Gezonde doelen (update)

Begin dit jaar stelde ik een aantal gezonde doelen voor mijzelf. Het jaar is nu alweer 1,5 maand van start, dus laten we eens kijken hoe het ermee gaat.

Wat schreef ik begin dit jaar op? “Ik wil afvallen door (1) meer te bewegen en (2) eten en drinken vast te leggen.” Op het moment van schrijven woog ik 100,2 kilo. Begin deze week vertelde de weegschaal me dat ik 97,6 kilo weeg.

Geen enorme prestatie, maar dat komt ook wel doordat ik de laatste weken weer wat dagen heb waarop ik meer geniet van lekker eten. En we zijn in Londen geweest. Dat hoort er natuurlijk ook bij, want het leven is geen strafkamp. Het enige nadeel is dat het afvallen daardoor wat minder snel gaat.

Eten en drinken noteren in een app

Hoe gaat het bijhouden van eten en drinken in Lifesum? Dat gaat goed. Ik merk dat het me helpt om inzicht te houden. Dat voelt niet als een vervelende controle. Ik vind het juist fijn om genoeg te eten en te drinken. En de koppeling met mijn smartwatch maakt het ook goed. Als ik extra beweeg komen er extra beschikbare calorieën bij om te eten. Een fijne gedachte dat ik die kán inzetten als ik nog iets wil hebben.

Meer bewegen

Enorm aan het hardlopen ben ik nog niet. Eigenlijk heb ik mijn hardloopschoenen alleen maar aangeraakt om er onder te stofzuigen. 🥹 Wandelen doe ik wel. In januari liep ik gemiddeld 10.701 stappen per dag. De ene dag wat minder en de andere dag wat meer. Een resultaat waar ik trots op ben!

Ook op drukke dagen kun je aan je stappen komen. Ik reis veel met het OV en stap dan een halte later in en eerder uit of ik wandel een stuk naar een treinstation. Samen een stukje wandelen na het eten doet het ook goed en heeft als prettig bijeffect dat het ook mijn hoofd leegmaakt.

Prognose

Mijn doel is om 10 kilo af te vallen. We zijn nu 6 weken verder en ik weeg nu 97,6 kilo. Dat is 2,6 kilo minder dan de 100,2 kilo begin januari.

In het huidige tempo val ik 0,43333 kilo per week af. Hoe lang duurt het nog totdat ik rond de 90 kilo weeg? Als ik in precies hetzelfde tempo doorga, is dat eind juni van dit jaar. Maar het lichaam is natuurlijk geen machine en ik ben geen monnik, dus we gaan het zien.

Hoe gaat het met jouw gezondheidsdoelen van dit jaar?

Beeld: unsplash

2 gedachten over “Gezonde doelen (update)”

  1. Veel succes Tom. Afvallen is echt een dingetje. Hoe vaak ik niet terug ben gevallen! Maar nu sta ik wekelijks, dus ook na het gewenste gewicht op de weegschaal. Een levenslange relatie met de weegschaal zeg maar. Zo lukt het om op gewicht te blijven. Ik haat de verplichte gebakjes op verjaardagen en nee, je moet leuk gezellig mee doen. Want o de weegschaal.
    Succes met volhouden.

    Beantwoorden
  2. Ik weet niet of je mijn blog volgt – het is wat stil de laatste tijd – maar ik heb veel geschreven over mijn eetstoornis. Eten, aankomen, afvallen, ik ben er erg veel mee bezig. Gelukkig lukt het me wel om op gewicht te blijven, moet zelfs af en toe oppassen om geen ondergewicht te krijgen! Afvallen, aankomen, op gewicht blijven, wat je ook wil het is altijd lastig. Ik denk dat je goed bezig bent door langzaam af te vallen. Het gaat erom dat je je eetpatroon zodanig aanpast dat het blijvend is. En dan kan je makkelijk af en toe wat ongezonder of wat meer eten zonder meteen een grotere maat te moeten aanschaffen. Succes ermee Tom!

    Beantwoorden

Plaats een reactie