Een nieuwe manier om te besparen op mijn telefoonabonnement

Oké, om te beginnen: het leven draait natuurlijk niet alleen maar om besparen. Als je financiële ruimte wil creëren (meer sparen, schulden aflossen of beleggen) is het wel handig om regelmatig jouw terugkerende kosten onder de loep te nemen. Gebruik je alles nog waarvoor je maandelijks of jaarlijks betaalt? En krijg je voldoende waarde terug voor de euro’s die jij betaalt?

Zoals je in een eerder blog kon lezen, maak ik gebruik van een sim only abonnement. Dit combineer ik met een losse telefoon, in mijn geval de iPhone 11 Pro. Je ziet het al, op sommige gebieden ben ik absoluut niet van het besparen.

Niet beperkt worden

Ik haat het als ik beperkt word in mijn doen en laten. Bereikbaarheid en mobiel internet zijn voor mij belangrijk. Daarom had ik een abonnement met onbeperkt bellen en onbeperkt internet. Lang niet altijd maakte ik gebruik van de mogelijkheden van dit abonnement. De ene maand gebruikte ik meer internet via het mobiele netwerk dan de andere keer. Maar het idee dat ik vrij was in doen wat ik wilde, gaf me een onbeperkt (:-)) gevoel. Het geld had ik er graag voor over.

Kosten tegen het licht houden

Totdat ik weer eens ging kijken of er nog ruimte was om te besparen. Ineens dacht ik: hey, ik heb via mijn werk ook een telefoonabonnement waarmee ik onbeperkt kan bellen en onbeperkt kan internetten in heel de EU. Het is dan eigenlijk best wel zonde om zelf ook nog voor zo’n abonnement te betalen.

De oplossing

En zo kwam het dat ik mijn werksimkaart in mijn privételefoon deed. Maar ik wilde natuurlijk wel op mijn eigen nummer bereikbaar zijn en niet twee telefoons meeslepen. Daarom deed ik mijn privénummer in mijn werktelefoon. Snap je ‘m nog?

Oproepen en sms’jes doorsturen

Het enige wat mijn werktelefoon met mijn privé simkaart nu nog doet is oproepen doorsturen en sms’jes via iCloud synchroniseren. Dat betekent wel dat ik nu met mijn werknummer bel, maar dat is 1x uitleggen en dan slaan vrienden dat nummer ook op.

Word je dan niet telkens privé gestoord?

Nee hoor. Omdat ik maar 3 dagen per week werk, heb ik mijn mailaccount, agenda en Slack (een zakelijke app om met elkaar te chatten) niet op mijn telefoon staan. Zodra ik één bericht of notificatie van mijn werk lees, wil ik er namelijk direct mee aan de slag. Ik kan dat dan niet meer loslaten en dat is niet zo handig als je vrij bent. Via 06-nummers communiceren we weinig. Dat scheelt weer.

Overstappen naar prepaid

Zodra mijn sim-only abonnement afloopt, denk ik dat ik overstap naar prepaid. Via mijn iPhone kan ik namelijk met e-sim via een QR code een extra telefoonabonnement toevoegen. Ik heb dan geen maandelijkse kosten meer. Voor inkomende berichten betaal je meestal niets via prepaid.

En dan als laatste nog een tip: onbeperkt bellen via een mobiele provider is vaak goedkoper dan via een vaste telefoon. Ook een aanrader om even tegen het licht te houden. Zelf heb ik overigens geen vaste telefoon :-).

Hoe heb jij jouw telefoonkosten geregeld? Ben jij van de nieuwste telefoonmodellen, of zal het jou een worst zijn?

20 gedachten over “Een nieuwe manier om te besparen op mijn telefoonabonnement”

 1. Ik heb altijd al sim only gehad en heb geen werktelefoon. Ik bel ook heel beperkt voor werk, dus ook nergens voor nodig. Mijn voornaamste besparingen zijn: geen overdreven groot abonnement, een tweedehands telefoon kopen en daar vervolgens lang mee doen. Ik heb wel bepaalde basisvoorwaarden – ik moet bijvoorbeeld aardig kunnen fotograferen met mijn telefoon, ook voor werk – maar tot nu toe gaat dat goed.

  Beantwoorden
 2. Heb ook dualsim. Werkt perfect. Ik leech trouwens niet via de simkaart van mijn werkgever, behalve als ik voor werk in het buitenland zit. Mijn werkgever betaalt namelijk ook gewoon per verbruik…

  Beantwoorden
  • Als jouw werkgever voor het gebruik moet betalen, dan denk ik dat ik het ook niet zo snel zou doen. Of het eerst proberen en dan kijken wat er gebeurt :-)

   Beantwoorden
 3. Binnenkort andere GSM nodig + prepaid abo want ik bel minimaal. Daarnaast wil ik een data-only abo voor mijn ipad maar die zijn moeilijk te vinden. Iemand een oplossing?

  Beantwoorden
 4. Hier bewust twee telefoons; ik vind het niet prettig dat mijn leidinggevende mijn mobiel gebruik zou kunnen monitoren. Mijn werktelefoon heeft geen dual sim.

  Beantwoorden
  • Dat kan ik me ergens ook wel voorstellen, Kim. Ik werk alleen bij zo’n grote organisatie dat ik me niet kan voorstellen dat dat gebeurt.

   Beantwoorden
 5. “hey, ik heb via mijn werk ook een telefoonabonnement waarmee ik onbeperkt kan bellen en onbeperkt kan internetten in heel de EU.”

  En is dat ook _bedoeld_ voor (structureel) privé-gebruik?

  Beantwoorden
  • Jazeker, daar heeft mijn werkgever geen problemen mee. We hebben een enorme groepsbundel waar nu (op 2/3 van de maand) nog 953.674 GB aan data beschikbaar is.

   Beantwoorden
 6. Ik was vroeger wel van de nieuwste telefoons. Maar toen ik ging bedenken welke van die geweldige functies ik nu eigenlijk ook echt gebruik kwam ik tot de conclusie dat ik met een goede maar simpele telefoon net zo goed uit de weg kon.
  Het internet is belangrijk dat moet goed zijn.
  Mijn werktelefoon is al jaren mijn telefoon. Ik bezit geen andere meer. Mijn privé sim(only) zit in mijn tablet. Ook die kan gewoon worden doorgeschakeld en zo gebruik ik af en toe nog het kleine beetje internet waarvoor ik toch betaal. Dat is wel een klein abonnement omdat ik anders mijn telefoon nummer kwijt ben. Is misschien wel handig voor jou zolang je nog een abonnement hebt lopen mits je natuurlijk een tablet hebt. Nu gebruik je resterende tijd je internet totaal niet meer dat is dan ook weer zonde.

  Beantwoorden
 7. Eind vorig jaar ging ik naar een grote media winkel ? op zoek naar een nieuwe telefoon. Ik werd toen nog net niet uitgelachen door de medewerker : ik vertelde namelijk dat ik nog super blij was net mijn Samsung galaxy s4 en dat ik het liefst die nog eens wilde kopen.. Je snapt: ik heb niet zoveel met telefoons. ?

  Beantwoorden

Plaats een reactie