Google is van alle zoekmachines toch wel de meestgebruikte. Daarmee heeft het technologiebedrijf een machtig instrument in handen. Want waar zoeken mensen op? En welke informatie is het populairste? Dat deelt Google via Google Trends. 

Top 10

In de top 10 staan de berichten waar de afgelopen 24 uur veel naar gezocht is. Leuk hierbij is dat de lijst eindeloos lijkt, want als je naar beneden gaat dan komen er steeds meer items bij en breidt de top 10 zich uit tot een top 100. Je kan zo zien wat jouw landgenoten bezighoudt. Je kan deze lijst filteren op land en op categorieën (zoals gezondheid, sport, wetenschap/techniek en voorpaginanieuws).

Experts verwachten dat Google de komende jaar steeds meer zal kunnen vertellen over bijvoorbeeld verkiezingen. Lees bijvoorbeeld dit verslag over de Brexit.

Zelf zoeken op Google Trends

Bij Google Trends kun je ook zelf een woord invoeren om naar te zoeken. Bijvoorbeeld iOS. Daarna kun je zelf veel knoppen bedienen. Van welke regio wil je de grafiek bekijken? Over welk tijdsbestek? Google laat je vervolgens niet alleen een grafiek zien, maar je ziet ook in een heatmap wat de regio is waarop het meest op het woord gezocht is. Ook zie je gerelateerde zoektermen.

Zoektermen vergelijken

Ook handig is dat je via Google Trends de populariteit van zoekwoorden kunt vergelijken. Wordt er meer gezocht naar Apples besturingssysteem iOS of naar Googles Android?  Google Trends kan het je vertellen.

Ga jij een kijkje nemen? Als je wilt weten waar we in 2016 veel naar zochten, is hier nog een leuk lijstje.