Wat was ons energieverbruik in 2017, 2018 en 2019?

Een nieuw jaar! Ook qua energieverbruik weer een nieuwe ronde met nieuwe kansen. Ik vind het altijd leuk om de cijfers van andere bloggers te lezen. Daarom publiceer ik ze nu ook. Ik ben ook benieuwd naar jouw verbruik van gas, stroom en water. Komen ze overeen met de gemiddelden van het Nibud?


Toen ik nog thuis woonde nam mijn moeder wekelijks de meterstanden op. De actuele standen schreef ze netjes op in haar boekje. Het bijhouden van de meterstanden is mij dus al met de paplepel ingegoten.

Tegenwoordig hebben we natuurlijk een slimme meter, die ik dagelijks laat uitlezen. Maar daarnaast vind ik het nog wel leuk om eigenwijs elke 1e van de maand de meterstanden zelf op te schrijven. De watermeter is trouwens niet slim, dus voor een compleet beeld moeten die gegevens handmatig genoteerd worden. ?

Niet bang voor de grote boze slimme meter

Wat is eigenlijk het gemiddelde energieverbruik?

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, ook wel bekend als het Nibud, heeft op haar website cijfers gepubliceerd met het gemiddelde verbruik per soort huis en aantal inwoners.

Ons huis komt het dichtst in de buurt van een hoekhuis. Het gemiddelde gasverbruik daarvan is 1.580 m³ per jaar.

Het verbruik van elektriciteit en water, wordt gemeten door het aantal personen in huis. We zijn thuis met zijn tweeën en daar passen de volgende cijfers bij.

Gemiddeld elektriciteitsverbruik voor een tweepersoonshuishouden: 3.005 kWh per jaar.

Gemiddeld waterverbruik voor een tweepersoonshuishouden per jaar: 93 m³.

Ons verbruik in 2017, 2018 en 2019

Van de afgelopen jaren heb ik opgezocht hoeveel water, gas en energie we hebben gebruikt. Het leek me leuk om dit in een grafiek te zetten, samen met de gemiddelden van het Nibud.

Grafiek: energieverbruik per jaar in kWH
Ons energieverbruik per jaar in kWH. 976 in 2017, 1.003 in 2018 en 1.165 in 2019. Ver onder het gemiddelde van 3.005 voor een tweepersoonshuishouden.
Grafiek: gasverbruik per jaar in m³
Ons gasverbruik per jaar in m³. 1.028 in 2017, 1.245 in 2018 en 1.329 in 2019. Nog netjes onder het gemiddelde van 1.580 voor een hoekhuis.
Grafiek: waterverbruik per jaar in m³
Ons waterverbruik per jaar in m³. 67 in 2017, 69 in 2018 en 68 in 2019. Nog netjes onder het gemiddelde van 93 voor een tweepersoonshuishouden.

Conclusie

De afgelopen jaren is ons energieverbruik wat gestegen. Maar we zitten met twee personen nog wel 1.840 kWh onder het gemiddelde. Flink eronder zelfs. ?? Het helpt vast mee dat onze lampen van LED zijn, we een aantal jaar geleden een nieuwe koelvriescombinatie kochten en dat we geen droger hebben.

Ook het gasverbruik nam wat toe. Maar ook daar zitten we nog 251 kuub onder het gemiddelde voor ons soort huis.

Water blijft de afgelopen drie jaren saai stabiel. We zitten ook hier onder het gemiddelde, 25 kuub. Het lijkt niet veel, maar zet het maar eens in je woonkamer! ?

Hoe zit het met jouw energie? Houd jij de meterstanden bij? En heb je het gemiddelde verbruik van het Nibud al eens gecheckt? Ik ben benieuwd.

12 gedachten over “Wat was ons energieverbruik in 2017, 2018 en 2019?”

 1. Dat gemiddelde van de Nibud stamt denk ik nog uit 1950 toen energie nog bijna niks kosten en huizen nog niet geïsoleerd waren!?
  Hier ook een slimme meter, maar ook nog steeds iedere maand zelf de meterstanden bijhouden ;-)
  Ons verbruik 2019 was met 2 personen 1197 kWh, 124 m3 gas en 17,4 m3 water.
  Veel gedaan aan energiebesparende maatregelen toen we hier 5 jaar geleden kwamen wonen, alles LED verlichting en overal de stroom eraf bij geen gebruik, behalve vriezer en koelkast die A++ zijn.
  Verder de verwarming goed afgesteld, aanvoer op max 60° en radiotoren uit van ruimtes die niet worden gebruikt.
  Nu betalen we dus nog maar 40 euro per maand aan voorschot energie kosten ;-)

  Beantwoorden
  • Zeer nette verbruikscijfers :)

   Cv op 60 graden kan enkel bij goed geïsoleerde woningen toepassen en uit in kamers is raadzaam om ketelvermogen terug te schroeven en radiatoren waterzijdig in te regelen.

   Hier ons verbruik:
   1800Kw stroom
   445 m3 gas
   67m3 water

   Bij 6 personen en verwacht lage gasverbruik door zonnepanelen.

   Beantwoorden
 2. Inderdaad leuk om zo naast elkaar te zien. Weet je ook hoe het komt dat het verbruik jaarlijks blijft stijgen? Ik hou het niet zelf bij, maar kijk wel regelmatig op het dashboard (slimme meter gekoppeld bij leverancier) om te zien hoe we ervoor staan.

  Nibud geeft voor ons het volgende aan:
  1.580 m³ gas
  3.005 kWh elektriciteit
  93 m³ water

  We verbruiken daadwerkelijk:
  1100 m³ gas
  1900 kWh elektriciteit
  71 m³ water

  Ruim eronder dus :)

  Beantwoorden
  • Nette cijfers, Kimberley! :)

   Energieverbruik neemt hier toe doordat ik wat minder het licht overal uitzet (beter voor relatie :-)), ik vaker thuis werkte en we nu een vaatwasser hebben.

   Qua gas douche ik nu wat langer en staat de basistemperatuur van de verwarming wat hoger. Die lieten we eerst ver zakken, maar nu max naar 16 graden ’s nachts en overdag 17 (als we er dus niet zijn). Dat scheelt koudestraling vanaf de muren.

   Beantwoorden
 3. k stap elk jaar over voor bonus.
  Zonnepanelen stroom over welke ik weer gebruik voor elektrische en infrarood verwarmen. per jaar stroom 0 kwh en gas 120 m3
  dit jaar (2019)bonus van 270 euro en volgend jaar (2020)wordt bonus 250 euro. dus je ziet elk jaar overstappen loont.
  Ik kijk altijd eerst bij gaslicht hebben ze daar geen deal die me aanstaat kijk ik bij andere vergelijkers .
  medio feb stap ik over naar nuon(vatteval.

  Beantwoorden
 4. We betalen alleen nog voor gas. Hebben sind een jaar zonnepanelen :). Denk dat we 1600 kuub gas verstoken en 4 kuub haardhout per jaar. Is redelijk denk ik voor een vrijstaand huis.

  Beantwoorden
 5. Wij hebben alleen stroom en warmte en verbruiken ongeveer 1350 kWh (2 volwassenen en een peuter). Daarnaast verbuiken we ongeveer 16 Gj warmte.

  Beantwoorden

Plaats een reactie