Energie, water en de nerd

Regelmatig zie ik om me heen blogjes verschijnen met daarin het energieverbruik van de afgelopen maand of week. Stiekem vind ik dat altijd heel leuk om naar te kijken. Daarom vandaag ook maar eens een blogje waarin ik me aan ons energieverbruik waag.

1e van de maand

Ook al heb ik slimme meters voor gas en stroom, schrijf ik toch elke eerste van de maand de meterstanden voor energie en water op. Dat deed mijn moeder altijd ook al en die goede eigenschap heb ik overgenomen.

De grenzen van het huis

Helaas hebben we niet zo’n energiezuinig appartement. Isoleren gaat ook niet erg handig. Als we de muren zouden willen isoleren, zou dat alleen kunnen door van binnen uit voorzetwanden te plaatsen. En dat betekent dat we ruimte inleveren. Onze ramen zijn van aluminium, we hebben daar wel aan gewerkt door te investeren in schuifbare voorzetramen. Tot nu toe zijn we daar erg blij mee. Het scheelt namelijk een hoop kou. Ze hebben een dubbele functie, want in de zomer houden ze de zon deels tegen.

Vereenvoudigde vergelijking

Wat de voorzetramen voor het verbruik betekenen, kan ik na dit jaar pas zeggen. Ook al is dat dan een vereenvoudigd vergelijk, omdat je eigenlijk ook rekening zou moeten houden met het aantal zonuren en aantal graaddagen per jaar. Als de zon schijnt, hoef je minder te stoken. En als het kouder is, stook je natuurlijk meer. Ik ben een nerd, maar zóveel zin om dat allemaal uit te zoeken heb ik ook weer niet. Haha.

Verbruik in 2018

In 2018 verbruikten we met 2 personen 1.003 kwh aan stroom, terwijl 3.150 kwh het gemiddelde is.

Het gasverbruik kwam in 2018 uit op 1.246 m3, terwijl 1.300 m3 het gemiddelde is.

Wel opvallend is dat we maar ⅓ stroom verbruiken van het gemiddelde. Toen we 3,5 jaar geleden verhuisden, namen we overal LED-verlichting en kochten we een energiezuinige koelkast. Ook hebben we geen droger, dat helpt natuurlijk ook.

Energiedisplay

Vorige maand hebben we een energiedisplay gekocht. Deze koppel je aan je slimme meter. Waardoor je van de energie direct inzichtelijk hebt hoeveel je verbruikt, met een mooie snelheidsmeter. De gasstand wordt, omdat we een wat oudere meter hebben, elk uur bijgewerkt. Leuk om te zien wat er gebeurt als je de waterkoker aanzet of stofzuigt. Ik zie het als een sport om de ‘snelheidsmeter’ zo laag mogelijk te houden.

En jij? Let jij op je energieverbruik? Of ben je er niet zo mee bezig? Ik ben benieuwd :-)

18 gedachten over “Energie, water en de nerd”

  • Thanks! Nee hoor, geen bordspelletjes :-). We hebben spotjes en peertjes van Ikea en Philips Hue. Allemaal LED. En inderdaad de stekkers uit apparaten als je ze niet gebruikt.

   Beantwoorden
 1. Nou Tom… je bent een nerd of je bent ’t niet… dus ik zou zéker voor die correctie op buitentemperaturen gaan…
  En ook op eventuele griepjes, verjaardagen, bezoek etc. Het effect van daarvan op het toiletgebruik is echt niet te onderschatten..!!!

  Beantwoorden
 2. Goed bezig Tom! Je zou koud douchen kunnen overwegen, dat schijnt ook veel te schelen. Ik overweeg het al 2 jaar, helaas zie ik het nog niet terug in mijn energieverbruik maar misschien heb jij meer geluk.

  Beantwoorden
 3. Jullie zijn goed bezig Tom. Zeker het stroomgebruik is laag zeg. Het gasverbruik is wel nog wat aan de hoge kant. Misschien een elektrisch dekentje? En iets vaker naar de afhaalchinees en zelf wat minder koken, doet ook wonderen om te besparen op het energieverbruik.

  Beantwoorden
 4. Tom, jullie zijn echt hartstikke goed bezig man! Ik las dus de energiemeter… Wij hebben een slimme meter sinds 2 jaar en ik vraag me af…. Leest ie dan bijvoorbeeld ook koelkast-energie-verbruik als dat niet zo’n slimmerd is? Of de stofzuiger ofzo? Als dat alles wél gelezen kan worden, ga ik er echt een aanschaffen.

  Beantwoorden
  • Dank je, Ingrid! :-) Het enige slimme aan een slimme meter is dat ‘ie zelf de meterstanden door kan geven. Je kan ‘m extra slim maken door ‘m te koppelen aan een site zoals http://www.slimmemeterportal.nl. De grafieken in mijn blog komen daar ook vandaan, met een dag vertraging. Zij berekenen ook je sluimerverbruik (waar de koelkast onder valt). Het energiedisplay (de GEO Trio) geeft met een paar seconden vertraging het huidige energieverbruik weer. Dus als je de stofzuiger aanzet, zie je de meter omhoog schieten :-)

   Beantwoorden
   • Tjeetje Tom, wat een weetjes! Ga ik állemaal doen. Ben super benieuwd hoe dat bij ons uitpakt ?.
    Voel je je al weer beter?

    Beantwoorden
    • Haha :-). Zo’n display is vooral van belang als je nieuwsgierig bent en wilt kijken hoe en waar je je energieverbruik nog naar beneden kunt brengen. Nog ziek helaas, maar komt wel weer goed hoor. Thanks for asking ;-). Hoop dat het jou overslaat.

     Beantwoorden
 5. Nou, ook eens in de kast gekeken om de cijfers van 2018 te bekijken. En zie voor gas 1022 en electra 1369 voor eenzelfde flat als die van jullie, ik heb geen voorzetten en. Koud douchen, moet er niet aan denken. Ik mag dan een slimme meter hebben, maar ik houd het zelf elke week bij. Bij kaarslicht zit ik vnl. wanneer Liander het voor uren laat afweten!
  Als je wat langer ziek blijft kun je de statistieken misschien nog verder uitwerken als je er zin in mogen hebben. Zou het ook kunnen zijn dat mensen die overdag, of ’s avonds veel afwezig zijn een lagere rekening/ verbruik hebben dan de mensen die naar verhouding meer thuis zijn?

  Beantwoorden
  • Leuk om te lezen, Bonder! Onze dubbele verdieping, kou dat weglekt via het dak en de koude buitenmuur die aan de woonkamer grenst, gooien helaas roet in het eten.

   Denk zeker dat het ook uitmaakt hoe vaak je ’s avonds thuis bent. Bij jou denk ik vooral de droger en vaatwasser die ook het verschil maken? Heb je ook veel LED? :-)

   Beantwoorden

Plaats een reactie