Mijlpaal: onze hypotheek duikt onder de ton!

Het is weer een nieuw jaar, waardoor we weer op onze hypotheek mogen aflossen. We zijn het jaar goed begonnen: onze hypotheek is nu onder de magische grens van een ton gedoken. Hoera! ?

Laat ik eerst even beginnen met je een gelukkig nieuwjaar wensen! Dat het maar een fijn jaar voor je mag worden. Vol gezondheid. Met de rest van de clichés zal ik je niet vermoeien.

Met mijn site kies ik nu een duidelijke focus: financiële vrijheid en geluk. Dat zijn de onderwerpen waar ik me het vaakst mee bezig houd en waarbij het niet voelt alsof ik aan het werk ben. Ik kan er wel uren over blijven ouwehoeren. ?

Hypotheek extra aflossen

En dan nu over naar de hypotheek. Een nieuw jaar betekent dat we ook weer 10% van onze hypotheek boetevrij mogen aflossen. Vanochtend hebben we een deel daarvan overgemaakt naar de bank. Hierdoor komen we met onze openstaande hypotheek onder de ton terecht. Echt een waanzinnige mijlpaal. Het voelt super! Ik lig vanaf nu bij de brievenbus om het nog openstaande bedrag zwart op wit te zien. ?

Ruimte

Financiële vrijheid geeft zoveel ruimte en ik word er oprecht blij van. Doordat de maandlasten laag zijn, ervaar ik meer rust. Ik heb besloten om de cijfers van onze hypotheek te delen, om je te inspireren. Ik wil je laten zien wat je kan doen met het geld dat je normaal gesproken wellicht uit automatisme zou uitgeven. Het is dus niet om op te scheppen of om eens even te showen hoe goed we wel niet bezig zijn. Uiteraard is er een overleg geweest met Tomas, want de hypotheek is maar voor de helft van mij :-). Ik mocht de cijfers alleen delen als het was om anderen te inspireren. Opscheppen mag niet. OK!

Met de billen bloot

Ik wil het taboe op geldzaken doorbreken. Dat betekent dan natuurlijk wel dat ik er zelf ook aan moet geloven. En dat is best een beetje spannend. Want hoe gaan mensen reageren? We verdienen geen enorme salarissen (allebei modaal) en maken bewuste keuzes die ervoor zorgen dat we dit geld overhouden. We hebben bijvoorbeeld nog dezelfde meubels als toen we nog studeerden. We gaan weinig op vakantie. Rijden een auto van 15 jaar oud. En we hebben geen kinderen. Daarnaast genieten we ook gewoon van het leven. We zijn ook weer geen vrekkenstel.

De tussenstand van onze hypotheek per jaar en de motivatie om versneld af te lossen, vind je op een nieuwe pagina op mijn site. Bereikbaar via het menu en via deze link: Je hypotheek aflossen? Ja! Dit is onze tussenstand.

Een goed begin van 2020! Wij gaan alvast sparen voor de volgende extra aflossing. Los jij ook versneld je hypotheek af?

Je hypotheek (deels) aflossen? Goed idee!

 

32 gedachten over “Mijlpaal: onze hypotheek duikt onder de ton!”

   • Wat heb je aan een hypotheek vrije woning, als je op de knip moet leven. Oude auto, oud inboedel. En kleding, merkkleding kent u waarschijnlijk niet! Uit zuinigheid maar besparen op het nemen van kinderen. Een kind is een geschenk van God. Een kind neem je niet, een kind krijg je. Kinderen kosten geld. Dus geen kind, genieten van de kinderen in de Vondelpark of van de kinderen van de buren. Helemaal geen plezier in het leven. Geen uitstapjes. Uit eten, bestaat dat wel. Er zijn veel leuke dingen in het leven. Het leven is maar kort. Geniet ervan. Een kleine hypotheek is helemaal geen schande. Wat heb je aan een hypotheek vrije woning als het na je overlijden alles naar de overheid gaat. Geen erfgenamen. Ik geniet van het leven, heb nog een hypotheek van €720.000,-, vrij staand in Amsterdam, 2000 m3. Woning is inmiddels €1.600.000,- waard. Helemaal aflossingsvrij. Zelfs goedkoper dan gaan huren. Zie wel over 20 jaar wat er gebeurt. Het is leven en laten leven. Genieten en genieten.

    Beantwoorden
    • Dank voor je reactie. Nou, oude inboedel etc valt wel mee hoor. Als twee mannen is het wat lastig om dat geschenk van god te ontvangen, bovendien heb ik daar ook geen behoefte aan ;). We genieten van onze nichtjes en ik spaar ook voor ze om ze een bedrag te schenken, zodat ik ze iets extra kan geven.

     Verder zie ik aannames over dat ik merkkleding niet zal kennen en dat ik niet uit eten ga en zelfs geen plezier in het leven heb. Dat lees ik niet terug op mijn blog, dus benieuwd hoe je daar aan komt :).

     Goed te horen dat je blij bent met je woning. Dat is de bedoeling. Helemaal met je eens dat het leven en laten leven is. Ik hoop dat je mij dan ook de ruimte geeft om mijn leven in te richten zoals ik dat wil. Ik verplicht jou toch niet om je hypotheek af te lossen? Als je niet geïnspireerd raakt dan is dat ook prima. Iedereen heeft ruimte om dat te doen op zijn/haar eigen manier. Geniet ervan!

     Beantwoorden
  • Nou ik vind het knap dat versneld aflossen hoor
   Als alleen verdiener van geen top inkomen gaat het mij niet lukken en ben ik net als velen met mij blij dat de maand weer rond is.

   Beantwoorden
   • Dank voor je reactie, Richard. Ben het helemaal met je eens dat het een stuk makkelijker is om af te lossen als je de woonlasten kunt verdelen. Al brengt dat vaak ook de valkuil met zich mee dat je daar naar gaat leven en alles dan alsnog op gaat.

    Beantwoorden
   • Ik vind het heel motiverend hoor je hypotheek versneld aflossen , totdat het bedrijf waar je al jarenlang werkt de deuren sluit en dan ??? Ben 55 + , wat als ik geen werk vind en in de bijstand kom ? Doordat de overwaarde te hoog is ( door het extra ) aflossen kan ik op het eind mijn huis opeten en krijg dus geen bijstand !!!! Hoe moet het daarna ????? Dus echt geen goed idee dat extra aflossen. Heb er dit spijt van dat ik dit ooit heb gedaan ! Ik wil ook nog even vertellen dat ik er alleen voor sta , dus geen partner op wie ik kan terugvallen.

    Beantwoorden
    • Klinkt als een vervelende situatie. Je hebt door het aflossen natuurlijk wel al een tijd kunnen profiteren van lagere lasten. Als jij inschat dat het in jouw situatie niet verstandig is dan moet je het inderdaad niet doen. Of advies vragen aan een financieel adviseur.

     Beantwoorden
 1. De beste wensen ook voor jullie TomenTomas ! Enuh, als jullie zo doorgaan, staan jullie eerdaags in de quote 500!
  All the best

  Beantwoorden
  • Jullie ook een gelukkig nieuwjaar! Misschien kunnen we dit jaar wel een Chineesje doen, als de misselijkheid van de oliebollen weer een beetje gezakt is! Liefs

   Beantwoorden
 2. Goed bezig! Wij hebben ook een extra afgelost bij ons vorige huis, daardoor konden we voor ons tweede huis een lagere hypotheek nemen die we ook weer versneld af zijn gaan lossen. Inmiddels een paar jaar hypotheekvrij, heerlijk die financiële ruimte-vrijheid en rust: minder kunnen werken, bewuster kunnen kiezen en meer kunnen sparen wat nog meer vrijheid geeft.

  Beantwoorden
 3. Ik zou meer willen op dit onderwerp ingaan maar zit niet thuis op mijn laptop. Dus ik hou het bij de beste wensen voor iedereen dat 2020 een jaar wordt voor dromen gerealiseerd te worden! ????

  Beantwoorden
   • Dank Tom. Nu meer van een antwoord. Mijn partner en ik waren de laatste jaren sinds ik hier in Nederland woon, bezig ons hypotheek flink af te lossen. Wij hebben de luxe/ zegen dat wij samen een goed salaris verdienen ivm andere, wij zijn twee mannen met geen kinderen (de kosten) en hebben niemand echt die wij ons spaargeld kan achterlaten als wij dood zijn. We zijn zeer betrokken bij de wens om niet tot 68+ te moeten werken. Mijn baan is zwaar en die van mijn man zeer stressvol. Wij hebben en polis die in 2024 uitgekeerd wordt. 1e was ons plan allang dit in een keer op ons hypotheek te storten. Maar Tom – en ik haak in een beetje op jullie gedrevenheid jullie hypotheek zsm op te lossen – we leven nu. Ik vindt WEL dat het verantwoord is om verstandig te leven en iemands toekomst te waarborgen maar dat is een balans. We gaan nu die polis gebruiken om eerder met werk te kunnen stoppen. Dan houden wij ons pension vrij onaangeroerd.
    Iedereen heeft een andere overtuiging en situatie. Ons huidige woning is sinds wij het in 2012 gekocht hadden, door het plafond in waard toegenomen. Ons last nog in de hypotheek is dus ruim afbetaald met veel over en dus ons schuld naar de bank wordt bij ons sterven volledig afgelost. We hebben ook trouwens wat heel belangrijk is vind ik een testament laten maken om het geld over te laten aan een aantal familie, vrienden en een goed doel dat wij ondersteunen. Ik deel dit allen te zeggen dat er een andere perspectief is van de enige die veel mensen hebben om een schuld (hypotheek) te moeten zo veel mogelijk aflossen.
    2020 is een goed jaar tot nu toe. Dat het van iedereen zo BLIJFT!!
    Gr Dave

    Beantwoorden
 4. Hoi Tom, mooi verhaal, werkt aanstekelijk. Wat ik in het bijzonder waardeer is de bescheidenheid en het besef dat het niet is om op te scheppen o.i.d. Ik zie de laatste tijd best wat facebookachtige berichten verschijnen op het forum waarvan ik me afvraag wat de toegevoegde waarde is, heb ik bij jouw artikelen niet gelukkig. Binnenkort ga ik je podcast luisteren!

  Beantwoorden
 5. Goed bezig Mannen! (en de beste wensen, uiteraard!). Ook ik los mijn hypotheek zoveel mogelijk versneld af. Mijn specifieke insteek is daarbij dat ik dat doe in plaats van sparen voor mijn pensioen. De gedachte daarachter is dat ik op het moment van mijn pensioen dan hypotheekvrij zal zijn, waardoor als woonlasten alleen de VvE-bijdrage en mijn water- en energiekosten overblijven. Naast mijn bedrijfspensioen en een eventuele overheidsuitkering (waar ik eigenlijk al niet meer op reken, verwacht dat de AOW over 20 jaar wel zal zijn afgeschaft) zorgen die sterk verlaagde woonlasten dan hopelijk voor de financiële ruimte die ik nodig heb om ook na mijn pensioen boodschappen te kunnen doen en af en toe eens een paar schoenen te kopen (ben vastbesloten zo’n eigenwijs oud mormel op Dr. Martens te worden).
  Deze denkwijze werd me aangeraden door mijn zwager die financieel adviseur is en het – gezien de absurd lage spaarrente – adviseerde als alternatief voor sparen voor je pensioen.
  Blijf me wel bewust van mijn privilege. Als ik om me heen kijk zie ik best veel mensen die door omstandigheden niet in staat zijn om te sparen (laat staan aflossen), gewoon omdat de dagelijkse realiteit door zzp-contracten, ziekte, scheiding of (mantel)zorg voor kinderen en dierbaren alleen maar toelaat dat ze met veel moeite het financiële hoofd nét boven water houden en niet toekomen aan meer dan dat. Ik ben een bofbips en daar elke dag weer dankbaar voor.

  Beantwoorden
  • Dank voor je reactie, Mariken! En fijn dat je ook zo aan het aflossen bent. Ik hanteer wel een systeem dat op meerdere pilaren rust. Dus naast spaargeld en aflossen, beleg ik ook nog voor mijn pensioen via indexfondsen. Je koopt dan kleine stukjes van veel bedrijven en de gedachte is dat daarbij het risico lager is dan losse aandelen te kopen. Het leuke is dat je de inleg op deze pensioenrekening deels terugkrijgt van de belastingdienst en je er geen vermogensheffing over betaalt.

   Fijn ook dat je geniet van de situatie waar je in zit! Tevredenheid is een hoop waard :).

   Beantwoorden
 6. Hoi Tom, zeer leuk om jouw blogs te lezen! ik heb 2 jaar geleden bewust gekozen om een goedkope woning te kopen met slechts 70k hypotheek. Ga als alleenstaande met een laag inkomen zeker niet versnelt aflossen. Ik investeer dat als 32 jarige dan liever in een groeiend dividend portefuille waardoor ik over 8 jaar zekerweten financiaal onafhankelijk ben. Dat ik daarvoor 20 jaar als pauper moet leven, neem ik graag op de koop toe.

  Beantwoorden
  • Klinkt als een mooi moment om een woning te kopen zeg! :) En dank je wel voor je compliment. Je moet natuurlijk doen wat goed voor jou voelt. Aangezien investeren over het algemeen meer rendement oplevert, snap ik dat je daar voor kiest. Zelf slaap ik wat lekkerder bij een combinatie waarbij de focus eerst ligt op wat verder aflossen.

   Beantwoorden
 7. Mooi bezig! Wij zijn al een tijdje hypotheekvrij en dat bevalt prima!
  In 15 jaar hadden wij de hypotheek helemaal afgelost.
  Alleen betaalde wij de aflossing altijd aan het einde van het jaar, dus vóór 1 januari, dan wordt het betaalde bedrag niet meegeteld op 1 januari voor de vermogensbelasting!

  Beantwoorden
  • Dank je wel, Tom! Jij bent ook mooi bezig zie ik. Super hoor, alles afgelost in 15 jaar. We hadden vorig jaar geen ruimte meer extra af te lossen (zelfs een vergoeding voor extra aflossen betaald), vandaar dat we begin januari een deel overmaken. Nu weer even sparen en dan later dit jaar de rest :)

   Beantwoorden
  • Dank je wel, Aaf! Wat leuk dat je reageert. Ik bezoek jouw blog regelmatig en heb respect voor hoe je alles doet en gedaan hebt :-).

   De afbeelding van de tonnen heb ik gratis gedownload vanaf unsplash.com :-).

   Beantwoorden
 8. Goed gedaan! En wat een heerlijk gevoel geeft dat extra aflossen op je hypotheek, de vrijheid komt zo steeds meer in zicht.
  Zelf heb ik op 1 januari het laatste stukje van het aflosvrije gedeelte van de hypotheek helemaal afgelost, nu alleen nog een stukje annuïteitenhypotheek.
  Sinds kort lees ik je blog, leuk en inspirerend!

  Beantwoorden

Plaats een reactie