Klaar met Gmail, Calendar en Drive? Op zoek naar een alternatief.

Hoewel Google erg handige tools heeft, zat het me op een dag toch niet helemaal lekker. Ik wilde niet langer dat mijn berichten, locaties, klik- en kijkgedrag werden uitgeplozen om een zo groot en uitgebreid mogelijk profiel over mij samen te stellen en me op die manier zo passend mogelijke advertenties te tonen. Dus ging ik op zoek naar een alternatieven voor mijn e-mail, kalender en cloudopslag . Ik wil namelijk best betalen voor een dienst, om in ruil daarvoor geen advertenties te zien.

Update juni 2015: Ik ben ik toch weer terug bij Google. Waarom? Bij mijn vervangende e-mailprovider FastMail ondervond ik downtime. Ook stelde ik mezelf de vraag: “Is de 40 dollar per jaar me de schijnprivacy waard?” Ik mailde namelijk met mensen die ook Gmail- en hotmailadressen gebruiken, waardoor Google en Microsoft mijn mailgedrag alsnog registreerden. Ook had ik nog geen goed alternatief contactenboek gevonden, waardoor ik Google’s diensten alsnog voor een deel gebruikte.

Twijfel jij of je over wilt stappen? Stel jezelf dan de simpele vraag hoeveel jouw privacy je waard is en in hoeverre het mogelijk is om privacy bij online diensten te hebben.


Vervangende maildienst: check!

Een vervangende maildienst vinden, ging nog niet zo makkelijk. Ik wilde namelijk een online agenda, e-mailsynchronisatie via imap en mijn eigen domein gebruiken. Na wat research en probeersels kwam ik terecht bij FastMail.com. Zij boden een gratis proefperiode aan van 60 dagen. Ik las goede recensies over de dienst en gratis proberen kon geen kwaad… Dus maakte ik een account aan en koppelde mijn domein aan de dienst.

Goede reactiesnelheid
Toen ik nog gebruikmaakte van Gmail, merkte ik dat synchronisatie lang niet altijd snel en correct verliep.  Nadat ik FastMail op mijn mobiele devices en Mac had geïnstalleerd, was ik blij verrast. Zodra ik een mail opende op mijn iPhone, werd deze ook direct in de webversie van de maildienst en op mijn computer als ‘gelezen’ gemarkeerd. Een reactiesnelheid waar ik blij van word.

Berichten en Afspraken importeren
De volgende stap was het importeren van mijn e-mails en agenda-activiteiten vanaf de servers van Google. Gelukkig houd ik van een schone mailbox, waardoor het overzetten van mijn mails binnen een kwartiertje klaar was.

Online agenda: check!
Mijn agenda synchroniseren met Google Calendar ging wat lastiger, omdat tijdens het synchroniseren fouten optraden.  Na enkele berichten heen-en-weer te sturen met de helpdesk, bleek de fout te ontstaan door een zich herhalende afspraak. Nadat ik die afspraak had verwijderd, ging het synchroniseren vlekkeloos.

Waar schiet Fastmail nog aan tekort?
Een dienst kan niet altijd aan jouw persoonlijke verwachtingen voldoen. Wat ik nog mis is een synchronisatie-optie van contacten. Die is nu wel deels aanwezig, maar officieel worden alleen wijzigingen die je maakt via de webclient opgeslagen. Inmiddels bevindt de ‘two way synchronisatie’ (zodat ook adreswijzigingen vanaf jouw computer online worden opgeslagen) zich in een betafase. Wordt dus aan gewerkt! Handig, want ik vind het fijn als mijn contactpersonen overal up-to-date zijn :).

Helaas is het ook niet mogelijk om notities te synchroniseren. Daarvoor gebruik ik iA Writer, waarmee ik .txt bestanden kan aanmaken en bewerken via Dropbox. Werkt als een trein.

Online opslag: check!
Ook mijn andere bestanden bewaar ik op Dropbox. Gelijk nog een tip: het is erg leuk om, als je op vakantie bent, een map te delen via een link en hier elke dag (via WiFi) je foto’s op te zetten. De link stuur je dan naar familie en vrienden, zodat zij op de hoogte zijn van jouw avonturen. Nog een goede bijkomstigheid is dat jouw foto’s en video’s dan veilig zijn opgeslagen in de cloud. Mocht jouw telefoon of camera kapot gaan of kwijtraken, heb je in ieder geval een kopie van de afgelopen dagen.

En een vervanging voor de zoekmachine?
Google is natuurlijk vooral bekend om haar populaire zoekmachine. Binnenkort plaats ik een blog over de beperkingen die Google je hierin (ongemerkt) oplegt en gaan we op zoek naar alternatieven.

5 Reacties

 1. Goed bezig Tom! Ga zo door.

 2. Dropbox is ook niet echt veilig. Ze geven wel aan dat ze encrypted zijn. Maar als je als cloud dienst zelf de encryptiesleutels hebt dan kun je dat eenvoudig ongedaan maken en alsnog in de bestanden van klanten neuzen. Bij de Zwitserse cloud opslag Tresorit.com (zowel gratis als betaald) heb jij als klant zelf de sleutel en niet de cloud dienst. Daarnaast hebben zij een wedstrijd voor hackers om hun te hacken en dat is nog geen enkele hacker gelukt. https://youtu.be/HtJXNpcHdMk?list=LLgUjipQkX6uAL4NFB-gwYtw

 3. Een oplossing kan zijn een eigen webmail oplossing, wij gebruiken al jaren op onze webserver met plezier Group-Office, met contacten, agenda, mail etc.
  Of Group-Office nog altijd freeware is weet ik zo niet, op sourceforge.net staat er wel nog altijd een versie.
  https://sourceforge.net/projects/group-office/

  Blijft over het argument :
  “Ik mailde namelijk met mensen die ook Gmail- en hotmailadressen gebruiken, waardoor Google en Microsoft mijn mailgedrag alsnog registreerden. ”

  Dat blijft een probleem, de meeste mensen snappen blijkbaar niet wat privacy inhoud, bij al die Amerikaanse oplossingen wordt ALLE e-mail gescand. Zolang mensen deze providers blijven gebruiken is een brief het enige waar privacy gewaarborgd is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2019 Tips van Tom

Thema door Anders NorénOmhoog ↑

Lees meer:
Ben ik verslaafd?
Een nieuwe lay-out
Is mijn computer nog wel veilig?
Sluiten