Energieverbruik meten met een slimme meter

Met de hoge energiekosten loont het extra om zo weinig mogelijk energie te verbruiken. En hoe doe je dat? Door inzicht te krijgen, want door inzicht kun je bijsturen.

Als je een slimme meter hebt, zit daar vaak al een display op waarmee je het actuele verbruik in huis kan checken. Een handige manier om te kijken naar wat de grote energieslurpers zijn. Als je wilt weten welk apparaat veel stroom verbruikt, raad ik je aan om de stekkers eruit te trekken en deze er één voor één weer in te stoppen.

Een aantal maanden geleden kocht ik een dongel van HomeWizard die je in je P1-poort van de slimme meter kan klikken. Die maakt verbinding met wifi en zo kun je realtime via een appje zien wat jouw energieverbruik is. Dat kan ook als je buiten bent en hij bewaart de geschiedenis. Elke week krijg je een melding met hoe jouw verbruik vergeleken met de week ervoor is. Vind ik leuk!

Wil je geen geld uitgeven, maar wel inzicht in je verbruik? Dan kun je een gratis account aanmaken op SlimmemeterPortal.nl. Je kan dan met vertraging van een paar dagen jouw verbruik van gas en elektra inzien.

Of je schrijft net als aflosgoeroe Gerhard Hormann elke dag op dezelfde tijd de standen op een briefje.

Houdt jouw energieverbruik je ook bezig?

5 gedachten over “Energieverbruik meten met een slimme meter”

 1. Ik heb sinds een half jaar ook een account bij SlimmemeterPortal.nl en ik vind het heel fijn dat ik precies kan volgen hoe mijn energiegebruik er uitziet. Dat gaat per dag op het uur nauwkeurig, maar ook per jaar en per maand kun je de cijfers voorgeschoteld krijgen.
  Ik kijk, als ik thuis ben, dagelijks en ik combineer dat met een ander account, bij SLIMenergieinzicht.nl

  Beantwoorden
 2. Jarenlang heb ik alle meterstanden opgeschreven. Nu hebben we bij Essent een app waarbij je per dag kan zien hoeveel gas/elektra verbruikt hebt en… je ziet wat de zonnepanelen opgeleverd hebben.

  Beantwoorden
  • Dat scheelt! Ik zou je wel aanraden om ook een andere website te gebruiken. Als je nu wil overstappen naar een andere leverancier blijven alle gegevens bij Essent.

   Beantwoorden
   • Ja, echt een aanrader! Ik heb er twee, naast die van de leverancier, want Powerpeers geeft geen heldere overzichten. Ik heb sinds juni 2022 SlimmemeterPortal.nl en daarnaast sinds mei 2017 SLIM.energieinzicht.nl Vooral die laatste levert vergelijkingsmateriaal op, wat heel handig is. Beide onafhankelijk van een leverancier en beide gratis. Je kunt ook duurdere, betaalde versies nemen, maar daar heb ik geen behoefte aan.

    Beantwoorden

Plaats een reactie