Geconcentreerd werken? Zo stel je een maximum bezoektijd per website in

Gisteren was ik bij cabaretduo Spruijt en Opperman. Zij hadden een erg confronterend liedje geschreven over Facebook. En ja, daar herkende ik mezelf in. Ik breng soms zoveel tijd op Facebook door, dat ik er krankzinnig van word. Heb jij dat gevoel ook weleens? Daarom ging ik op zoek naar een manier om de tijd op Facebook te beperken.

Het is een automatisme

Kijken op Facebook is een automatisme. Heel bizar hoe snel ik alweer Facebook.com intyp zodra ik achter mijn computer zit. En wat valt er nu eigenlijk te zien? Er staat naast updates van vrienden ook steeds meer onzin en reclame op. Daardoor voelt eindeloos scrollen op Facebook voor mij toch wel steeds meer als tijdsverspilling. Ik heb weleens iemand Facebook zien vergelijken met een lege koelkast. Je weet dat er niet veel inzit, maar toch loop je er uit automatisme naartoe om te kijken wat er in zit. Raak.

WasteNoTime

En daar is het reddende hulpmiddel. WasteNoTime! Een gratis plugin, die je kunt toevoegen aan je browser.

Je kan:

  • instellen hoeveel tijd je maximaal mag besteden op op websites die op de blocklist staan (binnen en buiten werktijd)
  • total lockdown voor zelfingestelde tijd, bijvoorbeeld 60 minuten geen websites op de blocklist bezoeken. Als ik nu bijvoorbeeld naar Facebook surf, staat er “Shouldn’t you be working?”, gevolgd door telkens een andere quote. Briljant!

Is het systeem waterdicht?

Nee, want de plugin kun je natuurlijk altijd verwijderen. Of je start een andere browser op. Of je pakt je telefoon of iPad erbij. Het is meer een hulpmiddel. Zodat je niet uit automatisme websites gaat bezoeken en je je even niet laat afleiden. Het werkt, maar je moet vervolgens niet te fanatiek op zoek gaan naar andere manieren om je websites alsnog te bereiken :).

De plugin is beschikbaar voor Safari en Google Chrome.

De echt rigoreuze aanpak

Tijd voor het echte werk? Trek de stekker van internet eruit en schakel mobiel internet ook uit. Schrijf op hoe laat de verbindingen weer aan mogen. Zo kun je even ongestoord aan het werk of echt even ontspannen.

Dit vind je misschien ook interessant:

Plaats een reactie