Flexibele uitgaven: mijn thema’s en bedragen

Vandaag kreeg ik mijn salaris en daarmee begint mijn nieuwe financiële maand. In die zin kan je dus zeggen dat ik eigenlijk van salaris naar salaris leef. 

Wat mijn kosten zijn die maandelijks terugkeren, is duidelijk. Mijn telefoonabonnement, ziektekostenverzekering en woonkosten staan bijvoorbeeld allemaal netjes in een tabel. Maar wat zijn mijn flexibele (ook wel bekend als variabele) uitgaven? Dat wil ik de komende maanden eens gaan bijhouden. Om zo te kijken wat ik per maand gemiddeld uitgeef en een balans te vinden dus kniepen en yolo.

De 5 thema’s van flexibele uitgaven

Flexibele uitgaven zijn per dag of per maand bij te sturen met je gedrag. Heb ik bijvoorbeeld in een maand weinig geld over? Dan haal ik minder koffie buiten de deur (doe ik het met de gratis koffie uit de automaat 😮‍💨), ga ik niet uit eten of reis ik minder. Daarmee heb ik direct effect op deze kosten. Ik deel de kosten in 5 thema’s in.

Thema 1: Eten en drinken 🍷

Dit is koffie onderweg en eten bij restaurants. Bijvoorbeeld bij een lekkere koffiebar in de buurt van mijn werk. Als de boodschappenrekening eerder leeg is, dan vallen de extra kosten van boodschappen ook binnen dit thema.

Thema 2: Vervoer 🚋

Hieronder valt het reizen met het openbaar vervoer. De afgelopen maand heb ik vooral met de metro en tram gereisd. Een auto heb ik niet op dit moment. 

Thema 3: Uiterlijke verzorging 💈

Hieronder valt de kapper, kleding, maar ook haargel, gezichtscrème, deodorant, etc. 

Thema 4: Cadeaus 🎁

Dit kunnen dingen zijn die ik iemand cadeau doe, maar bijvoorbeeld ook een traktatie zoals een lunch.

Thema 5: Koffie voor thuis ☕️

Hieronder vallen alle benodigdheden voor mijn koffiemachine. Denk dan aan koffiebonen, maar ook aan schoonmaakstabletten en waterfilters.

Simpel in kolommen 

In het kader van ‘lekker simpel’, houd ik geen enorme administratie bij. Ik heb 5 kolommen naast elkaar. En elk thema is dan een kolom. In de kolommen schrijf ik alleen per thema het bedrag dat ik uitgegeven heb.

Dikgedrukt zie je wat ik per thema en wat ik in totaal heb uitgegeven. Er staat dus geen datum of plaats bij. Als ik dat wil weten, kan ik het altijd opzoeken in de app van mijn bank. Dit is een laagdrempelige manier van inzicht krijgen in je uitgaven en patronen. Ook als je geen zin hebt om een uitgebreid kasboekje bij te houden.

Hieronder zie je een screenshot van de flexibele uitgaven van de nieuwe maand, die vandaag is ingegaan. Vanochtend trakteerde ik mijzelf op een lekkere flat white met havermelk en ’s middags nam ik een Snickers. Maar dat laatste moet wel tussen ons blijven.

Flexibele uitgaven van de afgelopen maand

Ben je benieuwd naar mijn flexibele uitgaven van de afgelopen maand? Ik zal ze met je delen. Van 24 juli tot en met 23 augustus gaf ik € 278,24 uit. Voor mijn gevoel heb ik me best wel ingehouden. Dus ik ben benieuwd wat er gebeurt als ik me minder inhoud. Je ziet in onderstaande tabel wat ik per thema uitgaf.

Eten en DrinkenVervoerUiterlijk en verzorgingCadeau Koffie voor thuis
€ 145,78€ 35,99€ 39,98€ 20,64€ 35,85

Hoe zijn jouw flexibele uitgaven? Houd jij ze bij of laat je het gaan? Ik ben benieuwd naar hoe jij het aanpakt. En hoe zou je het vinden als ik mijn flexibele kosten de komende maanden deel?

 

Foto: Dan Burton, Unsplash

4 gedachten over “Flexibele uitgaven: mijn thema’s en bedragen”

 1. Wij hebben een héél uitgebreide boekhouding op basis van gnucash en exel. Van mijn rekening, die van mijn man en onze gezamenlijke rekening. Elke maand gaan we hier een uurtje voor zitten. Heel fijn om écht inzicht te hebben, ook omdat we al twee jaar aan het verbouwen zijn.

  Beantwoorden
 2. Leuk. Dat doe ik periodiek retrospectief, een paar keer per jaar. En niet alles maar vooral zoals jij het noemt de Yolo zaken zoals hoeveel koffie heb ik onderweg gedronken of lunches gedaan. Dan open ik m’n bank app en filter het daaruit.
  Als ik het actief zou doen zou ik daar pieux nerveus van worden en mijn te snel bezwaard voelen om leuke dingen te doen en dat is ook niet mijn bedoeling

  Beantwoorden
 3. Ik houd mijn variabele uitgaven bij in een Excelsheet, net als mijn vaste uitgaven. Ik kijk iedere maand wel even waar mijn salaris aan is uitgegeven. Ik heb een vrij matig uitgavenpatroon, hoef niet te bezuinigen maar vind het wel belangrijk dat ik weet wat dingen kosten en hoe mijn uitgavenpatroon eruit ziet. Ik spaar ook graag en de ene maand is dat wat meer dan de andere maand.

  Beantwoorden

Plaats een reactie