Hypotheek maandbedrag bekend. Bijna 70 euro minder!

Vorige maand losten we 10% extra op onze hypotheek af. Vandaag zijn ons nieuwe maandbedrag en de nieuwe schuld bekend. Ik werd erg blij toen ik het nieuwe bedrag zag, want het is nog wat lager dan ik dacht.

Mocht dit het eerste blog zijn dat je van mij leest. Ik wil voor mijn 35e hypotheekvrij zijn, omdat me dat een enorm bevrijdend gevoel lijkt en omdat ik de banken niet wil spekken ?. Per jaar mogen we 10% van onze hypotheek boetevrij extra aflossen en dat hebben we vorige maand dan ook gedaan.

Geduld

Na het overmaken van een extra aflossing moet je altijd even geduld hebben. Het fijne is wel dat we de aflossing bij onze bank gewoon onaangekondigd naar een rekeningnummer kunnen overmaken. Een aantal dagen later krijg je dan een brief met de bevestiging van ontvangst van de extra aflossing. De maand waarin je aflost betaal je altijd nog het oude hypotheekbedrag.

Nu dus een maand later alweer is ons hypotheekbedrag bijgewerkt. Vroeger wachtte ik heel braaf totdat de eerste paar dagen voorbij waren en ik via de post de nieuwe tussenstanden kreeg. Inmiddels weet ik dat ik ook gewoon vanaf de 1e kan inloggen op de hypotheekportal, omdat daar ook de nieuwe gegevens staan. Een bonuspunt voor internet! ?

Hypotheek: ons beginbedrag en wat het nu is

Met de extra aflossing gingen we er vanuit dat het maandbedrag 60 euro zou zakken. Toen ik inlogde was ik verrast, het bedrag is namelijk met 67,40 euro gedaald.

Er is nu sinds 2015 ruim 200 euro van ons maandbedrag af. Heerlijk om die ruimte gecreëerd te hebben. ?

Andere kosten en lastigheden

Bizar hoe snel het bedrag daalt als je eenmaal besluit om te beginnen met aflossen en fanatiek geld in je hypotheek blijft storten. Vind je niet?

Het maakt het wel wat zuur dat er andere kosten zijn waar we in eerste instantie minder invloed op hebben. Zo is de maandelijkse bijdrage die wij aan onze Vereniging van Eigenaren betalen ruim 287 euro. Daar wordt onderhoud aan het gebouw van betaald (zoals liften, die krengen zijn duur!). Dat abonnement kan ik niet opzeggen. Haha.

En omdat we in een appartement wonen is isoleren van buitenaf ook lastig. We zouden wel voorzetwanden aan de binnenkant kunnen plaatsen, maar dan lever je ruimte in. De energiekosten zullen helaas voorlopig dus ook hetzelfde blijven. ⚡️? Soms droom ik ervan om in een energieneutraal huis te wonen met zonnepanelen. Hier gaat dat in ieder geval niet lukken. Je moet wat te wensen houden in het leven…

Ondanks alles ben ik heel tevreden hoor! Ik ben blij met ons groene uitzicht en dat we met de metro de drukte kunnen opzoeken. Als we meer behoefte hebben aan rust en ruimte zijn we lopend en fietsend snel in het groen. Het huis wordt steeds een beetje meer van ons en dat voelt super. De cijfers zijn bijgewerkt in ons aflosoverzicht.

Meer weten over je hypotheek aflossen of omgaan met je financiën? Check mijn leeslijst ? met bijzondere boeken die mij geïnspireerd hebben.

31 gedachten over “Hypotheek maandbedrag bekend. Bijna 70 euro minder!”

 1. Echt supergoed! ?? En zo zie je maar weer dat discipline met aflossen echt een sneeuwbaleffect geeft! Hier ook nog steeds zo blij dat we de afgelopen 10 jaar extra afgelost hebben!

  Beantwoorden
 2. Ook hier wordt extra afgelost sinds 7 jaar. Begonnen we ooit met een maandbedrag van 909,48 euro, inmiddels zitten we op 545,41 euro. Het verschil wordt gespaard en natuurlijk gebruikt voor extra aflossing.

  Beantwoorden
 3. Vandaag ook het nieuwe maand bedrag online gezien. 96 euro. In 2013 begon ik met 395 euro. Mijn restschuld is nu 11.000 euro. Het voelt onwaarschijnlijk.

  Beantwoorden
 4. Hier begonnen wij met hypotheek in 2013 175800 met 4.3 %rente en 870 euro per maand bruto

  Zuinig geleefd en staan nu op 56000 euro en 320 euro in de maand!

  Heerlijk als er geeen hypotheek meer afgeschreven wordt.

  Succes iedereen

  Beantwoorden
  • Goed bezig! Wij kiezen er altijd voor om de looptijd te verkorten. Zo los je meer af met de standaard betalingen en gaat dat ook nog harder, naast hetgeen dat je extra aflost. Misschien ook het overwegen waard!

   Beantwoorden
   • Hoi Joop, ja daar heb ik ook vaak aan gedacht maar toch niet gedaan omdat het meer verplichtingen schept. Nu ben ik vrij om te kiezen of en hoeveel ik extra wil storten. Voor mij geldt dat het overgrote deel aflossingsvrij is. Toch los ik ook op dat deel af. Wellicht als mijn deel wat ik wel moet aflossen weg is ik mijzelf per jaar verplichtingen ga opleggen van 5000 per jaar oid. Voor dat deel betaal ik dan overigens 0,1 % minder wat zo goed als te verwaarlozen is.

    Beantwoorden
   • Wij zijn bezig de hypotheek over te sluiten. Dit vanwege de lage rente. We hebben ervoor gekozen om van spaarhypotheek + aflossingsvrij naar liniear +av te gaan. Wel hebben we de av hoger gezet , zodat we nu meer in de hand hebben wat onze maandelijkse kosten zijn. Aflossen doen we wel, maar als we eens eens een weekendje weg willen of geld voor de studerende kids nodig hebben, dan kan dat.
    Met een overwaarde van zo’n 80.000, een hypotheekschuld van iets meer dan 100.000 en een maandlast van ong €350 leven wij ook zonder al te veel hypotheek zorgen.

    Beantwoorden
 5. Goed bezig!! De sneeuwbal gaat steeds sneller rollen. Wel zuur inderdaad, dat sommige kosten door jezelf niet naar beneden zijn te krijgen. De kosten van VVE zorgt er wel voor dat je zelf minder hoeft “te reserveren” voor onderhoud aan huis/appartement.

  Beantwoorden
  • Dank u! Ja, het fijne is wel weer dat er minder onderhoud hoeft te komen. Al zou ik met een eigen huis toch niet zo snel voor een lift kiezen :p. Haha. Elk voordeel heeft z’n nadeel! ;-)

   Beantwoorden
   • Aflossen op je hypotheek klinkt als een goed idee, maar wees voorzichtig!! Er zijn nogal wat nadelen aan aflossen die je nu niet goed kunt overzien. Je moet een goede balans zoeken tussen aflossen en vermogensopbouw (pensioen) en zeker een goede buffer overhouden voor onvoorzien. Wat als je langdurig ziek wordt of werkloos? Die 67,- per maand minder maandlast zet niet heel veel zoden aan de dijk. Daarbij is het rentedeel van die 67,- (waarschijnlijk) met de huidige lage rente maar een fractie. Laat je dus goed informeren of adviseren voor je klakkeloos al je spaargeld je hypotheek in pompt!

    Beantwoorden
 6. Nibc keert 9% dividend uit dit jaar. Terwijl.je de hypotheekrente af kan trekken van de inkomstenbelasting. Mensen die aflossen snappen er niks van/zijn risico avers en worden nooit rijk

  Beantwoorden
   • @Knaller; Wat een domme reactie!
    Als je zoiets schrijft snap je er zelf niks van!
    Extra aflossen is altijd een goed idee omdat je zo het risico verlaagt en uiteindelijk geen kosten meer hebt!
    En over een aantal jaar kun je de rente niet meer aftrekken!

    Beantwoorden
  • Helemaal eens met de laatste comment. Koop aandelen shell, ing, nibc, abn amro, unilever etc en trek de rente fiscaal af!

   Vervroegd aflossen is alleen voor mensen die risico avers zijn… gecorrigeerd voor inflatie is een koopwoning qua maandelijkse rente kosten gratis tegenwoordig..

   Beantwoorden
 7. Wat leuk dit! Ik ben dus niet de enige die fanatiek is. Mijn hypotheek loopt vanaf 2007 en was 190000 euro. Geen VVE maar natuurlijk wel zelf kosten voor onderhoud ed. Ik heb heel lang niets afbetaald maar ben daar 2 jaar geleden mee begonnen. Ik ben welliswaar begonnen met een klapper van 20.000 euro. Mijn hypotheek bedrag is nu 292,40 per maand en dat is dan inclusief ongeveer 80 euro aflossing. Ik probeer (En realiseer meestal) minimaal een totaalbedrag van 700 euro aan te houden zodat ik nu ruim 400 plus die 80 euro aflos. Openstaand hypotheekbedrag is 155000 dus ben er nog lang niet maar het voelt allemaal goed.

  Beantwoorden
 8. Jij bent goed bezig en het zal je vast lukken.
  Steeds lager dus steeds meer geld over om af te lossen.
  Ook wij zijn ooit begonnen met 635€ ( hm dat vond ik al veel haha) en eerst niks gedaan en een beetje met aandelen geklooid
  Maar toen ik een dip verwachte toch maar gaan aflossen. Wij betaalde toen 5.5% en dan scheelt het best wel als je aflost.
  Toen elk jaar wel iets afgelost.en vorig jaar nog het maximale bedrag dat was 17400 en nu zitten wij op nog 62000 te gaan en betalen 122.25 bruto per maand
  MAAR
  Ik denk toch dat ik niet alles aflos. Wat wel de bedoeling was.
  Kan ook die 60000 extra in de achterzak houden en die 122.25 word dan wel netto maar altijd op te hoesten.
  Anders zit al het geld in stenen en dat is leuk voor de kinderen voor later maar denk dat het ook anders kan.
  Ook zouden we over 5-7 jaar hoe we er voor staan. Zijn de kids de deur uit. En gaan we misschien weer terug naar het noorden
  Zit nu 290000€ waarde in het huis daar kan je vast wel iets voor kopen in het noorden/ oosten en iets kleiner.
  Oja blijf nog steeds wel het bedrag opzij leggen maar kijk later wel wat verstandig is en wat wij willen.
  Hm wel nu even ons spaarpotje vullen want hij was wat legger en 17400 is ook voor ons hard sparen.spaar normaal 12×1300€

  Ook zijn lagere lasten lekker als de kinderen hun dure schooljaren hebben en rijles etc

  Beantwoorden
  • Zo hey, wat een laag maandbedrag heb je. Knap gedaan! Kan me voorstellen dat de urgentie om alles af te lossen dan ook wat minder wordt.

   Beantwoorden
 9. Nice! Blijf vooral je eigen pad bewandelen, dat geeft rust. Mensen die goedbedoeld advies geven over beleggen bijvoorbeeld. Misschien hebben ze gelijk, maar daar gaat het niet om. Doe wat bij je past, en je doet het echt goed!

  Beantwoorden
  • Dank je wel, Uitklokken! Ik ben tegelijkertijd ook wel wat vermogen aan het opbouwen. De balans wisselt ook nogal wel per maand. Ik blijf een beetje een wispelturig typje wat dat betreft :D

   Beantwoorden
 10. Lekker hoor! Wel jammer van die hoge VvE-bijdrage inderdaad. Ik heb in anderhalf jaar 100 euro van mijn bruto maandlasten af weten te krijgen. 10% per jaar ga ik niet redden, maar ik kom dus wel al een heel eind.

  Beantwoorden

Plaats een reactie