Geen telefoon meer op de fiets

Nederland, het land van de regeltjes, heeft iets nieuws bedacht. Vanaf 1 juli 2019 mag je namelijk geen telefoon meer vasthouden op de fiets. Gaat deze regel ons helpen of is het te betuttelend?

Laten we vooropstellen dat ik natuurlijk een voorstander ben van veiligheid. Op de fiets gebruik ik mijn mobiel weleens om muziek te luisteren, te bellen, snel een appje te sturen of om met navigatie mijn weg te vinden. Weleens, omdat ik onderweg steeds vaker de dataverbinding van mijn iPhone uitzet. (Ik heb trouwens een sim only abonnement omdat ik zelf wil kunnen kiezen wanneer ik een telefoon koop. Lange contracten op afbetaling geven me een benauwend gevoel. Daarover later meer in een ander blog…) Zo ben ik niet online of beschikbaar voor anderen en kan ik even in het moment zijn. Als mijn internet wel aan staat, dan kan ik echt wel inschatten wanneer ik de telefoon wel (op rechte stukken) en niet kan gebruiken (in bochten of op drukke punten).

Zwalkend

Om de weg te vinden bijvoorbeeld. Ik ben geen geboren Amsterdammer of taxichauffeur en ken niet alle straatjes en gaatjes uit m’n hoofd. Dus voer ik in waar ik moet zijn en volg ik het balletje op mijn scherm. Ik denk dat een zwalkende en zomaar stoppende fietser gevaarlijker is, dan een fietser die met een mobiel in z’n hand kan anticiperen op waar hij af moet slaan. Aan de andere kant kom ik ook weleens fietsers -en voetgangers ook trouwens- tegen die als zombies in hun mobiel gezogen zijn en totaal geen oog voor de omgeving lijken te hebben. Maar ja, gaat deze regel dat oplossen?

Amsterdam

Ik ben vooral benieuwd naar hoe de handhaving van de regel in Amsterdam zal gaan. Regels als ‘gij zult niet door rood fietsen’ of ‘voetgangers op zebrapaden geef je voorrang’ lijken er ook niet te gelden. Het lijkt me in plaats van de mobiel te verbieden beter om de zebrapaden weg te halen in Amsterdam, om niet de valse indruk te wekken dat je veilig over kunt steken en de gehaaste fietser je alsnog van de sokken rijdt.

Hoe hoog is de boete?

Wil je wel je mobiel gebruiken? Dan moet je dus stil staan. De Rijksoverheid vermeldt op de website: “Als de nieuwe wet op 1 juli ingaat en de politie ziet dat u tijdens het fietsen uw telefoon (of een ander mobiel elektronisch apparaat zoals een navigatiesystemen, tablet of muziekspeler) vasthoudt, dan kunt u een boete krijgen van €95. Als u stilstaat mag u uw telefoon of ander mobiel elektronisch apparaat wel vasthouden en gebruiken.”

Dit roept wel direct vragen bij me op. “Vasthouden én gebruiken.” Als je de telefoon dus aan je fiets monteert, dan houd je de telefoon niet vast. Zou dat dan wél mogen? Hop, de stoep op dan maar? Of moet je midden op het fietspad stil gaan staan? ;-)

Wat vind jij van deze nieuwe wet? Ga je je er aan houden of kijk je even om je heen of er toevallig politie in de buurt is? En zou de wet dan niet gewoon voor alle deelnemers in het verkeer, en dus ook voetgangers, moeten gelden? En valt een Apple Watch dan in dit geval onder een ‘mobiel elektronisch apparaat’? Toch nog een hoop vragen. Ik ben benieuwd.

4 gedachten over “Geen telefoon meer op de fiets”

 1. Pak mn telefoon hooguit om te kijken hoe laat t is. Fiets vooral heen en weer naar school (meestal met de bakfiets, 3wieler dus stabiel) maar heb mn handen en ogen nodig voor verkeer. Fiets met kids dus even niet opletten is geen optie. Op lange rechte stukken snap ik t nog op die 900 m bijna constant opletten snap ik niet hoe anderen dat doen (zie ze genoeg met mobiel, ook ouders met kids naast zich of achterop) hoe dan.. En voor navigatie is t veel handiger als de mobiel in een houder op je stuur zit lijkt me

  Beantwoorden
 2. Zo’n standaard voor je mobiel voor op je fiets, dat kost je je nek niet hoor… En fietsen met je mobiel in je hand kan je wèl je nek kosten. Ik zou het wel weten, dus…. ;-)

  Beantwoorden
  • Ik zal er eens naar kijken, dank! Merk dat ik het toch niet echt prettig meer vind om op mijn mobiel te kijken, met die boete om de hoek ;-)

   Beantwoorden

Plaats een reactie