Oké, ik heb lang moeten nadenken of ik dit programma wel met jullie zou delen. Voordat je het weet wil namelijk ie-der-een dat je ze op afstand helpt met hun computerproblemen. Ga dus uiterst voorzichtig met deze tip om, want voordat je het weet ben je de helpdesk van de familie ;-).

Want met TeamViewer kun je meekijken op iemands computer en zelfs het toetsenbord en de muis overnemen. Ik vind het bijvoorbeeld erg handig om zo vanuit Amsterdam mijn ouders of zus met hun computer te helpen, die in het Westland wonen.

Gebruik TeamViewer in 4 stappen

  1. Installeer op allebei de computers de gratis versie van TeamViewer
  2. Start het programma op beide computers op
  3. Degene die de computer op afstand gaat overnemen vult op zijn computer bij ‘Computer op afstand bedienen’ het partner-ID (bestaat uit 9 cijfers) van de ‘hulpbehoevende’ persoon in. Vraag hem of haar dit ID voor te lezen, dat staat onder ‘Afstandsbediening toestaan’.
  4. Ter controle vraagt TeamViewer je een wachtwoord van 4 cijfers in te vullen. Ook dat vraag je aan de persoon aan de andere kant van de lijn.

Je kunt nu aan de slag! En als jullie klaar zijn dan eindig je de sessie. Fijn om te weten: je kan alleen inloggen op een andere computer als TeamViewer gestart is, je het partner-ID weet én het 4-cijferige wachtwoord hebt. Dit wachtwoord is elke sessie anders.

mac-mainwindow

Een screenshot van het startscherm van TeamViewer (Engelse versie). Bron: TeamViewer

Bellen en een andere truc
Als ik met iemand ‘TeamView’ (ik TeamView, jij TeamViewt …) vind ik het fijn om gelijktijdig met elkaar te bellen. Dan kun je aangeven wat je gaat doen en kunnen jullie elkaar vragen stellen. De eerste keer is het namelijk best griezelig; het lijkt alsof jouw computer uit zichzelf bezig is en is behekst!

Wil je iemand op afstand met zijn/haar mobiele telefoon helpen? Dat doe ik weleens door te videobellen via Skype of FaceTime naar een iPad of andere telefoon. Onder die camera houdt de ‘hulpbehoevende’ dan de telefoon, zodat je kan meekijken op het scherm en instructies kunt geven.