Krijg ik nu toch nog mijn staycation?

Tomas en ik zaten op de bank. Het was weer tijd om na te denken over de zomervakantie. Dat is op zijn zachtst gezegd een gevoelig onderwerp. We houden allebei van andere vakanties. Dit jaar wilde ik liever een staycation houden. En het lijkt er nu toch op dat die er gaat komen.

Goed. De zomervakantie. Waar gaan we dit jaar heen en wat gaan we doen? Kamperen? Nee, daar word ik niet heel wild van. Ik heb niet een heel jaar hard gewerkt om op handen en voeten door een tent te kruipen. Of met de bekende wc-rol onder mijn arm naar het toilet te gaan. Al was het de eerste dagen dat we het deden uiteindelijk wel leuk hoor, maar erg aanlokkelijk voor een langere vakantie vind ik dat kamperen niet.

Zoek de verschillen

Tijdens een vakantie worden de verschillen tussen Tomas en mij altijd wel erg duidelijk. Oeps. Tomas houdt van avontuur! Hij houdt van sporten, kamperen, de natuur. Ik kan ook heel blij worden van een fijne wandeling in de natuur, maar slaap het liefst wel gewoon in een appartement met eigen badkamer. Ook hoef ik niet de hele dag op pad te zijn. Lekker met een boekje onderuit hangen, daar maak je mij ook blij mee.

Staycation: een vakantie die je thuis of dicht bij huis doorbrengt, waarbij je dingen doet die je fijn vindt of de buurt verkent.

– Vertaald vanaf Dictionary.com

Waarom gaan we eigenlijk weg?

Over thuis gesproken, waarom gaan we eigenlijk weg? In de zomer is het in Nederland vaak ook hartstikke mooi. Ik ben blij met waar ik woon. Houd van mijn eigen omgeving. Zo erg zelfs, dat ik op vakantie al na een aantal dagen aftel wanneer we weer naar huis gaan. Dan ben ik homesick, zoals de Engelsen dat zo mooi noemen.

De staycation

Aangezien ik Tomas zijn kampeervakantie gun, opperde ik om hem met een vriendin te laten gaan. Ik zou dan thuisblijven. Een staycation houden. Of blijfkantie, in het Nederlands. Klinkt wel minder lekker trouwens. Gewoon om eens te ervaren hoe dat is. En als tegenbeweging natuurlijk tegen al dat gevlieg en gereis van iedereen. We moeten allemaal maar verre reizen maken en zoveel mogelijk van de wereld zien. Zo slecht voor de wereld. Ik wil eigenlijk gewoon niet aan dat kuddegedrag meedoen.

Zonder mij ergens heen gaan vond Tomas toch ook wel ongezellig. Lief van hem. Dus boekten we uiteindelijk voor een kortere tijd een huisje in Zuid-Frankrijk. Daar zouden we met de trein heen gaan. Maarja, de vraag is of die vakantie met de huidige omstandigheden wel doorgaat.

Wie weet krijg ik nu toch nog mijn staycation! Haha. Ik vind het ook wel mooi hoor, er het beste van maken in de omgeving waar je zit.

Hoe zit dat bij jou? Wat waren (of zijn :-)) jouw vakantieplannen? En heb jij weleens nagedacht over een staycation?

12 gedachten over “Krijg ik nu toch nog mijn staycation?”

 1. Corona heeft de plannen uiteraard danig in de war geschopt. Op dit moment heb ik twee weken vrij genomen, zonder al een invulling te hebben. Ik laat dit wel staan, want je moet toch érgens in het jaar je rust pakken.
  Ik hoop wel dat we tegen die tijd weer restaurants kunnen bezoeken en op terrasjes kunnen zitten met mooi weer. Want ook bij een thuisblijfvakantie wil je er wel een paar dagjes uit.
  Dus ja, we blijven waarschijnlijk thuis.

  Beantwoorden
  • Rust pakken is een goed idee! Uit gewoonte pak je toch elke keer weer die laptop of telefoon erbij… Af en toe uit eten zou het vakantiegevoel wel aanwakkeren! Of iets bestellen bij een goed restaurant en dat thuis opeten :)

   Beantwoorden
 2. Wat grappig, ik kende de definitie niet. Maar wij hebben blijkbaar dit jaar ook een staycation gepland :) We hebben net een woning gekocht (start bouw september 2020, oplevering Q2 2021) dus om wat geld uit te sparen hebben voor deze zomervakantie besloten om in eigen land te blijven en hier gewoon leuke dingen te gaan doen en ontdekken. Wel samen 3 weken vrij, maar niets gepland. Een staycation dus haha!

  Ik ben jarenlang altijd veel en ver op vakantie geweest. Maar ik ben het eens met wat je zegt, in Nederland is ook nog zoveel te zien en ontdekken. Ik ben ook altijd zó blij als ik weer thuis ben. There’s no place like home.

  Beantwoorden
  • Heerlijk, Kimberley! Een buildcation of movecation, haha :-). Je hebt trouwens groot gelijk, de financiële voordelen van een staycation moet je ook niet vergeten.

   Beantwoorden
 3. Misschien kunnen jullie een middenweg vinden, een blokhut op een camping huren, of verblijven op een glamping? Of van huis ruilen met iemand in een andere provincie? Zelf houd ik wel van kamperen, die tent is alleen om in te slapen, de rest is buiten zijn. Met wandelingen in de omgeving, of gewoon met een boek op een stoeltje voor de tent. Wel met mijn favoriete kooktoestel(Trangia) en goed geïsoleerde Exped slaapmat(nee geen luchtbed) en veel koffie en savonds een wijntje bij het kampvuur. Ik kom vooral op kleine campings en natuurcampings. Lekker groen, lekker rustig, geen disco en geen bingo!

  Beantwoorden
 4. Wij gaan in de zomer nooit naar het buitenland. Nederland is zo mooi, met zoveel mooie plekken om te bezoeken en voor ieder wat wils.
  Wij gaan meestal naar een B&B of goedkoop hoteltje, je slaapt er meestal alleen maar, dus als het maar schoon is vinden wij het prima en dan huurde we een fiets om de omgeving te verkennen, nu hebben we een fietsendrager en gaan de eigen fietsen mee.
  Het is maar te hopen dat dat dit jaar ook allemaal weer kan.

  Beantwoorden
 5. Vergeet de jeugdherberg niet. De tijd dat je op gedeelde zalen sliep is voorbij. Je kunt nu een familiekamer huren. Op deze manier heb ik zo’n beetje heel Nederland verkend. Vooral die in Gorssel én Dordrecht liggen erg mooi.

  Beantwoorden
 6. Hi Tom, ook Georg en ik houden van verschillende vakanties, maar ook van dezelfde! Dat houdt bij ons in dat we twee keer per jaar samen op vakantie gaan en Georg nog een of twee keer alleen of met een vriend of vriendin. Ik wil ben dol op een staycation, dus ik blijf dan lekker alleen thuis. Dit jaar voor ons geen vakanties samen waarin we op reis gaan, ik vind dit niet erg. Zodra het kan gaat Georg naar vrienden in Frankrijk, waarschijnlijk pas na de zomervakantie en dan ben ik weer aan het werk en kan ik niet eens mee want ik ben gebonden aan de schoolvakanties. Ik realiseer me ook dat er dit jaar veel mensen zijn die een vakantie niet kunnen betalen door de coronapandemie, dus mij zal je niet horen zeuren, tenslotte is wel of niet op vakantie gaan een luxeprobleem!

  Beantwoorden
 7. Ik blijf regelmatig gewoon thuis in vakanties, en dit jaar uiteraard ook weer. Ik heb in juni 2 weken staan en dan in augustus 1 week. Het zou mooi zijn als ik in augustus wat meer op pad kan gaan.

  Beantwoorden
  • Hi Nicole, wat heerlijk dat je dat dan ook gewoon lekker doet!! Ik heb het idee dat mensen het maar wat raar vinden als je niet van vakantie houdt. Ik heb na een week alweer heimwee naar mijn eigen plek en ga daardoor ook steeds minder van vakantie houden/genieten. Tegen de tijd dat ik een beetje gewend ben aan de vakantiewoning ga ik al weer verlangen naar huis. Lekker weer thuis, wat een feest denk ik dan altijd als we de sleutel weer in het slot steken!

   Beantwoorden
 8. Ik heb 2 weken vrij in de zomer want dan is het rustig op mijn werk, en 1 week in december. Ik ga nooit weg, ik was zolang in het buitenland (om te wonen) dat ik blij ben wanneer ik thuis ben. Ik heb geen zin om weg te gaan, dat lijkt me zoveel meer stress dan gewoon een dag park of strand of zo. Gelukkig heb ik ook een balkon en woon ik heel dichtbij een park.

  Beantwoorden

Plaats een reactie