging moesten worden aangevuld. Ook kocht ik reinigingstabletten voor mijn koffiemachine.

Periode24-07 t/m 23-0824-08 t/m 21-09
Eten en Drinken€ 145,78€ 254,82
Vervoer€ 35,99€ 40,59
Uiterlijk en verzorging€ 39,98€ 89,10
Cadeau € 20,64€ 12,03
Koffie voor thuis€ 35,85€ 9,99
Greet€ 19,16
Huishouden€ 7,91
Totaal€ 278,24€ 433,60

In een grafiek ziet het er zo uit van de afgelopen maand en de maand ervoor. De afgelopen twee maanden gaf ik naast mijn vaste lasten gemiddeld € 355,92 uit. Ik ben heel benieuwd naar hoe dit zich ontwikkelt. Het bijhouden van uitgaven geeft me in ieder geval al inzicht.

Verwachtingen komende maand

In oktober verwacht ik wat hogere kosten in de categorie Greet en persoonlijke verzorging. Greet is afgelopen week gesteriliseerd bij de dierenarts en ik had een periodieke controle bij de tandarts.

Hoe zijn jouw flexibele uitgaven geweest? Houd jij ze bij of laat je het gaan? Ik ben benieuwd naar jouw aanpak.

Foto: Paul Felberbauer

3 gedachten over “Mijn flexibele uitgaven in september”

 1. Las het boek van Vincent Kouters, en die schreef over kukeibo.
  Je schrijft al je uitgaven op met de hand en dan of de uitgaven je blij gemaakt hebben.
  Gisteren deed ik mijn kas uitgaven en ik had veel fun uitgaven. Nu ben ik er ook achter wat mij blij gemaakt heeft en of ik dat vaker ga doen. Leerzaam.

  Beantwoorden
 2. Alles word bijgehouden ook de variabele uitgaven en dan heb ik een tabje overige. Voor de katten standaard kosten elke maand. En elke maand verschilt het behoorlijk.

  Koffie buiten de deur dat doen wij al niet. Alleen noodzakelijke uitgaven. Maar variabele lasten ga ik volgend jaar in 2024 in categorieën indelen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie