Hoera, ons autootje mag weer een jaar de weg op!

Vorige week was het weer tijd voor de jaarlijkse keuring van onze auto. Met een youngtimer vind ik dat toch altijd weer een spannend moment. ?

We beginnen maar gelijk met het goede nieuws. Ons rode duiveltje is weer door de APK (Algemene Periodieke Keuring) gekomen. Dat betekent dat we weer een jaar de weg op mogen!

Wist je trouwens dat je twee maanden voor de vervaldatum je auto al kan laten keuren? Er wordt dan gewoon een jaar bij de vervaldatum opgeteld.

Stel: jouw APK is geldig tot 1 oktober 2020. Je wil niet wachten tot het laatste moment, dus ga je op 3 september 2020 al naar de garage. Jouw auto komt die dag goed door de APK, de nieuwe vervaldatum is 1 oktober 2021.

Wat is een youngtimer voor auto?

Zoals je leest in het intro hebben wij een youngtimer. Een youngtimer is een auto die tussen de 15 en de 25 jaar oud is. Na 40 jaar wordt het een oldtimer. Onze Fiat Punto komt uit 2002 en is nu dus 18 jaar oud. Eigenlijk een chique woord voor een barreltje dus ?.

De rekening

Voor de APK-keuring en kleine beurt betaalden wij 268 euro. De kosten zijn zo opgebouwd:

 • Kleine beurt | 180 euro
 • Remvloeistof vervangen | 55 euro
 • Liquimoly additief set benzine | 26 euro
 • Verwijderingsbijdrage remvloeistof | 3 euro
 • Verwijderingsbijdrage olie | 4 euro
 • APK-keuring | 0 euro, gratis bij een kleine beurt

Maandelijkse reservering voor de auto

Voor het onderhoud van onze auto reserveren wij per maand automatisch 16,67 euro, wat neerkomt op 200 euro per jaar. We kwamen dit jaar dus wat tekort, maar gelukkig zat er nog genoeg in het potje van voorgaande jaren.

Laatste maanden in deze auto?

De kans is wel groot dat dit de laatste maanden in ons autootje worden. Waarschijnlijk nemen we aan het einde van dit jaar de koets over van de ouders van Tomas. Die heeft airco en is een stuk nieuwer. Hallo lifestyle inflatie. Maar hey, er is een balans tussen knieperig zijn en ál je geld uitgeven. Toch? We zitten daar nog goed van in het midden.

Heb jij een auto? Wat was jouw laatste rekening voor het onderhoud?

Zie ook: Zin in een nieuwe auto (en onze autokosten)

11 gedachten over “Hoera, ons autootje mag weer een jaar de weg op!”

 1. Toen ik nog in A’dam-C woonde had ik een abonnement op Greenwheels, zelden gebruik van gemaakt. De meeste kilometers verreden met fiets en OV. Jaren terug ben ik verhuisd naar een dorp in een polder en heb ik (weer) een auto(tje) aangeschaft. 2 Weken terug een grote beurt met APK voor de som van € 308.09.

  Beantwoorden
 2. wij hebben een auto uit 2000 en die laten we altijd door een kennis repareren. Dat scheelt een hoop geld. Tot nu toe zijn we niet meer dan 100 euro per keer aan onderdelen kwijt. En daarna moeten we nog wel de APK betalen meestal zo rond de 30 euro.
  Ik ben een keer naar een garage gegaan, en die keurde een heleboel af. We hebben dat door onze kennis laten repareren nog maals de APK waren er ineens nog meer gebreken. Voor de gein heb ik toen 4 garages op dezelfde dag de APK laten doen op dezelfde auto. Alle 4 constateerde andere gebreken die moesten worden verholpen! De enige overeenkomst was dat ze alle 4 vonden dat de banden moesten worden vervangen, maar dat wist ik zelf ook al. Ik vind de APK dus een beetje een wassen neus en geldklopperij.

  Beantwoorden
  • Kia Picanto 2014, grote beurt met APK bij Kwikfit was 400 euro.
   Tank nu steeds Euro98 i.p.v. 95 en hij rijdt nu bijna 1:20 i.p.v. 1:17 en volgens de garage is het beter voor de motor.
   Wegenbelasting en verzekering is € 50,- p.mnd.

   Beantwoorden
 3. Laatste rekening was €182 euro. Lekdetectie en bijvullen aico – probleem is daarmee niet verholpen en dus groter. Word vervolgd.

  Beantwoorden
 4. De laatste rekening bij ons was voor een grote beurt en kwam neer op 654 euro. De banden waren afgelopen jaar aan de beurt en waren we voor 2 bandjes 400 euro kwijt…. Slecht voor de portemonnee, maar erg goed voor onze glimlach als we weer in onze bolide over de weg mogen karren :)
  Zoals je zelf ook al aangeeft, er is een methode naar FIRE en er is een methode van genieten. De balans daar tussen vinden is het beste wat je jezelf kan gunnen!

  Beantwoorden
 5. Ja, mijn middle timer heeft afgelopen april 25 kaarsjes mogen uitblazen.
  Al 15 jaar denk ik, volgend jaar zal het wel einde verhaal zijn, of gaat hij misschien wel te duur worden, of…

  Afgelopen jaren rij ik echt nauwelijks meer auto, en al die 25 jaar doen we toch al zoveel mogelijk op de fiets. Maar voor dingen die te zwaar zijn om mee te nemen op de fiets, blijft een auto toch ideaal, dus hoewel een dure hobby voor zo weinig gebruik, blijft hij toch. De afschrijvingskosten die ik elk jaar herreken, zijn inmiddels wel een lachertje geworden met weer een jaar erbij om over uit te smeren.

  Gefeliciteerd met je youngtimer, best wel jammer dat hij niet weer een jaartje mag blijven.

  Beantwoorden
 6. Hoe ouder, hoe duurder het onderhoud. En dat geldt ook voor auto’s! ;)
  Inmiddels leg ik 100 euro per maand opzij, volgend jaar komen er weer flinke kosten aan die ik vorige APK kon uitstellen. Want niet alles dat bij de APK naar voren komt is verplicht om te kunnen blijven rijden, ze stellen ook aan te bevelen handelingen voor. Aan te bevelen voor hen, sowieso.

  Beantwoorden

Plaats een reactie