Een rommelig blog in een gekkige tijd

Wat een gekke tijd is het nu. Vind je niet? Met wat langer in bed blijven liggen heb ik niet zo’n probleem. En online werken bevalt me ook wel. Ik ben alleen wel iemand die gek is op afwisseling… En dat is er nu wat minder. Ook mijn blogritme ben ik even kwijt.

Om gelijk even op het blogritme door te gaan, eigenlijk wil ik minimaal 3x per week een blog plaatsen. Maar door de gekke tijd waar we ons zitten, is dat even op een wat lager pitje gekomen.

Want wie zit er in deze tijd nu op mijn tips te wachten? Waar moet ik het nu over hebben? Waarop een aantal vrienden zeiden: deze tijden zijn juist goed om het over geld te hebben. OK, dat is waar. Door dit bericht van vandaag heb ik sowieso de motor weer aan het draaien. Nu maar afwachten of ik weer inspiratie heb straks :-).

Aandelenminimalisme

Zoals je al weet ben ik fan van indexbeleggen. De beurzen reageren erg onrustig op Corona. Gelukkig wordt de stand van mijn portefeuille alleen op maandag bijgewerkt. Ik kan wel elk uur inloggen, maar dat heeft geen nut. Ik zie toch telkens dezelfde standen. Dat is fijn!

In 2017 kocht ik mijn eerste participaties in indexfondsen. Het rendement in de gehele periode was afgelopen maandag -12,8%. Dit jaar zijn mijn participaties 26,4% in waarde gedaald. Het grappige is dat ik daar helemaal niet zenuwachtig van word. Ik heb nog tientallen jaren te gaan. De markt krabbelt vanzelf weer op.

De luisterteller van de podcast over vermogen opbouwen met indexbeleggen loopt inmiddels aardig op. Dus dat is leuk om te zien! Als je wilt weten wat een goed moment is om in te stappen en als je bang bent dat de aandelen niet meer opkomen, raad ik je aan om de podcast te luisteren.

Geen buffer

De afgelopen tijd viel mijn mond een aantal keer open van verbazing. Veel zelfstandig ondernemers blijken namelijk helemaal geen buffer te hebben. Die zijn door de economisch mindere tijd waarin we nu zitten direct hard geraakt.

Ik zou toch verwachten dat je als ondernemer minimaal een aantal maanden buffer hebt. Blijkbaar niet. Daar zou ik erg zenuwachtig van worden! Gelukkig leven we in een heel mooi land en springt onze overheid bij. “Maar niets is gratis,” hebben experts al gezegd, “we moeten dat weer een keer terugbetalen in de vorm van belasting.”

Hier heb ik het natuurlijk niet over de pakketbezorgers die worden uitgeknepen… Maar het blijft toch wel een vreemd fenomeen dat bedrijven ZZP’ers uitknijpen voor minimumtarieven, die bedrijven geen geld betalen voor een sociale regeling en zo lange tijd extra winsten hebben kunnen maken. Nu betaalt heel Nederland mee aan het redden van de ZZP’er. En wat doen de bedrijven die de mensen op deze smerige manier inhuurden? Ik hoop echt dat we hier van leren en hoop dat zzp’en met deze lage en niet-realistische uurtarieven aan banden wordt gelegd.

Gezellig vanuit huis

Tussen Tomas en mij gaat het opvallend goed. Ik was eerst even bang dat vanuit huis werken voor spanning zou zorgen. Maar dat valt toch mee. We kunnen ’s ochtends wat langer slapen en zien elkaar ook vaker. Eigenlij is het veel gezelliger. Het is ook best vreemd dat je normaal gesproken je collega’s vaker ziet dan je gezin.

We boffen tot nu toe allemaal wel met het weer zeg! Dat als we even naar buiten mogen, de zon schijnt. En dat de natuur ontwaakt. Vogels kwetteren gezellig en steeds meer bomen en planten krijgen uitschieters. De wereld lijkt voor ons misschien even stil te gaan, maar de natuur gaat gewoon vrolijk verder. Dat vind ik mooi en troostend om te zien!

De vraag is nu natuurlijk: hoe lang blijven we nog in deze situatie zitten? Ik hoop niet te lang. Het is wel goed voor mijn portemonnee, want ik geef een stuk minder uit. Hoe gaat het bij jou? :-)

10 gedachten over “Een rommelig blog in een gekkige tijd”

 1. Wat ben je toch een heerlijke optimist, was leuk om jullie even te zien zo in het park. Hartelijke groet en we houden vol…….

  Beantwoorden
 2. In ieder geval is het al fijn om te lezen dat het goed met jullie gaat. Hier heb ik namelijk een paar zieke vrienden en dat maakt me ongerust.
  Maar goed we proberen het beste van deze tijd te maken.
  Hier staat de auto ook al een paar weken stil.
  Maar het index beleggen gaat hier ook gewoon door, we leggen nog steeds iedere maand hetzelfde in, zo koop je nu dus meer aandelen voor hetzelfde geld.
  Onze horizon is 10 jaar, dus we gaan er maar van uit dat deze donkere tijd snel voorbij is.
  En het is heerlijk om hier nu in de natuur te wandelen en fietsen.

  Beantwoorden
 3. Ja Tom, rare tijden en ook al zijn we meer thuis en hebben we misschien meer tijd om te bloggen, ook bij mij ontbreekt het aan inspiratie. Ik probeer er het beste van te maken en wandel en fiets veel, erg lekker, vooral ’s ochtends vroeg. Heerlijk gekwetter van vogels en verder vooral veel stilte omdat er weinig volk op de been is en nog meer mensen in de auto! Sterkte in huize TipsvanTom!

  Beantwoorden
  • De ondernemers en zzper’s die het een maand zonder inkomsten niet redden…redden het ook niet bij een andere vorm van tegenslag…zoals er verschillend over financiën wordt gedacht door mensen in loondienst zo wordt er ook verschillend over financiën gedacht door zzper’s of ondernemers met betrekking tot het reserveren van een buffer…desalniettemin vind ik het voor alle economisch getroffenen fijn dat de regering met een nood/steunpakket komt!!

   Beantwoorden

Plaats een reactie