Hoe ik bespaar op mijn zorgverzekering

De laatste periode van het jaar vind ik altijd een goed moment om te evalueren. Wat heb ik dit jaar bereikt? Waar wil ik volgend jaar naartoe? Daar horen natuurlijk ook de financiën bij. Wat heb ik uitgegeven? Wat geef ik nu uit? En waar kan ik op besparen? Eén onderdeel is de zorgverzekering.

De hamvraag bij verzekeren

Wanneer je aan de slag gaat met verzekeren, is er altijd een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen. Kan ik zelf voor de kosten opdraaien waarvoor ik me verzeker? Verzeker alleen, wat je niet zelf kan betalen.

Even een simpel voorbeeld: een telefoonverzekering. Hartstikke fijn natuurlijk, de gedachte dat je een nieuwe telefoon krijgt als jouw telefoon gestolen of kapot is. Maar als je zorgvuldig met je bezittingen omgaat, dan is de kans klein dat er iets met je telefoon gebeurt. Ondertussen blijf je wel maandelijks geld uit het raam gooien, waar je helemaal geen gebruik van maakt. Daar komt de vraag: kan ik zelf een nieuwe telefoon betalen als er iets gebeurt? Ja, dat kan ik. Ik zal het niet leuk vinden natuurlijk, maar ik hoef me hier dus niet voor te verzekeren.

Tomzorg ?

We gaan even naar een denkbeeldige zorgverzekeraar toe, Tomzorg. Deze verzekeraar biedt een verzekering aan voor 110 euro per maand.

Thomas is op zoek naar een zorgverzekeraar. Goh, Tomzorg klinkt wel erg betrouwbaar en interessant. Standaard is het eigen risico 385 euro. Mocht Thomas dus gebruik moeten maken van de zorg, dan zal hij de eerste 385 euro zelf moeten betalen. Dat is zijn eigen risico.

Maar ja, Thomas is jong en gezond. Dus hij maakt niet zo vaak gebruik van de zorg. Hij kijkt even terug naar de afgelopen jaren en ziet dat zijn eigen risico nooit heeft opgemaakt. Kan hij dan besparen op zijn zorgverzekering?

Eigen risico vrijwillig verhogen

Ja, er valt zeker nog te besparen op de zorgverzekering. Als je het standaard risico met 500 euro verhoogt, krijg je namelijk korting. Dat ziet er bij Tomzorg zo uit.

Kosten basisverzekering per maand:
110 euro per maand, bij een eigen risico van 385 euro
85 euro per maand, bij een eigen risico van 885 euro

Als je voor een hoger eigen risico kiest, krijg je dus 25 euro korting per maand. Dat is 300 euro korting per jaar. Het extra financiële risico dat Thomas loopt door het eigen risico met 500 euro te verhogen is zelfs maar 200 euro. Hoe ik daaraan kom, reken ik hieronder voor je uit.

Extra financiële risico bij het verhogen van het maximum eigen risico van 885 euro

 1. We beginnen met het maximum eigen risico van 885 euro.

 2. Daar trekken we de 385 euro eigen risico vanaf die iedereen standaard heeft. Daarmee komen we op 500 euro.

 3. Maar in ruil voor het vrijwillig verhogen van het risico, krijgt Thomas 300 euro korting per jaar van de verzekeraar. 500 – 300 = 200 euro.

Als je de basisverzekering in dit geval op 885 euro eigen risico instelt, krijg je bij Tomzorg 25 euro korting per maand. Dat geld zet je aan de kant. Dit zorgt ervoor dat je door de 500 euro extra risico, maar 200 euro extra risico loopt t.o.v. 385 euro eigen risico.

Alleen voor gezonde mensen, zonder pech

Deze tip is helaas alleen voor gezonde mensen. Want als je jaarlijks veel zorg gebruikt, dan is het voordeliger om je eigen risico laag te houden op de standaard 385 euro. Zelf heb ik mijn zorgverzekering nu een aantal jaar op 885 euro en het bevalt goed. Het was wel even zuur toen ik was uitgegleden op de fiets en mijn gezicht op de eerste hulp gehecht moest worden. Een jaar later kwam er namelijk een rekening van 885 euro. Tja. Dat doet weer even pijn, maar de rekening kon ik betalen uit mijn buffer. En door!

 

Daar lag ‘ie dan, Tom de pechvogel met z’n maximum eigen risico van 885 euro…

Oneerlijk?

Eigenlijk is dit best een oneerlijke situatie. Als je gezond bent heb je eigenlijk al een voordeel. Mensen die ziek zijn, worden zowel lichamelijk als financieel gestraft omdat zij altijd het eigen risico kwijt zijn. Zij krijgen in ruil daarvoor natuurlijk wel zorg die voor een groot deel voor ze betaald wordt. Ik praat dit voor mezelf goed, omdat ik zelfs met deze korting een vast bedrag voor de basisverzekering betaal, waar ik over het algemeen weinig gebruik van maak.

Betaal de verzekering in één keer ?

Als laatste nog twee bespaartips. Betaal de zorgverzekering in één keer voor het hele jaar, dan krijg je nog een aantal procent korting. Na het betalen zet je per maand 1/12e van het jaarbedrag op een aparte rekening. Als je kiest voor een maximum eigen risico, raad ik je aan om dat bedrag ook altijd beschikbaar te houden op een spaarrekening. Van het geld in dit potje kun je volgend jaar zonder pijn de zorgverzekering weer een jaar vooruitbetalen.

Zijn de aanvullende verzekeringen echt nodig?

Daarnaast kun je nog eens goed kijken naar de aanvullende verzekeringen. Hoe vaak gebruik je die? Maak je vaak gebruik van de fysio? Of van de tandarts? Kijk eens hoeveel je de afgelopen 5 jaar hebt betaald en hoeveel je daarvan hebt teruggekregen. Als je meer hebt betaald dan hebt teruggekregen is het de overweging waard om de aanvullende verzekeringen op te zeggen.

⚠️ Let op. Het opvolgen van deze tips is op jouw eigen risico. Het kan natuurlijk gebeuren dat je jouw eigen risico op maximaal zet en dan net de pech hebt dat je zorg nodig hebt, waarvoor je 885 euro eigen risico moet betalen. Dat is onderdeel van het spel. Volgend jaar beter.

Hoe heb jij je zorgverzekering geregeld? ?

2 gedachten over “Hoe ik bespaar op mijn zorgverzekering”

 1. Ja, het is weer tijd om mijn zorgverzekering bij Zilveren Kruis onder de loupe te nemen. Nauwelijks meer korting vanuit de collectieve zorgverzekering van mijn werkgever. Tandarts aanvullende verzekering afgelopen jaar duurder dan daarvoor en er werd nog maar 75% vergoed voor handelingen waar daarvoor 100% werd vergoed. Voor het eerst sinds jaren heb ik gebruik gemaakt van een fysiotherapeut en voor het eerst sinds jaren had ik daar geen extra behandelingen voor ‘ingekocht’. Afwegingen en vergelijkingen dus. Heb daarover een aantekening in mijn agenda staan voor mijn eerstkomende vrije dag.

  Ik zal jouw tips daar ook in meenemen, Tom!

  Beantwoorden
  • Goed om te horen, Margreet! :) Het blijft wel altijd een gok natuurlijk. Als je meerdere jaren achter elkaar boven je maximum eigen risico komt, kun je het natuurlijk altijd weer verlagen.

   Beantwoorden

Plaats een reactie