Mediteren kun je leren met deze apps

Al jaren lees ik dat mediteren goed voor je is. Mijn probleem tot nu toe was dat ik er te ongeduldig voor was. Om stil te gaan zitten. Niets te doen. Een week geleden installeerde ik een app op mijn telefoon die me helpt met mediteren: HeadSpace. Alsof je even op de pauzeknop van het leven drukt. Daar vertel ik je in deze tip meer over.

10 dagen mediteren

Als je net begint met HeadSpace kun je het beginnersprogramma volgen. Daarbij mediteer je 10 dagen 1x per dag. Je kan daarbij zelf per keer instellen of je een sessie van 3, 5 of 10 minuten volgt. Kun je weinig tijd vrijmaken? Start dan met 3. Heb je wat meer tijd? Dan kun je 5 kiezen. 10 minuten voelde in het begin lang aan. Dat benadrukt alleen maar hoe hard het nodig is dat ik leer stilzitten ;-). Dankzij vrolijke animaties voorafgaand aan de sessies, leer je meer over mediteren en jouw mind.

Rustige Engelse stem

HeadSpace is een Engelse app, de begeleiding is dan ook in het Engels. Ben je niet zo goed in Engels, dan is dat ook een mooi argument om de app te installeren :-). De stem is rustig en laag. Voor mij werkt dat ontspannend.

Wat merk ik?

Mediteren heb ik onderdeel gemaakt van mijn ochtendprogramma. Na het ontbijt, als mijn vriend naar zijn werk is, zet ik de app aan en neem ik een moment voor mezelf. De app is als een pauzeknop. Het helpt me om te ervaren hoe mijn lichaam op dat moment voelt (zitten ergens spanningen?), hoe mijn ademhaling is (het tempo, borstademhaling of buikademhaling), wat ik om me heen hoor. En wat er gebeurt als je je gedachten weer even de vrije loop laat. Het meest interessante wat ik van de app leerde is nog wel dat mindfullness niet betekent dat je helemaal geen gedachten mag hebben. Het gaat er meer om dat je de gedachten toelaat, en bijvoorbeeld vanaf de zijkant aan je voorbij laat gaan en je je er niet door laat overwelmen of je je van elke gedachte afvraagt waaróm je die in hemelsnaam hebt.

Beginnersprogramma gratis, daarna betalen

Het beginnersprogramma van 10 dagen is gratis. Daarna kun je je abonneren. Zo krijg je toegang tot honderden meditatiesessies. Enkele voorbeelden: zelfvertrouwen, stressmanagement, creativiteit, balans, focus, angst, rusteloosheid, vliegangst, makkelijker in slaap vallen, maar ook nog 20 sessies met de meditatie basics. Ook als je geen betaald abonnement wilt, raad ik je aan om toch met de app te starten. Van de 10 gratis sessies steek je ook echt wat op.

Heb jij weleens gemediteerd? En welke app gebruik je daarvoor?

 

Headspace Mediteren

Dit vind je misschien ook interessant:

Beelden: Headspace.com

8 gedachten over “Mediteren kun je leren met deze apps”

 1. Hey Tom!

  Leuk dat je ook met mindfullness aan de slag bent gegaan. Ik heb een tijd geleden inderdaad ook de headspace app gedownload. Ik vind alleen jammer dat het daarna betaald is, en nogal prijzig. Ze leggen het inderdaad wel grappig en leuk uit in de beginnerssessie.

  Als tip wil ik je wijzen op de app van VGZ. Is in het nederlands, een lage mannenstem en ook hier kan je instellen welke oefenening je wilt doen en hoelang je wilt zitten. Deze is geheel gratis en heeft meerdere Mediatieoefeningen!

  Veel plezier met mediteren ;)

  Groetjes,

  Beantwoorden
  • Heey Iris,

   HeadSpace is inderdaad wel wat prijzig, maar rust in je hoofd is onbetaalbaar toch :). Interessant de app van VGZ, die ga ik zeker ook proberen! Fijn ook dat je dat openbaar deelt, dan hebben andere mensen er ook iets aan.

   Groetjes Tom

   Beantwoorden
 2. Hee Tom,
  Ik vind het sowieso knap dat je een specifiek deel van de dag inplant om ‘met jezelf bezig te zijn’. Ook ik wilde je wijzen op de app van vgz. Niet alleen gratis, maar als leuke bijkomstigheid ook voor niet-klanten.
  Verder (als je nog tijd hebt om te lezen ?) kan ik het boek (met te downloaden oefeningen) van Wouter de Jong ‘Mindgym’ aanraden. Briljant!
  Groetjes, Ingrid

  Beantwoorden

Plaats een reactie