Gratis zicht op je energieverbruik

De slimme energiemeters zijn in aantocht. Zelf heb ik nog geen slimme meter. Maar omdat ik wel graag zicht heb op mijn energie-, gas- en waterverbruik, ging ik op zoek naar een online tool om zelf meterstanden bij te houden. Na deze tool meer dan een jaar te hebben gebruikt, deel ik ‘m graag met jou.

Meterstandenmonitor
Het programma dat ik gebruik heet Meterstandenmonitor.nl. Dit is een gratis dienst, die is opgericht door een hobbyist die graag zelf meer inzicht in energieverbruik wilde hebben en deze mogelijkheid ook graag aan anderen laat zien.

Hoe werkt het?
Je vult maandelijks de meterstanden in van je watermeter, stroommeter en gasmeter. Zelf doe ik dit op de eerste dag van de maand als ik ’s ochtends opsta. Na het doorvoeren van de meterstanden kun je de waardes bekijken in tabellen en in grafieken. Om dit niet te vergeten heb ik in mijn agenda een maandelijks herhalende afspraak. Zo hoef ik de afspraak maar één keer in te stellen en weet ik elke eerste van de maand weer wat me te doen staat.

Vergelijken maar!
Meterstandenmonitor biedt een aantal mogelijkheden om energieverbruik in kaart te brengen. In verband met een klein stukje privacy dat ik graag bewaar, heb ik een aantal screenshots gebruikt die Meterstandenmonitor.nl zelf beschikbaar stelt op haar website.

  • Meterstandenmonitor-jaargrafiek-voorbeeldJaargrafiek -> hierbij zie je het totaalverbruik van jaren die je hebt ingevoerd, vergeleken met het huidige jaar. In een tabel onder de grafiek zie je je huidige maandelijkse verbruik vergeleken met het jaar daarvoor. Heb je deze maand minder energie verbruikt dan dezelfde maand van het jaar daarvoor? Dan moedigt Meterstandenmonitor je aan door een groen pijltje bij de waarde te laten zien.
  • Puntlijngrafiek -> elk jaar bestaat uit een eigen lijn die puntsgewijs de maanden met elkaar verbindt. Je krijgt op deze manier snel inzicht in maandelijks verbruik per jaar, inclusief een gemiddelde en kunt maanden van voorgaande jaren goed met elkaar vergelijken.
  • Schermafbeelding 2015-07-12 om 10.28.20Kostengrafiek -> dit is hetzelfde als de bovengenoemde puntlijngrafiek, waarbij de meterstanden zijn vervangen voor de kosten. Je kan kiezen uit een aparte grafiek voor energie of gas of kan energie- en gaskosten in één grafiek combineren. Je kunt zelf invoeren wat de kosten van jouw energieleverancier zijn. De kosten vind je op de jaarafrekening van jouw energieleverancier.
  • Doorlopende kosten -> toont je alle kosten bij elkaar opgeteld. Zelf zie ik hier niet heel erg de meerwaarde van in.
  • Schermafbeelding 2015-07-12 om 10.20.42Energieverdeling -> hierbij zie je in een taartdiagram de verdeling tussen het totale aantal gas en energie dat je hebt verbruikt in een zelf in te stellen periode.

“Dat moet lager kunnen”
De eerste keer dat ik mijn verbruik zag, schrok ik. Dat moet lager kunnen, dacht ik! Inzicht in je energieverbruik zorgt ervoor dat je je bewust bent van de energie die je gebruikt. Een minuut per dag minder douchen, maakt al een verschil. Je hoeft natuurlijk niet gelijk back to the basics en elke avond in een fleecetrui een boek te lezen bij kaarslicht, maar wat zuiniger aan doen met je water-, gas- en stroomverbruik is goed voor je portemonnee én voor het milieu. Op de bespaartippagina lees je nog een aantal tips. Kies zelf welke tips je wel en niet wilt gebruiken.

Veel succes en plezier met energie besparen!

1 gedachte over “Gratis zicht op je energieverbruik”

Plaats een reactie