Heb jij een gratis e-mailadres van je internetaanbieder? Eindigend op bijvoorbeeld @planet.nl, @caiway.nl, @telfort.nl of @ziggo.nl? In deze blog lees je waarom je zou moeten overstappen naar een e-mailadres dat los staat van je aanbieder. Klinkt het eng? Geen zorgen. Ik leg het je stap voor stap uit.

De nadelen van een e-mailadres van je internetaanbieder

Goed. Leuk zo’n stappenplan. Maar je vraagt je misschien allereerst af waarom je überhaupt zou moeten overstappen. Dit zijn mijn zes argumenten.

 1. Als je mails opent op je telefoon, wil je natuurlijk ook dat deze op je computer als gelezen worden bijgewerkt. Toch? Niet alle internetbedrijven bieden dat aan. Je moet dan op elk apparaat dezelfde mail lezen of verwijderen. Dat is dubbel werk. En dat is irritant.
 2. Door een dagenlange storing van Caiway een aantal maanden geleden, konden veel gebruikers niet bij hun e-mail. Je zal maar net op dat ene belangrijke mailtje wachten… Ergens ook wel te begrijpen. Het leveren van maildiensten is voor een internetprovider geen eerste prioriteit (dat is het leveren van een werkende internetverbinding), ze zijn slechts een extraatje bij je internetabonnement.
 3. De SPAM-filters laten vaak te wensen over.
 4. De opslagruimte is beperkt.
 5. De mailbox maakt je afhankelijk van een internetaanbieder, omdat je een Ziggo-mailadres bijvoorbeeld alleen kan gebruiken zolang je klant van Ziggo bent. Daardoor stap je minder makkelijk over naar een andere aanbieder. Die bijvoorbeeld goedkoper is, of misschien wel alleen kan leveren op je nieuwe woonadres.
 6. Als je overstapt, kun je vanaf elke plek en elk apparaten je gehele mailbox zien. Dus ook al je archiefmapjes en de verzonden items. MAYDAY! Handig ook als je computer crasht, alle mail staat gewoon nog in de cloud. Pfjoe…

Zo stap je stap voor stap over naar een nieuw e-mailadres

 1.  Maak een nieuw e-mailadres aan:
  Bij bijvoorbeeld Gmail of Outlook. Als je meer gehecht bent aan je privacy of bereid bent om iets te betalen, kun je ook gebruikmaken van Fastmail. Wil je mailen via je eigen domein in combinatie met een website? Je kan in dat geval webhosting bestellen bij Antagonist. Daar heb ik goede ervaringen mee. Tips van Tom draait er ook op.
 2. Installeer het emailadres op al je apparaten
  Even een ^&*-werkje. Maar als het eenmaal werkt, dan werkt het :). Kies hierbij voor IMAP of ActiveSync. De e-mail wordt dan online bewaard, waarbij op al je apparaten de mail synchroon loopt. Zo hoef je mail die je op je computer al verwijderd/gelezen hebt, niet ook nog eens op je telefoon te verwijderen/lezen. Je kan van Gmail en Outlook natuurlijk ook gewoon de app installeren.
 3. Geef je nieuwe emailadres door
  Nu is het tijd om je nieuwe e-mailadres te gaan gebruiken. Je moet je mailadressen aanpassen bij je bank, Mijn Overheid, Facebook, NS en andere websites waar je geregistreerd staat.
 4. Licht je contactpersonen in over je nieuwe e-mailadres
  Dat is het makkelijkste per e-mail, die je dan natuurlijk verstuurt vanaf je nieuwe adres. Je vraagt mensen om het oude adres uit hun adresboek te verwijderen en jouw nieuwe mailadres toe te voegen. De mail stuur je uiteraard naar jezelf en je contactpersonen zet je in de BCC, zodat ze niet voor elkaar zichtbaar zijn.
 5. Als standaard verzendadres instellen 
  Stel je nieuwe emailadres in als standaard mailbox, zodat nieuwe mails vanaf daar verstuurd worden.

Niet van de één op de andere dag

Bij een overstap ga je natuurlijk niet van de een op de andere dag volledig over. Houd je oude mailbox ook nog even actief. Ik zou aanraden minimaal een jaar. Dan loop je geen kans om mails mis te lopen. Neem 1x per dag of week (naar wens ;-)) de tijd om de mails die in je oude box binnenkomen te verwerken. Mailt iemand je op je oude adres? Antwoord vanaf je nieuwe mailadres en vraag nog even of diegene jouw adres wilt veranderen.

En? Is het bij jou tijd voor verandering? Ik ben benieuwd.

Dit vind je misschien ook interessant: