Geld als motivatie (+ korte podcast)

Vandaag wil ik het met je hebben over geld als motivatie. In dit blog en korte podcast bespreken we de definitie van geld. Wat kun je ermee? En hoe kan dit ruilmiddel een motivatie zijn om in actie te komen?

In plaats van dit bericht lezen, kun je er ook naar luisteren. Als je liever leest, ga dan vooral door :-).

Wat is geld?

Laten we beginnen met de definitie. Volgens de Van Dale is geld een “algemeen ruilmiddel van metaal of papier, dan wel giraal.”

Geld is dus een ruilmiddel. Jij stopt ergens energie in, in ruil daarvoor krijg jij geld. En daar kun jij weer dingen mee doen. Zoals je huur of hypotheek betalen, eten kopen en binnenkort weer lekker uit eten.

Hoe kan geld dan een motivatie zijn om iets wel of niet te doen?

Abonnement voor de sportschool

We nemen als voorbeeld het klassieke sportschool abonnement. In het begin ga je er heel enthousiast heen. Je hebt namelijk een doel. Je wilt fitter worden, misschien wel gespierder, of gewoon beter in je vel zitten.

Na een tijdje zie je bij veel mensen dat het gedrag verwatert. Het regent of ze zijn moe of moeten iets anders heel belangrijks doen. Dus gaan ze niet meer. Maarja, de sportschool blijft wel elke maand vrolijk 30 euro van je rekening afschrijven. Op dat moment kan geld een motivatie zijn. Want het is zonde als je wel betaalt, maar geen gebruikmaakt van de sportschool. Dus hop, daar ga je weer.

Podcast motivatie

Ook bij deze podcast speelt geld als motivatie mee. Ik vind het fijn als mijn podcast op zoveel mogelijk kanalen beschikbaar is, zodat mensen kunnen luisteren waar ze willen. Op Spotify, Apple Podcast en elders online. Toen ik een aantal maanden geleden met deze podcast begon, kon ik dat nog gratis regelen. Nu moet ik ervoor betalen, om de oude podcasts beschikbaar te houden. Anders verdwijnen ze na 4 maanden. Het kost me maar 12 dollar per maand, en het zijn natuurlijk ook maar zakelijke kosten, maar het is toch wat.

Er staan nu 5 podcasts online, maar dat is eigenlijk zonde. Eigenlijk heb ik het podcast maken ook wel een beetje onderschat. ? Er gaat toch al snel 2 tot 5 uur in het maken zitten. Eerst werk ik een idee uit, dan neem ik de podcast op. Luister ik kritisch, knip ik de stiltes en de valse starts eruit. Daarna zet ik het online en schrijf ik er nog een blog bij.

Een blog schrijven is makkelijker, dat kost me bij elkaar gemiddeld een uurtje. Ik wil mezelf ook niet opleggen dat ik elke week minstens 1 podcast moet uploaden. Het moet wel leuk blijven en ik ga dus gewoon mee in mijn flow. Deze week had ik zin en tijd om een podcast op te nemen, dus nu komt er weer een online.

Als je trouwens een idee hebt voor een podcast of bij me te gast wil zijn, laat het me weten. Wie weet kunnen we dan samen een podcast opnemen. Samen praten is namelijk makkelijker dan een monoloog.

Geld om vrijheid mee te kopen

Goed, we hadden het dus betalen voor een dienst zoals een sportschool of een ander abonnement. Hoe kan geld nog meer een motivatie zijn? Ik zet geld in om vrijheid mee te kopen. Door onze hypotheek af te lossen. Daardoor worden we steeds een stukje minder afhankelijk van de bank. Het huis wordt steeds meer van Tomas en mij. Dat voelt goed. Niemand kon ons wat maken.

Ook stop ik elke maand een deel van mijn salaris in aandelen, om het te laten groeien. Nu zo’n 100 euro per maand. Dat is een klein bedrag, omdat aflossen op de hypotheek bij ons de prioriteit heeft.

Daarnaast heb ik natuurlijk nog een buffer om het een tijdje zonder werk uit te kunnen zingen. Die gedachte maakt mij blij en is voor mij ook een motivatie om niet al het geld dat ik verdien uit te geven, maar dus ook te sparen.

Extra je best doen

Zijn er nog meer voorbeelden? Stel dat je op kantoor werkt in loondienst. Naast de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen, kan geld ook een motivatie voor je zijn om te werken. Want zonder werk, komt er geen geld binnen en kun jij je huis of leuke dingen niet betalen.

Geld kan een motivatie voor jou zijn om extra je best te doen. Want als je goede targets behaalt, krijg je misschien wel een salarisverhoging.

Ruimte creëren

De andere kant op is geld ook een motivatie voor mij. Doordat we versneld aflossen, hebben we steeds minder geld nodig om onze vaste lasten te betalen. Dat geeft een hoop ruimte en motiveert me om daarmee door te gaan en dankbaar en zuinig te blijven leven.

Van zuinig leven zijn natuurlijk wel verschillende levels. Het is niet zo dat de theezakjes bij ons aan de waslijn hangen en we eten ook regelmatig een lekker stukje vis. We bedenken ons alleen goed bij elke aankoop: gaat dit ons écht gelukkiger maken?

Maar, geld blijft natuurlijk gewoon een ruilmiddel

Natuurlijk moet geld geen drijfveer zijn om alles te doen. Uiteindelijk is het ook maar een ruilmiddel. En als je geen plezier hebt in wat je doet en alleen voor het geld gaat, dan zul je merken dat je een energielek krijgt. Je brandt dan op en krijgt de kans om op lange termijn een burn-out te krijgen. Dat moeten we niet hebben natuurlijk.

Oja, ook nog leuk nieuws. Mijn podcast heeft nu 1.100 luisteraars behaald! Ik heb me door experts laten vertellen dat een podcastpubliek opbouwen een zaak van de lange adem is. Dus dat doen we dan maar.

Op wat voor gebieden is geld voor jou een motivatie? Of zie je het anders? Ik ben benieuwd naar je reactie.

7 gedachten over “Geld als motivatie (+ korte podcast)”

  1. De 1e keer dat ik een podcast van je heb beluisterd, goed verhaal. Je andere podcasts hebben “mijn aandacht”. Wat ik me van school en studie herinner heeft geld 3 functies: ruilmiddel, rekeneenheid en oppotmiddel. Voor mensen die met hun financiën bezig zijn, zijn, denk ik, ruilmiddel (minimaal) en oppotmiddel (maximaal)een soort van communicerende vaten. (Het hebben van) Geld betekent voor mij vrijheid, het maken van eigen keuzes. Eind jaren 80 was ik wat ouder dan jij nu bent en ik heb toen mijn keuzes gemaakt. Uit de rat-race en welkom deeltijd. In principe geen mooiere en zinvollere tijd dan vrije tijd. Geen moment spijt gehad van mijn keuzes.

    Beantwoorden
    • Blij dat te horen, NN. Dank! Mooie analyse van geld heb je gemaakt. Mocht je nog meer keuzes met mij en lezers willen delen, zijn ze welkom. Altijd leuk om te zien hoe anderen het doen en hoe dat is uitgepakt.

      Beantwoorden
      • Niet alles was/is halleluya. Een nadeel bij deeltijd is minder pensioenopbouw, als alleenstaande met eigen woning maar zonder hypotheek geen punt. Met 60 ben ik met (ABP) keuzepensioen gegaan, op dat moment had ik nog een 20-urige werkweek. Mijn pensioen is dus aanzienlijk lager dan wanneer ik altijd voltijd zou hebben gewerkt. Daarnaast is het ca 7 jaar naar voren van de uitbetaling ook niet echt bevorderlijk voor de opbouw. Maar dat was allemaal bekend en ingecalculeerd. Beleggen heb ik eigenlijk mijn hele werkzame leven gedaan en dat niet echt onverdienstelijk. Als ik het restant van mijn opgebouwde tegoed bij het ABP nu contant zou kunnen maken, lees afkopen, zou ik dat direct doen. Collectiviteit is zonder meer benauwend en meestal veel te duur ondanks de paraphrase collectief. E.e.a. is de mening van een alleenstaande. Als ik een vent zou hebben (gehad), zou ik er wellicht anders in zitten.

        Beantwoorden
  2. Voor mij is geld de motivator om te werken. Als ik op een andere manier geld binnen zou kunnen halen zou ik niet werken, althans niet zo veel als dat ik nu doe. Want werken heeft natuurlijk ook andere voordelen vooral op sociaal gebied. Dat merken we nu natuurlijk helemaal. Als ik nu een miljoen zou winnen stop ik direct. Nou ben ik iemand die altijd te weinig vrije tijd heeft en ik verveel me echt nooit. Voor mij is geld een dus een absolute motivator. Ook zoek ik bijvoorbeeld het hele internet af om de beste deal te vinden. Daar ben ik dagen soms weken mee bezig, ook weer een voorbeeld van geld als motivator.

    Beantwoorden

Plaats een reactie