Erfpacht doet toch een beetje pijn

Deze maand zat er een envelop van de gemeente in mijn brievenbus. Zoals vaker bij brieven van de gemeente of belastingdienst, veroorzaakt dat toch een kleine schrikreactie bij me. Het was een brief waarin stond dat ik erfpacht moet betalen.

Vanaf nu zal er twee keer per jaar een factuur van € 270,17 bij mij bezorgd worden. Ouch… Gelukkig wist ik al, toen ik mijn appartement eerder dit jaar kocht, dat ik nog maar een aantal jaar vast zou zitten aan een hoog bedrag.

“Erfpacht is het recht om een stuk grond en de woonruimte daarop te gebruiken. De grond met daarop de woning blijft eigendom van de erfverpachter, ofwel de eigenaar. Dit is bijvoorbeeld de gemeente, een woningcorporatie of Staatsbosbeheer. Voor dit gebruiksrecht betaalt de erfpachter een jaarlijkse vergoeding aan de eigenaar.” – Notaris.nl.

Erfpacht eeuwigdurend afkopen

De gemeente Amsterdam geeft de mogelijkheid om erfpacht eeuwigdurend af te kopen. In mijn geval valt dit gunstig uit. Ik woon in een buitengebied van Amsterdam en de vorige bewoner had een aantal jaar geleden een voordelige overstap aangevraagd. Die aanbieding werd door de koop van het appartement op mijn naam overgezet.

Voor € 2.099 (plus notariskosten van ongeveer € 1.000) kan ik de erfpacht afkopen en betaal ik vanaf maart 2024 niets meer. Dit geeft mij zekerheid en ik verwacht dat deze zekerheid voor een toekomstige koper van mijn appartement ook fijn is.

Nu is het alleen nog wachten totdat de notaris mij uitnodigt om de stukken te ondertekenen. Daar is een half jaar de tijd voor. Het is erg druk bij de notarissen, dus de verwachting is dat ze die tijd ook nemen. Kan ik ondertussen nog even doorsparen ;-).

Wat vind jij van erfpacht?

Plaats een reactie