Een koude kerst

Een witte kerst kregen we ook dit jaar niet, maar wel een koude. Toen we gisterenavond thuiskwamen, was het aardig fris in huis. Ojee. De thermostaat knipperde ook rood: alarm.

Aan onze muur hangt een slimme thermostaat die je via internet kunt programmeren en ook aan- en uit kan zetten. Handig als je onderweg naar huis bent en de verwarming alvast wilt aanzetten of als je wilt checken of je de verwarming wel lager hebt gezet.

Als internet uitvalt, krijg je ook weleens een storing. Daarom is het bij een slimme thermostaat een goed begin om te checken of de internetverbinding werkt. Dat werkte. Check. Volgende stap.

Op naar de CV ketel. Die was minder blij en gaf een storing aan. Even resetten… Ja! Het werkte weer. Ik kon nog even douchen voor het slapen gaan. Eind goed, al goed.

De volgende ochtend

Vanochtend voelde het nogal fris aan toen we uit bed kwamen. Ook het rode alarmerende lampje van de thermostaat groette ons. Toch niet weer een storing? Het is kerst… Jawel dus. Nu zit in een ketel ook wat elektronica, vaak helpt het om een apparaat in storing dan te resetten. Na de reset hield de ketel het weer een paar minuten vol en schoot toen weer in storing. F*ck, give me a break.

Contract

Voor onze CV-ketel hebben we met ons appartementencomplex een standaard onderhoudscontract, waarvoor ieder huishouden € 142,40 per jaar betaalt. Dat komt neer op een maandbedrag van € 11,87. Daarvoor wordt één keer per jaar de ketel schoongemaakt en gecontroleerd en worden ook storingen opgelost.

Als financieel wakker persoon houd ik mijn terugkerende lasten graag zo laag mogelijk. En dus mopperde ik ook over dit bedrag wat af… Maar ik twijfelde of het slim was om het op te zeggen.

Nu ben ik dus blij dat we het contract nog wel gehouden hebben. Nu op Tweede Kerstdag komt er namelijk een monteur en hoeven we -als we het contract moeten geloven- hier niets extra’s voor te betalen.

De kerstgedachte

Om af te sluiten met een fijne kerstgedachte. Wat fijn dat we in een land leven, waar we de temperatuur in ons huis altijd zo eenvoudig kunnen regelen. En fijn dat we het onderhoudscontract kunnen betalen.

Dan ga ik nu nog maar even visualiseren en doe ik alsof ik voor een warme knisperende open haard zit.

Hoe heb jij het onderhoud van je ketel geregeld? Of heb je een gedeelde voorziening?

6 gedachten over “Een koude kerst”

 1. Fijn dat de cv-ketel weer werkt!
  Overigens… het is een speciaal op maat gemaakt contract alleen voor eigenaars van ons appartementencomplex en… alleen mensen die dit wilden hebben dit afgesloten. Sommigen hebben elders een contract, of geen contract…

  Beantwoorden
  • Dank, Margreet! Ben ook heel blij dat de boel weer werkt. Dank voor je aanvulling. Toch zo gek nog niet, zo’n onderhoudscontract ?

   Beantwoorden
 2. Poeh, blij dat ie weer werkt!
  Staat jouw ketel al op de milieu-stand? (ik heb volgens mij dezelfde ketel en dat was bij mij niet standaard zo). In de gewone stand warmt de ketel elke dag op dezelfde tijdstippen standaard op, ook als je bijvoorbeeld die dag niet doucht of de verwarming aanzet. In de milieu-stand warmt ie alleen standaard op op de tijdstippen waarop je de vorige dag de ketel gebruikt hebt. Dus doordeweeks als je op hetzelfde moment doucht is er niets aan de hand, maar op andere dagen spaar je die nodeloze opwarmkosten nog uit.
  Leek me voor jou als financieel bewust persoon best een toffe tip… <3

  Beantwoorden
  • Dank je wel voor de tip, Mariken! Ik heb ’tap comfort’ inderdaad uitgezet. Dan wachten we inderdaad maar iets langer op warm water… De afstand tot de ketel is een paar meter. Misschien voor anderen nog een goede tip <3

   Beantwoorden
 3. Hier in de VVE heeft ieder zijn eigen onderhoudscontract.
  Bij mij zijn ze in december voor het onderhoud geweest was € 85,-
  Hier staat ook het tapwater comfort uit en hebben de we ketel zelf goed ingeregeld, dat betekent aanvoer temperatuur naar 60° gezet en de radiatoren uitzetten in de ruimtes waar het niet nodig is en dan de radiatoren die het eerste het warme water retour sturen een beetjes knijpen.
  Een CV ketel heeft namelijk het beste rendement als het verschil tussen de aanvoer- en retourtemperatuur zo hoog mogelijk is.
  Daarmee hebben we ruim 30% op ons gasverbruik bespaart.

  Beantwoorden
  • Dat is een mooi bedrag, Tom! Wij hebben in onze extra kamers thermostartknoppen laten monteren. Zo is het daar wel rond de 16 graden en gaat de kraan vanzelf dicht als de temperatuur bereikt is.

   Met CV tuning wil ik ook nog weleens aan de slag. Het lastige is dat we een videwoning hebben en ook last hebben van een aantal koude buitenmuren…

   Beantwoorden

Plaats een reactie