Het stookseizoen is geopend

Jaja, het is weer zover. De dagen worden donker, nat en koud. Hallo herfst! Dat is vooral vandaag erg merkbaar… En daardoor daalt ook de temperatuur in ons appartement. Vanochtend was het 17,5 graden en dat is toch wel fris. Daarom heb ik vanochtend het stookseizoen maar geopend.

Stookseizoen

Wat is nu eigenlijk het stookseizoen? Vroeger moest de verwarmingsinstallatie worden klaargemaakt voor de winter. Vlam aan en gaan… Tegenwoordig zou dat niet meer nodig zijn, maar ook de cv-installatie van 2019 heeft wat liefde en aandacht nodig. Meestal start het stookseizoen pas in oktober. Maar om nu die paar dagen in de kou te zitten, gaat me toch wat ver :-).

Verwarming ontluchten

Gisteren heb ik met een verwarmingssleuteltje alle radiators ontlucht. Dat is makkelijker dan je denkt. Gewoon een doek onder het ventiel houden, het ventiel een stukje opendraaien en wachten tot er water uitkomt. Dan draai je het ontluchtingskraantje weer dicht. Wel een aanrader om dit te doen als de verwarming koud is, anders kan er heet water op je spatten.

Ketel bijvullen

Naast het ontluchten van de verwarming is het verstandig om de druk van je verwarming te controleren. Bij ons komt de waterdruk in beeld zodra je de ketel uitschakelt. De aangeraden druk ligt tussen de 1,5 en de 2,0 bar. Op onze meter stond 1,4, dus daar kon wel wat water bij. Omdat ik dat bijvullen niet zo vaak doe, vind ik het wel fijn om er een instructie bij te houden. Na wat zoeken kwam ik op een site uit waar het bijvullen van je verwarming zowel in afbeeldingen als in tekst wordt uitgelegd.

Onze ketel is weer mooi op druk :-)

Heb jij het stookseizoen al geopend? En wanneer heb jij voor het laatst de druk van je verwarming gecontroleerd? 

2 gedachten over “Het stookseizoen is geopend”

Plaats een reactie