Duur huis, nooit thuis

Toen Tomas en ik een paar jaar geleden om ons heen keken, sloegen we steil achterover. We huurden een appartement in Amsterdam van 50 vierkante meter. Dat werd eigenlijk te krap. En elke maand een emmer geld uit het raam gooien, vonden we toch ook wel zonde. Daarom zochten we naar een grotere plek, die op den duur van ons zou worden. We kwamen huizen tegen van 100 m2, dat kwam goed uit. Maar de prijs? Die was een aantal jaar geleden al 400.000 euro! Dat zal nu nog wel veel meer zijn… No deal.

Of we dat enorme bedrag nu wel of niet konden betalen, dat doet er niet zo toe. Waar ik heel blij mee ben is dat we vooraf al hadden bepaald wat voor ons een maximum aanvaardbaar hypotheekbedrag zou zijn. Zodat we daarnaast nog prettig konden leven. En zonder samengeknepen billen te bedenken: als een van ons zijn baan nu maar niet verliest… Een huis van 4 ton past daar niet bij. We zochten door en uiteindelijk vonden we een heel fijn huis aan de rand van Amsterdam, in een groene omgeving. Voor nog minder dan de helft van het eerder genoemde bedrag. Het gevolg: we wonen fijn en liggen niet krom om de vaste lasten te betalen. Nog een bijkomstig voordeel, je kan je baan opzeggen en voor jezelf beginnen ;-).

Gelukkig zijn we niet de enige

Journalist Renée Lamboo heeft er zelfs een boek over geschreven. In haar boek Duur huis, nooit thuis vertelt ze haar verhaal. Over de dag waarop ze zich afvroeg: wat heb ik in godsnaam aan een huis waar ik bijna niet ben, omdat ik zo vaak weg ben om het te kunnen betalen? En over de dag waarop ze met haar man besloot om een ton te gaan sparen. Omdat ze het gewoon leuker vonden om een groot deel van het goedkopere huis waar ze naar zochten contant neer te leggen. Daar moet je dan natuurlijk wel een oké inkomen voor hebben en wat dingen voor laten. Maar je krijgt er wel lagere maandlasten voor terug. En een ton is natuurlijk wel gelijk een heel ambitieus bedrag. Maar dankzij haar spaaractie hoeft Renée nu nog maar drie dagen in de week te werken en houdt ze daarnaast tijd en geld over om leuke dingen te doen. Oja, ze is over 10 jaar hypotheekvrij. We hebben het hier niet over iemand van 60! Ze is 33… Oh my.

“With every choice you make you create your life.”

Wat is prettig leven voor jou?

Renée vertelt niet alleen haar eigen verhaal, ze geeft je in haar boek ook praktische tips mee. Over hoe je begint met besparen. Op welke zaken je zou kunnen letten… En wat doe je nu met de reacties van de mensen om je heen? Die vinden dat je niet van het leven geniet als je wat zuiniger leeft? Die zeggen dat je toch niets terugkrijgt als je geld op je rekening laat staan? Als jij gek bent op auto’s, hoef je natuurlijk niet net als Renée in een oud barrel rond te rijden. Het is maar net wat jij belangrijk vindt. En daar gaat het om.

Ga er eens even lekker voor zitten met een wijntje of een smakelijke kop koffie. Ga je afschriften na, pak je hypotheekoverzicht erbij. Waar ben ik financieel over 5, 10 of 20 jaar als ik zo doorga met leven? En bedenk: ben ik blij met hoe het nu gaat? Als je blij bent is het goed. Als je dat niet bent, ga dan aan de slag. Misschien kun je wat kosten schrappen of kun je wat extra aflossen op je hypotheek. Elke kleine stap die je zet is al goed. With every choice you make you create your life.

1 gedachte over “Duur huis, nooit thuis”

Plaats een reactie