Dat hoor ik vaak van boekenfans. Om nog maar niet te spreken over: “Omdat ik houd van de geur van papier” of “Ik heb zo graag iets in mijn handen”.

Natuurlijk dwing ik niemand om helemaal en voor altijd over te stappen naar een e-reader (ik lees namelijk ook nog weleens papieren boeken), maar het kan natuurlijk geen kwaad om eens niet te focussen op de beperkingen van een e-reader, maar juist de positieve eigenschappen op een rij te zetten. Hier komen er 10!

De 10 positieve eigenschappen van een e-reader

1. Pas de layout van het boek aan
Het eerste voordeel dat we bespreken is dat je op de meeste e-readers de lettergrootte en het lettertype kunt aanpassen. Moet je nu vaak je bril op tijdens het lezen, omdat de lettertjes te klein zijn? Bij een e-reader vergroot je de letters met een aantal klikken. Ook kun je zelf de hoeveelheid vrije ruimte per pagina en de regelafstand bepalen.

2. Duizenden boeken op één apparaat
Weleens geprobeerd om tientallen, honderden of zelfs duizenden boeken mee te nemen op vakantie? Als je met het vliegtuig reist, zul je daar aardig wat koffers voor nodig hebben ;-). Op een e-reader passen heel veel boeken. Niet alleen handig als je na het lezen van een boek direct een nieuw boek tot je beschikking wilt hebben, als je van afwisseling houdt kun je op deze manier ook meerdere boeken tegelijk lezen.

3. Hmmm, wat betekent dat?
Als je een woord tegenkomt waarvan je de betekenis niet direct weet, tik je met je vinger op dit woord en de betekenis of omschrijving verschijnt. Je kunt zelf tientallen woordenboeken downloaden: om te vertalen naar een andere taal, of om alleen de definitie te bekijken.

4. Geen lamp nodig bij lezen in het donker 
Er is geen lamp in de buurt, maar je wilt wel een stukje lezen? Er zijn e-readers beschikbaar met ingebouwde verlichting. Aangezien dit op LED-verlichting werkt, heeft dit geen hele grote aanslag op de batterij. Daarnaast leest een e-reader ook erg fijn in de zon, omdat je niet zoals bij een tablet, smartphone of laptop last hebt van de glinsteringen.

5. Geen bomen kappen
Er zijn natuurlijk wat grondstoffen nodig om een e-reader te produceren en te verschepen. Daarna is het tijd voor alleen nog maar voordelen. Als je e-books leest, draag je bij aan een beter milieu. Er hoeft namelijk geen boom gekapt te worden om jouw boek op te printen en de boeken hoeven ook niet verscheept te worden.

6. Ruimte in huis
Nóg een voordeel: e-books nemen geen fysieke ruimte in. Je hoeft een boek na het lezen niet in je al overvolle boekenkast te zetten, maar je kunt ‘m eenvoudig van je apparaat verwijderen.

7. Voor digitale boeken hoef je de deur niet uit
Je hoeft om een e-boek te kopen niet de deur uit. Papieren boeken kun je natuurlijk ook al wel bestellen via een webwinkel, met als nadeel dat het vaak een dag of langer duurt voordat jouw bestellen bezorgd wordt (of je vindt een leuk *kuch* briefje in de bus dat jouw pakket niet kon worden afgeleverd, terwijl je de hele dag thuis was). Je kunt e-books vaak al enkele minuten na betaling downloaden. Bij een aantal e-readers wordt het boek zelfs direct op de e-reader gezet. Zo houd je meer tijd over voor wat er echt toe doet: lezen.

8. Niet betalen voor alle boeken
Een e-reader aanschaffen kost je zo rond de 100 euro. Alhoewel het een goede investering is, kan het zijn dat je na aankoop even geen zin meer hebt om meer geld uit te geven. Het goede nieuws is dat dat ook niet hoeft. Boeken waarvan het auteursrecht is verlopen, zijn namelijk gratis te downloaden. Een website die veel van dit soort gratis te downloaden boeken verzamelt is Project Gutenberg. Hallo Les Misérables, Dracula en Alice in Wonderland!

9. Reken uit hoe lang je nog over het boek doet
Ik houd van mijn Kindle, omdat ik erop kan zien hoe lang het nog duurt voordat ik een hoofdstuk of zelfs een heel boek uit heb. Hoe doet een Kindle dat? Hij berekent hoe lang je gemiddeld over het omslaan naar een volgende bladzijde doet. Als dát geen handig snufje is…

10. Lees verder op ieder online apparaat
Ben je je e-reader vergeten? Kindle en Kobo hebben apps waarmee je op elk online apparaat verder kunt lezen waar je gebleven bent. Enig aandachtspuntje is dat dit alleen goed werkt bij boeken die je via Amazon of de Kobo Store gekocht hebt én je e-reader moet verbonden zijn met WiFi, omdat anders de digitale ‘boekenlegger’ niet gesynchroniseerd is.

P.S. De bibliotheek heeft ook e-books die je gratis kunt lezen.

Bovenstaande tips heb ik gebaseerd op de e-readers waar ik zelf mee heb gelezen. Zelf ben ik de grootste fan van Kindle. Wil je een andere e-reader kopen dan een Kobo GLO of een Kindle Paperwhite? Kijk dan altijd eerst goed naar de specificaties van het product, zodat je van tevoren weet welke van bovenstaande functies de e-reader ondersteunt.

Veel leesplezier!